Autor Wątek: Scenariusz dla początkujących pilotów RoF z naszego kraju  (Przeczytany 7906 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
Scenariusz dla początkujących pilotów RoF z naszego kraju
« dnia: Czerwca 15, 2011, 16:58:38 »
S!

Tak sobie myślałem, że skoro pojawiło się darmowe, funkcjonalne demo RoF i co z tym się wiąże - może pojawi się kilku nowych potencjalnych graczy made in Poland, to może warto byłoby zmajstrować jakiś scenariusz zapoznawczy, gdzie mogliby pobrać pierwsze szlify bojowe ?
Założenia są proste:
- mapa Verdun - oszczędność zasobów
- teren jesienny - w końcu nowość ;)
- pogoda - kilka chmurek + mgiełka przy ziemi. A co! :)
- start - poranek, około 7-8 rano, powiedzmy 1.10.1917
- 3x lotniska na stronę, jedno z samolotami bombowymi
- maszyny alianckie: SPAD 13, Breguet 14
- maszyny niemieckie: Albatros D.Va, DFW C.V
- obiekty - fabryki, mosty na zapleczu, lotniska bronione przez liczną OPL
- mosty na rzece zniszczone "z urzędu", podział linii frontu na rzece
- kilka balonów + może jakieś stanowiska artylerii ostrzeliwujące się nawzajem w jakiś 10 minutowych interwałach
- opisy celów po polsku
- briefing po polsku

Oto założenia. A teraz kwestia najbardziej boląca: samoloty. Wybrałem takie, a nie inne, bo SPAD i Albatros D.Va są dostępne w demo. Jeden nauczy absolutnych podstaw, drugi pozwoli przyswoić sobie boom and zoom. Do tego bombowce, żeby można było sobie porzucać trochę "jajeczek".
Czy jest sens zrobienia takiego scenariusza ? To pytanie raczej dla nowych pilotów, chcących zapoznać się z multi. Oczywiście, z czasem można dodać kilka dodatkowych maszyn, ale naprawdę dosłownie po kilka typów. Powtarzam, to ma być scenar dla początkujących, dysponujących startowym zestawem samolotów.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Odp: Scenariusz dla początkujących pilotów RoF z naszego kraju
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 15, 2011, 18:02:27 »
Ups! Ja nie rozumiem! Ale ze mnie pała!

[gmod]Po pewnym czasie cierpliwość administratorów i moderatorów na tym forum się wyczerpuje i kule zaczynają świstać. Ile trzeba upomnień aby w końcu przestać spamować forum ? - Sundowner[/gmod]
« Ostatnia zmiana: Czerwca 15, 2011, 22:00:02 wysłana przez Sundowner »

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 15, 2011, 21:14:22 »
Trafny pomysł.Popieram

Offline Vulg

• *
  • Stalker
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 15, 2011, 21:27:46 »
Jestem jak najbardziej za. Nie wiem jak często miałbym możliwość latania, ale pomysł naprawdę przedni.
If a zombie isn't fun to shoot, is it really a zombie?
Kropki

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 16, 2011, 10:32:32 »
Jest IMHO pewna nierówność w samolotach- doścignięcie b14 na AlbatrosieV? Przyznam ze nie próbowałem, ale na ciut nowocześniejszym D7 stanowi to dla mnie pewne wyzwanie. Dodając do tego snajperów AI w roli strzelców pokładowych na B14stkach, wychodzi nierówny balans stron. (Mignął mi na oficjalnym forum mod zmniejszący tą skuteczność, ale dla odmiany mody w 1.019 ostro mieszają w czasach ładowania misji)
OT: liczę że pojawi się więcej maszyn rozpoznawczo-bombowych z wcześniejszego okresu Wielkiej Wojny. (aviatik, Hansa-Branderburgi itd)

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 16, 2011, 11:06:55 »
OK, to jest argument. Albatros jest wolniejszy od Bregueta, dlatego dodam może jeszcze zwykłego D.VII. I koniec. Bo można dodać jeszcze maszynę A. A skoro "A", to musi być i "B", itd ;) Poza tym, bombowcami nie będzie się opłacało atakować z lotu koszącego, bo zwyczajnie zostaną zestrzelone przez OPL, która będzie dosyć liczna. Dlatego rajdy Breguetów raczej odpadną. Powoli zacząłem sobie dłubać przy scenarze. Ustawiłem lotniska, są obiekty naziemne. Wstawiam teraz OPL, a następnie podepnę komunikaty o zniszczeniach.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 16, 2011, 11:26:53 »
A ja mam pytanko (może martwię się na zapas, zupełnie niepotrzebnie) kto i kiedy będzie ten scenar hostował?
Na większym speedzie lepiej idzie.
--------------------------------------------

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 16, 2011, 12:42:43 »
Rozmawiałem z chłopakami, czy by od czasu do czasu przewietrzyć naszego serwera i go odhasłować. Ewentualnie, może Vovthyn by się zgodził posadzić misję od czasu do czasu...

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 16, 2011, 14:30:04 »
Jak postawię w końcu kompa na nogi, to dlaczego nie, jak tylko będą chętni do latania to ja chętnie serwer postawię i twórcy misji, którzy chcieliby podzielić się swoją pracą są bardzo mile widziani. Jeden warunek - serwer będzie FR, czyli bez widoków zewnętrznych, ikonek i innego badziewia (za wyjątkiem rozgrzanych silników). Co do zestawu samolotów, to jest mi w sumie obojętny, mam wszystkie oprócz bombowców  :118:, ale w tym układzie, który zaproponowałeś Niemcy raczej dostaną ostro po dupie. Breżniew jest trudnym przeciwnikiem.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 16, 2011, 15:40:43 »
Wiem, że jest trudnym przeciwnikiem, ale cóż...no takim właśnie był. Mam nadzieję, że piloci bombowców będą robili swoje, a myśliwcy pobierali pierwsze szlify. Pozostaje dokończyć misję i sprawdzić ją na poligonie doświadczalnym.

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 16, 2011, 16:21:58 »
Bez rozgrzanych silników proszę.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 16, 2011, 16:24:21 »
Qrdl ja wiem, że trudno jest Ci trafić tymi malutkimi bombkami dokładnie w zaparkowany samolot, ale nie zamierzam Ci tego ułatwiać. Przecież to z nudów można umrzeć czekając na ten silnik kiedy nad głową krążą sępy  :118:

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 16, 2011, 16:27:07 »
Przestań, kto niby mi miał rozgrzewać silnik? Ja swój samolot rozgrzewam sam :-), a tak na serio ja wolałbym bez rozgrzanych, bo moim zdaniem dodaje to realizmu do pracy silnika, ale vox populi....

« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 16, 2011, 16:52:38 »
Breżniew jest trudnym przeciwnikiem.

Może ten samolot zmusi, co niektórych do myślenia i oduczy od pchania się jak to mówi „Boski” prosto w dup.. na odległość 20m. Kamasutra zna wiele innych sposobów. Strzelcy AI nie są wcale aż tak skuteczni, ale gdy ktoś sam się prosi to ma to, na co zasłużył. Obsługując stanowisko strzelca sam niejednokrotnie zdjąłem klienta, który całkiem bez pojęcia o sposobie ataku podchodził na odległość do 5m.
Maszyna jest wytrzymała, ale bez przesady, kto wie jak z nią walczyć posyła ja do ziemi bez problemu.
Ja latam wyłącznie na bombowcach i mogę Wam tylko powiedzieć, że średnio na 5 lotów raz udaje się powrócić na lotnisko.
Na koniec nie mogą się powstrzymać i muszę to tu powiedzieć, że wkur... mnie takie głupie pieprz... o super strzelcach AI oraz wytrzymałości bombowca głoszone przez „specjalistów”, którzy nigdy nie lecieli bomberem. Jak ktoś ma wątpliwości to zapraszam na pokład i zrobimy na jakimś serwerze kilka lotów.

Pozdrawiam.
Nie da Ci żona nie da sąsiadka,
Nawet nie przyjdzie im to do głowy,
Tego, co da Ci sierżant sztabowy.

http://www.1pl.boo.pl/

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 16, 2011, 20:56:09 »
Ja latam wyłącznie na bombowcach.

wkur... mnie takie głupie pieprz... o super strzelcach AI oraz wytrzymałości bombowca głoszone przez „specjalistów”, którzy nigdy nie lecieli bomberem.
Zapewne, ktoś mógłby powiedzieć "i vice versa". lol