Autor Wątek: Nowe mapy w DCS  (Przeczytany 116313 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Nowe mapy w DCS
« Odpowiedź #585 dnia: Kwietnia 21, 2023, 21:07:58 »
Ja już nic nie rozumiem. U mnie ta mapa ma na dysku 44GB. Czyli niby tyle co Normandia 2. Ale teren Paryża np. jest wyraźnie w niskiej rozdzielczości. Bardzo krótki dystans LOD. I bryły bez detali.

Orly w ogóle jest niewidoczne (ale jest na mapie i w widokach F11):

Czyli na Steam zakupiłem upgrade, którego w ogóle nie powinienem mieć opcji zakupu i teraz w sumie też mam nie wiem co. :o

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #587 dnia: Kwietnia 21, 2023, 21:45:25 »
Ja już nic nie rozumiem. U mnie ta mapa ma na dysku 44GB. Czyli niby tyle co Normandia 2. Ale teren Paryża np. jest wyraźnie w niskiej rozdzielczości. Bardzo krótki dystans LOD. I bryły bez detali.

Orly w ogóle jest niewidoczne (ale jest na mapie i w widokach F11):

Czyli na Steam zakupiłem upgrade, którego w ogóle nie powinienem mieć opcji zakupu i teraz w sumie też mam nie wiem co. :o

Podobno jest jakiś bug z wersją Steam, że nawet jak się dokupi to nic nie instaluje bo twierdzi, że to się ma.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #588 dnia: Kwietnia 21, 2023, 23:07:55 »
Podsumujmy - mapa jest zrobiona w stylu a'la Il-2GB, tj. wszystko instaluje się u każdego i w tym samym rozmiarze, tylko albo podczas uruchomienia są wczytywane wodotryski, albo nie, zależnie czy serwer wykryje, że gracz kupił licencję, lub nie. No i z tym ostatnim zagadnieniem dzieją się na chwilę obecną kwasopatologie. Przy kupowaniu w sklepie strona krzyczy, że nie można, bo już licencja istnieje, ale to jeszcze można zignorować, przepchnąć zakup "na chama" i nowe obszary będą działać ze wszystkimi detalami. Przy kupowaniu na "parówie" natomiast, jest grubszy problem i ludziom nowe obszary nie działają nawet jeśli wydaje się, że transakcja chyba doszła do skutku. Tzn. niby działają, ale w niskiej rozdziałce, tak, jakby jednak nic nie kupili.

Granice są takie same, Londyn i Paryż widnieją w obu wersjach i jedyny sposób, żeby sprawdzić czy upgrade do "dwójki" przeszedł czy nie, to obejrzeć miasta i lotniska właśnie i sprawdzić czy są w detalach wysokich czy w kartoflanych.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #589 dnia: Kwietnia 22, 2023, 07:56:04 »
Mogłaby chociaż ikonką się różnić, albo napisem z tematyką Normandii (bo dalej jest 1944).

Natomiast trzeba przyznać, że mapkę bardzo fajnie zrobili, ma także niezłą wydajność przy takiej ilości obiektów. Polatałem wczoraj i wyżej na warbirdsach i śmigłowcem przy ziemi jest naprawdę zacnie.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 22, 2023, 08:37:23 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #590 dnia: Kwietnia 22, 2023, 08:44:17 »
Przy kupowaniu na "parówie" natomiast, jest grubszy problem i ludziom nowe obszary nie działają nawet jeśli wydaje się, że transakcja chyba doszła do skutku. Tzn. niby działają, ale w niskiej rozdziałce, tak, jakby jednak nic nie kupili.

Na Steam Normandia 2.0 w ogóle nie działa. Tzn. każdemu działa w wersji Normandia 1944 (z niskimi teksturami).

Na stronie Steam w wykazie DLC do kupienia nie ma nawet pozycji Normandia 2.0 na ten moment.

https://store.steampowered.com/app/223750/DCS_World_Steam_Edition/

EDIT:

Są jednak widoczne pod tym linkiem:
https://store.steampowered.com/dlc/223750/

Dodali też opcję upgrade dla posiadaczy samej mapy The Channel. Teraz w sumie powinienem zrobić refund i nabyć właściwy upgrade, ale to nie zmieni i tak będę miał na ten moment niskie tekstury.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 22, 2023, 09:01:07 wysłana przez Jascha »

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #591 dnia: Kwietnia 22, 2023, 13:25:42 »
No jest to nieco dziwne. Ja jak kupowałem, to cena byłą 9,99 (bo mam Normandy 1 i Kanał) a dodatkowo przy wykorzystaniu milsów wyszło 4,39 $. I wszystko działa. Ale też sklep krzyczał, że mam licencję.

« Odpowiedź #592 dnia: Kwietnia 22, 2023, 13:27:04 »
Jakby co, na Steam pomaga odznaczenie DLC dot. Normandii (ja odznaczyłem wszystkie), uruchomienie i zamknięcie DCS bez tych DLC, ponowne zaznaczenie DLC do ściągnięcia. Przetestowałem i miałem tekstury HD w Paryżu.

W międzyczasie dodali osobną opcję upgrade z samej mapy The Channel, której brakowało na Steam:

https://store.steampowered.com/app/2404030/DCS_Normandy_20_Upgrade_from_The_Channel

Niby teraz wszystko chodzi, ale miałem wyrzuty sumienia, że kupiłem po taniości za 10 USD ze zniżką, która mi nie przysługuje, więc zgłosiłem refund i kupię za 15 USD. W sumie The Channel też z price bugiem za 60 zł nabyłem, więc to by już była przesada. ;D

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Ostatnia zmiana: Czerwca 08, 2023, 17:24:36 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #594 dnia: Czerwca 08, 2023, 19:16:16 »
Cenowo całkiem ok:

Ale ogólnie coś im się zwaliło, nawet jak DCS się odpala to ma problem z połączeniem się z bazą. Woła halo, halo baza, a tu nic i offline ;).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #595 dnia: Czerwca 08, 2023, 19:30:01 »
Tak. Na oficjalnym forum też o tym mówią. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że padło wszystko. Nie ma nawet dostępu do zakupionych dodatków. To w sumie jest przekleństwo dzisiejszych czasów. Padają takie serwery i człowiek traci dostęp do zakupionej zawartości, bo wszystko wymaga autoryzacji on-line.
Bartek
Aztec.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #596 dnia: Czerwca 08, 2023, 19:55:32 »
Wy....ło w kosmos wszystko. :evil:

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #597 dnia: Czerwca 08, 2023, 19:57:23 »
Żeby było śmieszniej, to o ile pamiętam taki błąd potrafi też wykasować wszystkie ustawienia modułów, które są w zakładce "Special" (asysty, trymery itp).
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #598 dnia: Czerwca 08, 2023, 20:07:59 »
Żeby było śmieszniej, to o ile pamiętam taki błąd potrafi też wykasować wszystkie ustawienia modułów, które są w zakładce "Special" (asysty, trymery itp).

Nie strasz :evil:.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #599 dnia: Czerwca 08, 2023, 20:41:08 »
Dobra, zaczął działać. Sinai się ściąga. 60Gb.

Fakt. Trzeba zmieniać z łapy znów.

www.yoyosims.pl