Autor Wątek: Stalker - tematy związane z serią.  (Przeczytany 39190 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Stalker - tematy związane z serią.
« Odpowiedź #195 dnia: Lutego 02, 2025, 21:19:43 »
Wersja 1.1.4 niestety skopała Stalkera. Kilka godzin pograłem aż dotarłem do momentu emisji, podczas której się gra się zapętla. Nie robi CTD, nie wywala komunikatu, wstrzymuje obraz i zostawia dźwięk w pętli.
Widać nie jestem jedyny: https://steamcommunity.com/app/1643320/discussions/0/594013822771048856/?ctp=2
Nie tylko w Rostoku się tak dzieje...
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #196 dnia: Lutego 03, 2025, 10:16:53 »
Pomijając problem, który opisałeś (zapewne zaraz będzie łatka) warto już odpalić grę? Kupiłem na premierę, pograłem z godzinkę i się wstrzymałem czekając aż doprowadzą ją do ładu.

« Odpowiedź #197 dnia: Lutego 03, 2025, 16:47:47 »
Jeżeli podchodzisz do tego jak do kolejnego shootera, to nie.
Jeżeli nie będziesz się godził ze stanem technicznym gry, to nie.
Jeżeli nie będziesz akceptował ułomności gry, to nie.
Mnie jednak Stalker wciągnął i w ramach swojej małej ilości wolnego czasu gram tylko w niego. Obecnie 141 godzin na liczniku i drugie podejście z wyborem innych decyzji po drodze.

Stalker 2 można przetestować "za darmo" w game passie.
Jak go już kupiłeś, to możesz znów godzinę pograć i sprawdzić, ale raczej poczekaj na kolejnego patcha.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #198 dnia: Lutego 13, 2025, 20:44:01 »
Patch 1.2 - 24.5 GB
Changelog spory: https://www.stalker2.com/en/news/patch-1-2
W weekend sprawdzę.
Taaaa...

« Odpowiedź #199 dnia: Lutego 14, 2025, 20:10:12 »
Humorystyczny piątek. ;)
Patch 1.2.1 naprawiający kilka błędów CTD.
Tym razem upload po całości, steamowe Downloads pokazuje 380 GB co dziwne przy rozmiarze instalacji 160 GB. :D Prawdopodobnie to jednak rezerwacja miejsca na przepakowanie plików.

Wczoraj tylko sprawdziłem, że po patchu nie ma zwiechy podczas emisji i cienie od latarki są dość wybiórcze - broń oświetlona latarką rzuca cień na otoczenie, ale po innych przedmiotach otoczenia tego raczej nie widać. W każdym razie w przeciągu dosłownie 3 minut testowania.
Taaaa...

« Odpowiedź #200 dnia: Lutego 15, 2025, 22:22:59 »

Znalezione. Komentarz od grających? Bez spoilerów oczywiście plz.

« Odpowiedź #201 dnia: Lutego 17, 2025, 21:44:10 »
Znalezione. Komentarz od grających? Bez spoilerów oczywiście plz.
W przypadku wersji 1.0? Pełna zgoda. Jednak z patcha na patcha stosunek coś_działa_dobrze do ale_to_skopane jest coraz lepszy.
U mnie mid game, to była szwędaczka po mapie i zadaniach pobocznych.
End game w Prypeci, to rzeczywiście raczej nuda i napchane dużo miejscówek z przedmiotami (usprawnień do kombinezonów, broni, dodatków do broni) na małej przestrzeni. A sama końcówka, po punkcie bez powrotu wkurzała (pisałem o tym gdzieś wyżej).
W środkowej sekcji gry warto podgonić wątek, dostać się do Prypeci, wyekspić tam wyposażenie i wrócić do reszty Zony aby się nacieszyć sprzętem. 

W weekend miałem pograć, ale skończyło się jak zwykle deficytem czasu. Z godzinka czy dwie eksploatacji.
Latarka rzuca jednak cień, ale jakby miała limit odległości włączenia widoczności cienia a i dalej jakby nie na wszystkich elementach a tylko tych najbliższych. Jeszcze muszę to posprawdzać.
Cała Arena jest odblokowana wcześniej. Na pewno jestem na dużo wcześniejszym etapie niż w pierwszym przejściu a mogłem przejść dostając bardzo dobrego shotguna jak na ten etap gry.
Wymian ognia na średni dystans miałem... całą jedną na razie. Przeciwnicy pudłowali! ;) Więc jest nadzieja. Nie miałem wymiany ognia na dalszy dystans.
Taaaa...

« Odpowiedź #202 dnia: Lutego 22, 2025, 15:36:24 »
Z kolejnej zmiany, tłumiki na broni w końcu mają sens. Można po kolei i po cichu eliminować przeciwników nie powodując alarmu. Jeden strzał z niewytłumionej broni a od razu pojawia się "czerwona belka" na górze ekranu i nalot NPC na gracza. AI przeciwników jednak dalej nie jest wysokich lotów; należy się spodziewać ataku z prostej i nalotu celnych granatów.

A co do celności NPC, to zombie mocno pudłują. Co ma sens.
Ci żywi stanowią większe wyzwanie. Na bliski dystans wiadomo, dostaje się wpiernicz. Na średni już można coś próbować unikać pocisków w ruchu. Na daleki dalej trafiają, ale i częściej - niż przedtem - pudłują. Chociaż lepiej nie ryzykować konfliktu na otwartym polu z wieloma przeciwnikami.
Taaaa...

« Odpowiedź #203 dnia: Marca 18, 2025, 21:09:06 »
Pojawił się patch 1.3. Changelog: https://www.stalker2.com/en/news/patch-1-3
Czekamy na "road map" opisujący przyszłość produktu, ma się pojawić.
Taaaa...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #204 dnia: Maja 14, 2025, 18:13:32 »
Jak komuś mało Stalkera, to niech sie szykuje na odświerzenie 3 wcześniejszych serii: https://youtu.be/AVWkOx4Cj6g?si=ym__-ZEI89lSSjnb, chociaż tak jak patrzę, to wiele modów powodowało, że już wcześniej grafa wyglądała dość podobnie jak na tym Remasterze.

I ciekawostka, jak ma się oryginały - nowa odsłona będzie za free: https://lowcygier.pl/aktualnosci/nadchodzi-ulepszona-wersja-trylogii-s-t-a-l-k-e-r-za-darmo-dla-posiadaczy-oryginalow/.
« Ostatnia zmiana: Maja 14, 2025, 21:08:12 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #205 dnia: Maja 15, 2025, 21:29:43 »
Patch 1.4 - https://www.stalker2.com/news/patch-1-4
Highlights ze Steama:
Mutants can now use corpse-eating animation if there are dead bodies nearby.
Mutants now have an “alert” state if something is happening near or approaching them.
Improvements to human combat:
  • Fixed numerous bugs and problems with cover usage for NPC. Now they can properly use available covers, always try to hide before shooting, and don't rush forward when not needed.
  • Characters use trees as cover.
  • Updated combat and cover animations to look more fluent and fast.
  • Improved flanking pathfinding and transition to close combat.
  • Close combat has become tougher on Veteran and Stalker difficulties.
  • Fixed issues in communication and actions synchronization between characters in the squad.
  • Characters now communicate tactical actions and reactions more clearly in combat.
  • Human characters throw grenades when they want to flush out the target, not on the cooldown.
  • Squads now have a finite number of grenades, depending on their rank and faction (bandits have significantly less than military).
  • Human characters are able to attack mutants in melee. They use kick melee attacks against smaller mutants.
  • Human characters can kick players who are crouched.
  • Human characters look around for a brief moment, searching for enemies after combat ends, then proceed to the post-combat activities like looting and healing wounded.
  • Humans are no longer able to snipe with shotguns. Fixed problems with pellet dispersion and non-natural ballistic distances.
Increased number of generic heads for NPC randomization
Burer can now use his telekinetic abilities to catch and throw grenades
Improved Weapon stat displaying in the inventory. Updated weapon stats bars and their calculation logic.
Added new weapon stat - handling.
Taaaa...

« Odpowiedź #206 dnia: Maja 15, 2025, 21:40:04 »
Jak komuś mało Stalkera, to niech sie szykuje na odświerzenie 3 wcześniejszych serii: https://youtu.be/AVWkOx4Cj6g?si=ym__-ZEI89lSSjnb, chociaż tak jak patrzę, to wiele modów powodowało, że już wcześniej grafa wyglądała dość podobnie jak na tym Remasterze.

Te remastery jakoś wrażenia na mnie nie robią. Taki skok na kasę. Jeśli już, to za remake powinni się wziąć na nowym silniku.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #207 dnia: Czerwca 25, 2025, 14:52:59 »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #208 dnia: Czerwca 25, 2025, 21:18:19 »
No chyba gra powoli zbliża się do takiego stanu, że można zacząć zastanawiać się nad jej zakupem.