Po 108 godzinach obejrzałem napisy końcowe (grałem pod najlepszy wariant).
Sama końcówka (już po miejscu bez powrotu) męcząca przez supercelność przeciwników. Plus spawnowanie przeciwników przed celownikiem. O ile celność karabinu Gaussa można jeszcze jakoś zrozumieć, o tyle w przypadku broni palnej jest przesada i to znacznie. Z shotguna RAM-2 mnie sięgał z jakiś 300 m po prostej. Ja go ledwo co widziałem przez celownik optyczny.
Ostatnia walka, to klasyczne przegięcie - kupa przeciwników i małe pomieszczenie. Po którymś razie próbowałem sposobem, schowałem się w bezpiecznym miejscu, przeładowałem bronie, wychylam się by powoli eliminować przeciwników i... bum... Na blasze, która była przede mną zobaczyłem 3 przecinające się ślady po pociskach z karabinu Gaussa plus ślad po kuli/-ach. Insta death... Przelała się czara goryczy, trainer i przeszedłem fragment.
Celność rzutu granatem już wspominałem wyżej. Atleci z celownikami w łapie.
Za to Sajga z magazynkiem bębnowym na samym końcu gry cieszy michę, no cieszyła by gdyby nie to, że jest tam w zasadzie bezużyteczna. Sam magazynek (czy raczej strzelba w niego wyposażona) jest dostępny tylko tam. Podejrzewam, że w ten sposób chcieli zbalansować ostatnią potyczkę. Kiepsko. Ale w fabule była by to broń OP.
A modyfikacje zmniejszające wagę są śmieszne, np. o dokładnie 1,860288 kg.

Nierówno rozłożone znajdźki. Schematy egzoszkieletu w Prypeci, schematy do tych lepszych broni w Prypeci. Najlepsze unikalne warianty broni w Prypeci. Za to Egzoszkielet Diament rzeczywiście najlepszy w grze.
W samej Prypeci jest w zasadzie jedynie fabuła. Przynajmniej ja nie znalazłem żadnych bocznych misji. W następnym podejściu przejdę główny wątek do Prypeci, pozbieram co ciekawsze rzeczy i wrócę do Zony na zadania poboczne.
PS Końcówka, napisy, ładna grafika, która powinna być normalnie w grze i licznik FPS... 15! Na R7 7800X3D i 4080S w 1440p... 15 FPS! No ja pierniczę... Optymalizacja nie zachwyca. Zwłaszcza, że ten Unrealowy Lumen szału nie robi. Włączenie latarki nie włącza jej cieni a zasięg światła nie zachwyca.