Autor Wątek: Stalker - tematy związane z serią.  (Przeczytany 39312 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Stalker - tematy związane z serią.
« Odpowiedź #60 dnia: Kwietnia 02, 2018, 19:15:10 »
Z definicji nie mam w zwyczaju przechodzić gier po raz wtóry (nie-symulatorów rzecz jasna), ale czytałem sporo dobrego o modzie Autumn Aurora do jedynki, podobały mi się filmiki na tubie, więc w drodze wyjątku zainstalowałem i sobie teraz w niego pykam. Całkiem przyjemne. Zresztą, jeśli nasz rodak Cromm Cruac robił do tego scenerię, to można brać i grać w ciemno, bo to najlepszy fachman od tych rzeczy w całym uniwersum Stalkerowych moderów.

Wrzuciłem też alternatywę (Aurora 2.1). Taki mroczno ponury, ale przynajmniej nie ma tu problemu z lokalizacją, bo do tego Lost Alpha 1.4005 nie ma wciąż. Graficznie gorszy niż LADC, ale też w sumie daję radę:

webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #61 dnia: Kwietnia 03, 2018, 17:33:29 »
O Lost Alpha czytałem ostatnio jak jeszcze była jakaś wczesna wersja o nieco drewnianej oprawie wizualnej i patologicznie niskiej wydajności. Czyli dawno :D. Na Twoich screenach DC wygląda znacznie lepiej, rewelacji o klatkach nie skomentuję, bo przy redaktorskiej karcie może i jest powyżej 70-ciu, ale ciekawym jak chodzi jak na sprzęcie bardziej przyziemnym ;). No i widzę, że Cromm też w tym palce maczał, to może się skuszę.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #62 dnia: Kwietnia 03, 2018, 22:10:20 »
Wczoraj przeszedłem na Aurorze jakieś 5H gry, już się wczułem i przyzwyczaiłem oczęta, potem wieczorem odpaliłem Lost Alpha 1.4006, pograłem z 1h by popatrzeć na te same zadania i ... jednak Aurora wypada blado co by nie mówić. Szok, co wycisnęli na Lost Alpa Developer's Cut ze staruteńkiego STALKER'a Cień Czarnobyla. To prawie inna graficznie gra, nie mówiąc już o tym, jak bardzo lokacje się różnią oraz ile tutaj doszło dodatkowych rzeczy w dialogach i akcjach. Jedyne co nad czym Aurora góruje, to ten świetny polski lektor, ogląda to się jak film w kinie i na dzień dobry daje 50% więcej klimatu po odsłuchaniu paru kwestii :]. Lost Alpha za to, to na nowo wejście w świat Zony ale jakby zupełnie na nowo, na miarę powiedzmy jakiegoś 2015 roku (bo do dzisiejszych tytułów to jednak odstaje). Instaluj, można mieć i Aurorę i LA, LADC nie wymaga posiadania nawet Stalkera, to osobna instalacja. Z plusów mam już betę spolszczenia LADC 1.4005 do testowania :), więc może zostawię przejście Aurory na rzecz LADC.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #63 dnia: Kwietnia 04, 2018, 15:17:15 »
A da się chociaż jakoś russkoje głosy plus inglisz napisy zrobić? W sumie nie wiem czy kiedykolwiek się dawało, bo dotychczas zawsze grałem z włączonym p. Mirosławem :D. Jeśli nie, to poczekam na tą PL lokalizację.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #64 dnia: Kwietnia 04, 2018, 20:56:57 »
Po teście, LADC 1.4006 śmiga z językiem PL :).

Zrobiłem też tak, że wgrałem tutaj dźwięki z Lektorem Panem Mirosławem (chociaż zajęło to całą niedzielę) bo jest tam bajzel straszny. Efekt jest taki, że stare dialogi są w PL, a nowe po rosyjsku (ale wiadomo, że te PL pchają fabułę do przodu, a rosyjskie za to dodadzą klimatu ;) ). Jak ktoś chce to tu widzę, że jest Lektor pod Aurorę, można to wykorzystać właśnie http://www.stalker.pl/forum/viewtopic.php?f=49&t=14123&start=1476#p336848 .

A da się chociaż jakoś russkoje głosy plus inglisz napisy zrobić? W sumie nie wiem czy kiedykolwiek się dawało, bo dotychczas zawsze grałem z włączonym p. Mirosławem :D. Jeśli nie, to poczekam na tą PL lokalizację.

Tak jest w wersji oryginalnej - tekst ENG i dialogi, ale można zainstalować rosyjski dubbing (obowiązek), tu jak instalować: http://il2forum.pl/index.php/topic,14045.msg363927.html#msg363927 .

Nowych smaczków jest wiele, a i tłumaczenie daje radę :):

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 04, 2018, 22:48:37 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #65 dnia: Kwietnia 04, 2018, 23:09:55 »
Kusicie, instaluję Lost Alpha ;)
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

« Odpowiedź #66 dnia: Kwietnia 05, 2018, 16:59:19 »
No ja się skusiłem z hardware'owej ciekawości. W sumie z presetem  "maximum" acz na razie domyślnymi suwakami w "advanced" rzeczywiście trzyma synchronizowane 60 klatek bez zająknięcia nawet na mojej zwykłej 1070-tce w 1440p, przynajmniej w krzakach dookoła Sidorowicza. Jedyne co mnie powstrzymuje przed dalszym graniem to informacje n.t. łatki 1.4007, która podobno jest właśnie wewnętrznie testowana, może więc wyjdzie za przysłowiowe "two weeks". Jak znam życie, sejwy od 1.4006 będą z nią niekompatybilne, a nie chciałbym zaczynać wówczas gry od nowa. Podumam nad tym faktem, bo sama LADC 1.4006 wygląda teraz rzeczywiście ładnie.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #67 dnia: Kwietnia 05, 2018, 18:42:36 »
A gdzie ta info, że rychło ten 1.4007? Kwestia, że nie ma gwarancji czy zadziała wersja PL tu.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #68 dnia: Kwietnia 05, 2018, 19:17:00 »
Rychło to może nie aż tak, ale coś się podobno smaży. Na środku strony 11-stej najpierw tom3kb pisze o Ruskach testujących kolejną wersję podlinkowanego przez Ciebie dodatku do DC, a nieco niżej o buildzie 1.40007 rozsyłanym do uprzywilejowanych ;).

https://stalkerteam.pl/topic/10037-lost-alpha-developers-cut-pobieranie-instalacja/?page=11

Więc może już jest bliżej niż dalej. Szukam usilnie innych źródeł żeby naświetlić bardziej sprawę, a tymczasem wieczorem pobawię się jeszcze suwaczkami i zobaczę jak wpływają one na klatki.

Edit - o, w przedwczorajszych komentarzach do dodatku na moddb ktoś zapodał link do (być może) bety 1.4.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 05, 2018, 19:24:56 wysłana przez Art-J »

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #69 dnia: Kwietnia 10, 2018, 01:54:25 »
Pograłem, o ile pamietam pierwszego Stalkera, to różnice są wyraźne, na korzyść LA. Inna gra.
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

« Odpowiedź #70 dnia: Kwietnia 10, 2018, 08:41:16 »
Wgrajcie se pany jeszcze to:

http://www.moddb.com/mods/lost-alpha/addons/extended-pack-for-lostalpha-dc-14005

To półoficjalny dodatek zawierający różne zmiany gameplayowe (opcjonalne, min. rosyjskie dialogi), ale przede wszytkim dodający, o wiele ładniejsze modele broni i ich animacje.
Od teraz nie będzie kałach pluł wam (łuskami), w twarz ;)

Tutaj próbka:

https://www.youtube.com/watch?v=ZMwwsdhLit4

BTW, nie wiem, czy znacie ten projekt - GUNSLINGER dla "Zewu":

http://www.moddb.com/mods/gunslinger-mod

Gość jest, dla mnie, bogiem animacji. Poniżej mała zajaweczka, ale warto obejrzeć więcej filmów, na jego kanale.

https://www.youtube.com/watch?v=rt1DGZ8D2tY

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #71 dnia: Kwietnia 10, 2018, 10:01:35 »
Wgrajcie se pany jeszcze to: ...

A to mam, podnosi numerek do 1.4006 (jest link stronę wcześniej). Broni jednak nie wgrywałem, ale sam patch do Gameplay + rosyjski dubbing (w wersji oryg. jest tylko in inglisz).

www.yoyosims.pl

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #72 dnia: Kwietnia 10, 2018, 16:42:19 »
Czy zapisana gra ze starszej wersji przed łatką będzie działać?
Marcin Widomski

« Odpowiedź #73 dnia: Kwietnia 10, 2018, 19:24:53 »
^ Z lektury komentarzy na moddb wnioskuję, że nie będzie. Sam jednakowoż nie mogę potwierdzić. Na oko zbyt dużo zmian jednak, żeby stare sejwy miały szansę działać.

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #74 dnia: Kwietnia 10, 2018, 20:23:36 »
Kruca fix, a pograłem sobie ze 2 h w 1.4005... A myślałem, żeby zainstalować dodatek, o którym pisał Rusty Cage.
Marcin Widomski