Panowie ,właśnie przed chwilą zakończyłem oglądanie radzieckiego filmu "Idź i Patrz" z 1985r. Film, przyznaje...zrobił na mnie duże wrażenie. Napięcie podsycane muzyką, warkotem silnika lotniczego. Śmieszna scena z spadającą butelką ukazująca chyba zobojętnienie partyzantów na śmierć kolegów (w sumie nie ma co się im dziwić, dla nich śmierć to codzienność)no i brutalna i chamska pacyfikacja. Mógłbym jeszcze wiele powiedzieć o tym filmie ale to nie jest przecież forum "Kino Online" czy jak to tam się zwało. Mam mianowicie pytanie... ten samolot który przejawia się przez cały film...dwa rzędowe motory dwa ogony, dwa stateczniki pionowe...czy to była słynna "Rama"? Fw189? (Może jego podróba wykorzystana do filmu?) Sprzęt jaki mamy okazję zobaczyć w "Idź i patrz" jest autentyczny. Doszukałem się różnych DP, MG34, Mosinów 91/30 ,Mauserów 98k no i ...SWT40 głównego bohatera...jedyne co obecnie mnie nurtuje to właśnie ta rama.
Swoją drogą, przepraszam za spojlery dotyczące filmu, ale ch@#era, film jest brudny ,zły i ciężki. Ale warto go zobaczyć, naprawdę dobra produkcja.