Autor Wątek: DCS A-10C i dyski SSD  (Przeczytany 2856 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
DCS A-10C i dyski SSD
« dnia: Kwietnia 13, 2011, 20:23:16 »
Przeniosłem A-10C na SSD (nikogo nie ścigam, swoje osiągnięcia, ustawione zachowane  :001:, thx )

Potwierdzam - sim szybciej się ładuje, nie ma co prawda szoku jakiegoś, że tylko się klika i już działa. Nie, cudów nie oczekujmy jednak jest lepiej. Menu działa tutaj właściwie od razu, przejście już do pliku wykonawczego exe trochę dłużej niż było, ładowanie misji za to u mnie około 50% szybciej. Miło zaskoczył mnie za to już sim po odpaleniu. Skakanie między obrazami (czyli na inne lotniska, inny oddalony samolot) jest bez doczytywania się obszaru - tutaj kompletnie brak tego by system się zastanawiał. Jeśli chodzi o FPS, może ze 2-3 więcej i tyle (standardowa misja u mnie Sierra Sundset EN jako benchmark, na lotnisku zaraz po uruchomieniu misji było ok 22 fps, teraz jest ok 24-25 fps na tym samym ujęciu. Szału nie ma, ale klateczkę więcej czasem się przyda, zwłaszcza w mocno oświetlonej nocą scenie z wieloma obiektami.

Najważniejsze zalety:
- brak zwolnień na doczytywanie się tekstur
- szybsze ładowanie sima

Patriot Inferno 60Gb. Amen.

PS. Zrobię to samo z CoDem, który jest męczybułą i katem jeśli chodzi o mechaniczne dyski. Jestem bardzo tutaj ciekaw efektu.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: DCS A-10C i dyski SSD
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 13, 2011, 23:03:56 »
Nic nowego nie odkryłeś :). Dysk SSD z racji wykorzystania pamięci flash daje błyskawiczny dostęp do danych i nic poza tym. Warto mieć na uwadze, że zbyt aktywna eksploatacja dysków może skrócić ich żywotność.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 13, 2011, 23:41:24 »
Hmm, że niby SSD dodaje fps`ów?
Mam DCS:A10C na Corsairze F60, w porównaniu do RAID0 złożonego z dosyć średnich dysków talerzowych (2xWD Black 750GB) nie ma jakiejś większej różnicy w niczym.
CoDa mam na RAID0 złożonym dla odmiany z 2xWD Black 500GB, ładuje się z prędkością błyskawicy, nawet nie widzę powodu przenoszenia go na SSD dla skrócenia czasu ładowania. Może jednak to pomóc w sprawie przycięć.
Najlepiej by było spróbować przenieść CoDa do ramdysku.. :D

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 14, 2011, 00:01:23 »
CoDa mam na RAID0 złożonym dla odmiany z 2xWD Black 500GB, ładuje się z prędkością błyskawicy, nawet nie widzę powodu przenoszenia go na SSD dla skrócenia czasu ładowania.
W przypadku CoD'a jak działał tak działa, czyli pokazuje 50 fps, ale wrażenie mam na 20.
Nic nowego nie odkryłeś :). Dysk SSD z racji wykorzystania pamięci flash daje błyskawiczny dostęp do danych i nic poza tym. Warto mieć na uwadze, że zbyt aktywna eksploatacja dysków może skrócić ich żywotność.
I nie mówię, że miałem odkryć bo jest temat o tym na forum ED. Potwierdzam jakby ktoś się zastanawiał a nie czyta ED :). Akurat jeśli chodzi o DCS'a to faktycznie widzę różnicę i w tym wypadku sądzę, że warto. Myślę, że dobrze też by się sprawdził do FSx, gdzie tekstur jest sporo, no ale to już minimum musi być SSD ok. 100 Gb. Na razie przy tych pojemnościach wciąż cena zaporowa.

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 14, 2011, 07:58:26 »
To ja Ci powiem YoYku, że bawiłem się SSD OCZ Onyx z prędkością odczytu na poziomie 130Mb/s i też różnica była widzialna w w ładowaniu się np Windowsa. Dodam, że u mnie 2x Samsung 320 F1 w Raid0 robi coś około 350Mb/s. Teraz sobie pomyśl co musi być jak masz taki dysk podpięty pod PCIE z odczytem na poziomie 460Mb/s. Dlatego swoim postem chciałem jedynie zaznaczyć, że nic specjalnie nie zyskasz klatek obojętnie czy to A-10, Olegowy gniot, FSX czy Photoshop :). Poza tym dochodzi jeszcze zabawa z robieniem odnośników itd.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Troghv

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 14, 2011, 10:32:32 »
Też korzystam z RAID0 i jakoś osobiście nie widzę sensu na dzień dzisiejszy posiadania dysku SSD. Faktem jest, że jest szybszy i to znacząco czas dostępu w takim dysku, ale cena i pojemność jest dla mnie swoisty straszakiem. Za kwotę pojedynczego dysku SSD ze średniego segmentu cenowego mogę mieć 3 dyski HDD o pojemności 1,5TB i znacznie szybszym odczytem danych. Nie twierdzę, że SSD nie jest "cool i fajne", wręcz przeciwnie, uważam, że to jest przyszłość i wkrótce standard, aczkolwiek jeszcze nie teraz.
Tak trochę offtop screen z moich 2 dysków w RAID0:

Wartości może nie są powalające, szczególnie czas dostępu, ale jak dla mnie są wystarczające. Ktoś się doczepi do użycia CPU, akurat test robiłem zaraz po włączeniu systemu :004:

« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 16, 2011, 20:40:05 »
Hmm, rozpętało się porównanie SSD vs RAID0.
Mam jedno i drugie. SSD zmiata* dwa dyski spięte w RAID0 na śniadanie i prosi o dokładkę - jednak oczywiście nie w każdej możliwej sprawie - nie dodadzą fps, co najwyżej zminimalizują mocno ilość i czas trwania przycięć.

*można zastanawiać się, skąd taka myśl, patrząc na np. wielkości transferów maksymalnych...tylko że to są transfery maksymalne dla 'wygodnych' dla HDD plików, w 'wygodnym' dla dysków talerzowych miejscu (początek) itd. Sprawa wygląda inaczej przy plikach małych, przy plikach na końcu dysku, przy fragmentacji.
Potęgą SSD jest jednak ilość operacji I/O jaką jest w stanie przetworzyć taki dysk - HDD nie są w stanie wyrobić nawet w miarę bliskiej wartości. No i czas dostępu...

Jestem wobec tego zdecydowanie za SSD. HDD to przeszłość. Jedyne, co je trzyma na rynku, to trwałość współczesnych SSD i ich cena, która w porównaniu do HDD jest przecież druzgocąca.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 24, 2011, 14:43:26 »
Znalazłem jeszcze ciekawy opis o konfiguracji dysków SSD. Jeśli ktoś na nim stawia sobie DCS'a warto to zrobić wcześniej: http://dawka.wordpress.com/2010/04/20/jak-poprawnie-skonfigurowac-dysk-ssd-w-windows-7/ , http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Jak_przyspieszyc_dysk_SSD_w_Windows_7-3230/strona/10925.html
« Ostatnia zmiana: Maja 02, 2011, 17:54:07 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl