Autor Wątek: Taktyka walki na Warthogu  (Przeczytany 15359 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Taktyka walki na Warthogu
« dnia: Czerwca 12, 2011, 20:31:36 »
Zgodnie z obietnicą, zakładam temat w którym postaram się mniej lub bardziej regularnie opisywać moje postępy w naucy obsługi A-10C Warthog.
Grę (nic mnie nie obchodzi, że ktoś teraz zazgrzyta zębami, dla mnie to jest gra, symulator ale wciażgra, coś co służy do zabawy:)) kupiłem w pudełku i wygląda ona tak:

Na razie nie miałem czasu na bardziej szczegółowa zabawę, póki co tylko się rozglądam i swobodnie latam, zerkając na to co za owiewką i w środku samolotu.
A gra wygląda pięknie jak na razie.

Kolejna sprawa to pewien pomysł kolegi tofik997 p.t. "Zagrajmy w DCS A-10C Warthog PL", czyli wrzucanie na YT filmów z A-10 z polskim komentarzem, coś w tym stylu:
http://www.youtube.com/watch?v=2PtvDDOqz9k&feature=channel_video_title

Zastanowię się nad tym, nie wykluczam takiej możliwości.

Odp: Taktyka walki na Warthogu
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 15, 2011, 20:52:03 »
Ok, pierwsza próba lądowania, średnio udana na lotnisku w Batumi:

I teraz dwa pytania:

1. dlaczego samolot nie reaguje na przepustnicę (mam zestaw Saitek X52)?
2. czy ktoś poleci mi gdzieś jakiś fajny profil na tego mojego X52?

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 15, 2011, 21:22:12 »
Profil znajdziesz na forumowym Skydrive, a jeśli chodzi o przepustnicę to sprawdź w opcjach czy masz prawidłowo przypisaną oś.
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 15, 2011, 21:32:18 »
A gdzie znajdęten Skydrive?

Co do przepustnicy: w panelu sterowania Windows wszystko jest ok. Jak to sprawdzić w opcjach sterowania symulatora?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 15, 2011, 21:33:40 »
Solo taka uwaga. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że w każdym temacie będziesz wklejał miliard obrazków co post, więc zacznij korzystać z miniatur (przyp. te też można ustawiać w poziomie). Imageshack taką opcję udostępnia i przy okazji forum się nie zatrzymuje, a tematy się niepotrzebnie nie rozrastają.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 15, 2011, 21:37:16 »
Skydrive znajdziesz w forumowej wyszukiwarce.
Jak znaleźć opcje sterowania masz opisane w DCS A-10C GUI Manual na stronie 20. Dal ułatwienia dodam że chodzi o kategorię Axis Commands.
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 15, 2011, 21:40:07 »
Ok, dziękuję.
Co do zdjęć - naturalnie już się poprawiam.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 15, 2011, 21:46:31 »
Solo, fajnie że założyłeś wątek ale... tak jak zwrócono Ci poprzednio uwagę, przyhamuj trochę z produkowaniem postów.

Założyłeś wątek o nauce latania na Hogu przy czym z całym szacunkiem ale przynajmniej na razie - oprócz zdjęcia że zaliczyłeś klasyczny dzwon - jest tutaj mało merytorycznej treści z której inni czytający mogliby się czegokolwiek nauczyć. Sorry ale to trochę mało i prosiłbym o zmianę kierunku rozwoju tego tematu i bardziej wartościowe opisy bo nie chciałbym tego sprzątać.

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 21, 2011, 14:15:46 »
Coraz więcej czasu spędzam z symulatorem i tak na początek kilka moich refleksji związanych z A-10C:

Graficznie ten program wygląda naprawdę świetnie, szczególnie że moim ostatnim symulatorem w jaki się na serio bawiłem był Falcon 4.0 oraz Allied Force. Duża ilość szczegółów z dużej wysokości robi wrażenie, a już zupełnie zachwycające są widoki oświetlonych obiektów w nocy - chce się tylko latać i patrzeć. Inna sprawa, że tuż nad ziemią grafika zmienia się w burą, rozmytą teksturę, no ale wiadomo, że to nie jest Crysis. O modelach maszyn, szczególnie samolotów nie ma co mówić - w praktyce to fotorealizm.
Boleśnie także przekonałem się o wymogach sprzętowych programu: mój Core i7 i 2xGTX 580 SLI okazało się w niektóych miejsach naprawdę niezbędnym minimum, a i tak przy maksymalnych ustawieniach (1920x1200) kilka razy płynność spadała mi nawet poniżej 30 klatek, a było raz czy dwa, że nawet poniżej granicy płynności. Inna sprawa, to fakt że ustawienie AAx16Q nie różni się jakoś tak na moje oko od AAx4.

Odwzorowanie awioniki i wszystkich systemów: coś niesamowitego. Przez ostatnie 14 lat żyłem w przeświadczeniu, że Falcon 4.0 to realistyczny symulator. Oj wiem teraz jak bardzo się myliłem... :)

Co do samej nauki: zacząłem tak jak lubię (i jak mi radziliście) od misji treningowych. Na pierwszy ogień poszło lądowanie, bo zawsze wychodziłem z założenia, że jak nauczę się gładko lądować, to cała reszta pójdzie po maśle. Trening poszedł gładko i w praktyce przy pierwszej próbie wylądowałem, nie niszcząc zbytnio maszyny. Nie kombinowałem niczego na boku tylko postępowałem dokładnie według wskazówek instruktora. Jedynym problemem treningów jest to, że czasami instruktor każe użyć przycisków HOTAS, któych nie mam zapprogramowanych na klawiaturze, a jednocześnie nie podaje jak inaczej je zastąpić. Jedyne wyjście wtedy to odpalić drugą sesję programu i sprawdzić w opcjach ustawienia klawiszologii. Bardzo mi brakuje sensownej listy klawiszologii, takiej gotowej do wydruku, coś jakby ściągawki.

Sama nauka idzie gładko, oczywiście nie rozumiem od razu wszystkiego, nie wszysztkie funkcjonalności systemów są dla mnie od razu jasne, ale po kilku próbach wszystko zaczyna się układać w logiczną całość, szczególnie gdy posiłkuję się instrukcją, choć na razie przyznam, że nieczęsto.

Brakuje mi w tej chwili dwóch rzeczy:
- aktywnej pauzy, czyli możliwości zatrzymania symulacji tak, aby wszystkie systemy był aktywne, wtedy na spokojnie mógłbym sobie przełączać/eksperymentować z ustawieniami do woli;
- teskty wygłaszane przez instruktora czasami są długie i znikają z ekranu zbyt szybko: aż się prosi o możliwość ich powtórnego wyświetlenia.

Offline Vulg

• *
  • Stalker
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 21, 2011, 14:28:32 »
Brakuje mi w tej chwili dwóch rzeczy:
- aktywnej pauzy, czyli możliwości zatrzymania symulacji tak, aby wszystkie systemy był aktywne, wtedy na spokojnie mógłbym sobie przełączać/eksperymentować z ustawieniami do woli;
- teskty wygłaszane przez instruktora czasami są długie i znikają z ekranu zbyt szybko: aż się prosi o możliwość ich powtórnego wyświetlenia.

Aktywna pauza: LShift+LWin+pause (2 minuty z google)

Zawsze możesz włączyć pauzę i przeczytać tekst instruktora.
If a zombie isn't fun to shoot, is it really a zombie?
Kropki

« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 21, 2011, 14:47:29 »
Za aktywną pauzę dziękuję.

Co do tekstów instruktora: czasami chce się wrócić do tego co powiedział gdy tekst już zniknie z ekranu.

Offline Vulg

• *
  • Stalker
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 21, 2011, 15:30:24 »
Z własnego doświadczenia: pauza, manual do ręki i szukanie konkretnego zagadnienia. Tam jest wszystko wyjaśnione, nierzadko dokładniej niż w misjach treningowych, które swoją drogą są trochę jak studia. Coś tam po łebkach jest wyjaśnione, ale resztę doczytać trzeba w tej wielkiej, grubej i strasznej książce :) Swoją drogą przypominają mi się szczenięce lata. Grając w anglojęzyczne przygodówki na starym poczciwym Atrari 65XE siedziało się ze słownikiem na kolanach i rozszyfrowywało zawiłości fabuły.
If a zombie isn't fun to shoot, is it really a zombie?
Kropki

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 21, 2011, 15:38:07 »
To wszystko prawda, tylko często jest tak, że instruktor coś mówi, Ty robisz co on każe, aż się zagapisz, przeoczysz kolejne polecenie i jest problem, bo kolejne instrukcje się nie pojawią póki nie zrobisz tego co miałeś właśnie zrobić. A nie wiesz co zrobić.

poko24

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 22, 2011, 17:26:26 »
Sam początek jest trudny, ale potem cała masa miodu w online, gdy wszystko robisz intuicyjnie. :)

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 22, 2011, 18:26:30 »
E tam trudny - właśnie jestem miło zaskoczony że nie jest trudny.
Treningi to fantastyczny pomysł, bo co innego wkuwać teorię z podręcznika, a co innego lecieć gdy Ci mówią co masz robić.
Pamiętam ile ja się namęczyłem z Falocnem 4.0 gdy tę cegłę czytałem i usiłowałem potem w praktyce robić to w samolocie (swoją drogą, wtedy to można było dać drukowany podręcznik do gry, teraz nie, a koszty programu podobny). Teraz każdą lekcję wystarczy 3-4 przerobić i w praktyce 3/4 funkcjonalności (albo i więcej) w głowie zostaje.