Autor Wątek: Odpalanie Mavericka z Hoga  (Przeczytany 47078 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Odpalanie Mavericka z Hoga
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 26, 2011, 12:05:46 »
Temat nadaje się tylko tutaj. Masz zresztą linka na stronie nr 1 z manualem z Sim HQ

http://simhq.com/forum/ubbthreads.php/topics/3173624/Re_How_to_use_weapons_Picture_.html#Post3173624
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Solo zaczynasz ze złej strony. Do wyszukiwania celów używasz TGP (ma o wiele większego zooma niż kamera Mavericka), wybierasz cel, ustawiasz jako SPI i dopiero wtedy przełączasz się na Mavericki. Kiedy jesteś na stronie Mav dajesz China Hat forward long i gotowe.

Czasem to nie wystarczy. Jeszcze trzeba zidentyfikować cel optycznie i China Hat Short, tak jak wyżej, ustabilizować kamerkę na celu.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 26, 2011, 12:44:57 »
Aby mieć 100% pewności co atakujemy, po China Hat Short Fwd można jeszcze zrobić super zooma za pomocą DMS Forward :)

« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 26, 2011, 13:24:33 »
Temat nadaje się tylko tutaj. Masz zresztą linka na stronie nr 1 z manualem z Sim HQ

http://simhq.com/forum/ubbthreads.php/topics/3173624/Re_How_to_use_weapons_Picture_.html#Post3173624
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hmmm, to jest faktycznie dobre, tylko nie rozumiem jednej rzeczy: dlaczego po namierzeniu celu przez TGP i utworzeniu dzięki temu nowego SPI autor pisze, że należy wcisnąć U w celu przełączenia na Mava. Po wciśnięciu U przecież HUD staje się SOI, z Maverickiem nie ma to nic wspólnego.

Troghv

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 26, 2011, 15:08:21 »
A to dlatego, że z poziomu HUD-a można zmieniać rodzaje broni i tryby broni. U- HUD jako SOI, M- Mater Mode (tryb), DMS Left/Right (rodzaj broni) Po co wciskać na DSMS-sie :004:

« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 26, 2011, 16:44:29 »
Jeszcze taka mała uwaga, jeśli wyszukujemy celów za pomocą TGP dobrze jest ustawić sobie go w tryb "Point", wtedy ładnie nam się lockuje na danym pojeździe i bardzo łatwo go zalockować maverickiem wtedy :)

« Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 26, 2011, 20:54:41 »
A to dlatego, że z poziomu HUD-a można zmieniać rodzaje broni i tryby broni. U- HUD jako SOI, M- Mater Mode (tryb), DMS Left/Right (rodzaj broni) Po co wciskać na DSMS-sie :004:

A to nie szybciej będzie po prostu wcisnąć MAV na ekranie z TGP?

Troghv

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 26, 2011, 21:26:14 »
Chyba szanowny kolega nie zrozumiał mojego przekazu. MAV na MFCD i tak trzeba wybrać, tylko i/lub wcześniej trzeba wybrać go (meverick'a) z panelu DSMS ( na prawym MFCD -DSMS- wybór uzbrojenia dla jasności). Tak więc można to uczynić na dwa sposoby: pierwszy- to DSMS na MFCD, drugi- to właśnie wybór z HUD'a, który musi być jako SOI.

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 26, 2011, 21:32:52 »
Bo drogi Solo, tego że jak się tylko kliknie MAV na MFCD(a nie wybierze profil w DSMS albo przez HUD) to działa on jako sensor i nie da się go odpalić zapewne w manualu już nie znalazłeś co? :021:
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 26, 2011, 21:34:13 »
Solo wciśnięcie MAV na prawym MFCD to połowa sukcesu musisz jeszcze uczynić aktywnym profil Maverick na lewym MFCD.

Panowie mnie uprzedzili :)

« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 26, 2011, 21:38:59 »
Bo drogi Solo, tego że jak się tylko kliknie MAV na MFCD(a nie wybierze profil w DSMS albo przez HUD) to działa on jako sensor i nie da się go odpalić zapewne w manualu już nie znalazłeś co? :021:

Nie, wcale, dlatego pewnie kilka postów wcześniej napisałem:

2. Pojawia się ekran z dostępnym uzbrojeniem i wybieram sobie Mavericka przyciskiem OSB18 na pylonie 3 (zakładam, że od co najmniej 3 minut włączony jest EO), czyli Mav jest gotowy do boju.

Offline Mekki

• Global Moderator
    • 13 WELT
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwca 26, 2011, 21:46:46 »
I teraz nam wytłumacz jak mieliśmy pomyśleć inaczej.

Kanał youtube 13WELT

Troghv

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwca 26, 2011, 21:49:18 »
Miało być na lewym MFCD do mojego postu wyżej.

2. Pojawia się ekran z dostępnym uzbrojeniem i wybieram sobie Mavericka przyciskiem OSB18 na pylonie 3 (zakładam, że od co najmniej 3 minut włączony jest EO), czyli Mav jest gotowy do boju.

Zgadza się. Ale niech szanowny kolega wyobrazi sobie sytuację:
Leci sobie kolega na cel. Jakieś śmiecie typu Kamzy, Smerch'e. Wybrane JDAM'y. Nos ma kolega wklejony w HUD by bacznie pokryć dwie linie, a tu nagle przypomina się, że można je zniszczyć za pomocą niekierowanych rakiet. Do ataku pozostały nanosekundy :021:, koledzy z bazy mnie wyśmieją, a dowództwo skarci za nierozsądne użycie broni :021:. Więc co kolega robi? Oddala głowę, szuka na DSMS-ie rakiet i przelatuje nad celem. Dlatego właśnie większość broni zmienia się z poziomu HUD'a. Ot takie małe usprawnienie.

« Odpowiedź #27 dnia: Czerwca 26, 2011, 21:51:48 »
I teraz nam wytłumacz jak mieliśmy pomyśleć inaczej.

no tak, że po ustawieniu SPI na TGP nie muszę klikać klawiszem U i przestawiać coś na HUDzie (nie do końca właściwie rozumiem co, więc mogę się mylić), tylko jednym wciśnięciem odpowiedniego OSB przełączam się na Mavericka i zostaje mi tylko zalockowanie celu.
W opisanej sytuacji wciśnięcie samego U jak mi tu radzono powoduje po prostu ustawienie HUDa jako SOI, a więc wybór Mavericka jako aktywnej broni wymaga więcej czynności, niż samo wciśnięcie opcji MAV na ekranie TGP.

A tak na marginesie: dobrym pomysłem było utworzenie z tego wątku osobnego wątku o MAverickach, nie wiem dlaczego moderator/administrator z tego zrezygnował. Temat jest konkretny i warto by go było zatrzymać dla potomnych. :)

« Odpowiedź #28 dnia: Czerwca 26, 2011, 21:54:45 »
Zgadza się. Ale niech szanowny kolega wyobrazi sobie sytuację:
Leci sobie kolega na cel. Jakieś śmiecie typu Kamzy, Smerch'e. Wybrane JDAM'y. Nos ma kolega wklejony w HUD by bacznie pokryć dwie linie, a tu nagle przypomina się, że można je zniszczyć za pomocą niekierowanych rakiet. Do ataku pozostały nanosekundy :021:, koledzy z bazy mnie wyśmieją, a dowództwo skarci za nierozsądne użycie broni :021:. Więc co kolega robi? Oddala głowę, szuka na DSMS-ie rakiet i przelatuje nad celem. Dlatego właśnie większość broni zmienia się z poziomu HUD'a. Ot takie małe usprawnienie.

Argumentacja rozsądna, tylko że wcześniej mówiliśmy o przełączaniu ekranu z TGP na MAvericka i lockowaniu celu. Chodziło mi tylko i wyłącznie, że prościej jest zrobićtak jak pisałem, czyli przełączyć ręcznie ekran na Mavericka. Chyba że czegoś nie zrozumiałem, to mi wytłumacz dlaczego po ustawieniu SPI na ekranie TGP kolejnym krokiem ma być wciśnięcie U i ustawienie HUDa jako SOI?

Offline Mekki

• Global Moderator
    • 13 WELT
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 26, 2011, 22:00:18 »
A ogarniasz coś takiego, że żeby wcisnąć OSB musisz zdjąć rękę z HOTASa a wybierając profil przez HUD rączki pozostają na swoim miejscu, mimo, że trzeba wcisnąć ze trzy guziki więcej? Poza tym jak już wcześniej zauważyłeś profil mavericka masz wybrany więc klikasz Coolie Hat w prawo krótko aż wybierzesz tryb MAV a potem przytrzymujesz długo by uczynić go SOI. Tadam. Znowu ręce zostały na joyu.

Kanał youtube 13WELT