Autor Wątek: Odpalanie Mavericka z Hoga  (Przeczytany 47061 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Odpalanie Mavericka z Hoga
« Odpowiedź #60 dnia: Kwietnia 06, 2013, 22:25:27 »
Powiedziałbym, że kombinujesz jak koń pod górę. Ja nie mam żadnych problemów ze stabilizacją kamery Mava. Niżej masz filmik jak odpalam pod rząd 4x AGM65-D bez wydziwiania z Force Correlate.

http://youtu.be/2FfRWA_ztlU

« Odpowiedź #61 dnia: Stycznia 28, 2016, 09:39:07 »
Panowie, małe pytanko. Przeczytałęm ten dział sam nie wiem ile razy i wszystko jest niby OK. Spokojnie namierzam cel przez TGP, też bez problemu robię sobie markpoint.  Maverick namierza mi cel lub markpoint .  Gdy jest to jakiś cel, typu czołg to oczywiście locuje się na celu ( automatycznie lub TMS up) i mogę odpalać. Problem mam gdy chcę się zalokować na dowolnym miejscu, niech to będzie pas startowy czy kępa trawy. Nie mogę zalocować celu a zarazem wystrzelić pocisku. Teoretycznie powinno to załatwić [lCtrl+strzałka w dół] (TMS down) stabilizuje głowicę względem ziemi i strzelam, ale nie załapuje. Czy coś robię źle, coś omijam ?
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

Poko

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: Stycznia 28, 2016, 09:48:31 »
Coś jakoś nie dokładnie przeczytałeś ten dział. Jeśli potrzebujesz zaatakować pewną część dużego obiektu (np. określone okno budynku biurowca), możesz w tym celu wykorzystać „tryb wymuszonego skolerowania”. Tryb ten działa tylko w pociskach wersji AGM/TGM-65H, AGM/TGM-65G, AGM-65K oraz CATM-65K. Głowica kreauje wówczas uproszczony obraz terenu i naprowadza się na określone kontrastujące miejsce danego obszaru.

Aby użyć Maverick w trybie skorelowanego śledzenia należy:

1. Umieścić przełącznik „Boat Switch” na przepustnicy w pozycji centralnej (kombinacja klawiszy „Prawy Alt” + „Strzałka w dół”).

2. Przesunąć bramę śledzenia w pobliżu celu.

3. Ustabilizować Mavericka względem ziemi naciskając krótko „TMS Aft” na drążku (kombinacja klawiszy „Ctrl” + „Strzałka w dół”).

4. Przesunąć bramę śledzenia na kontrastujące miejsce, obramowanie w pełni się zawęzi, a krzyżyk kierunku całkowicie ustabilizuje.

5. Możesz teraz odpalić pocisk.

« Odpowiedź #63 dnia: Stycznia 28, 2016, 10:02:25 »
Nie chodzi mi o ten tryb, to wiem. Raczej o to czy mogę zalokować mavericka typu "D" na dowolnym punkcie, pas staratowy, most,  bunkier albo dowolna kupka trawy.  Czy „TMS Aft” spełnia funkcję lokowania się na celu innym niż dowolny pojazd ?  Jakoś nie mogę go tak zalokować i odpalić. 
Latamy dzisiaj?

Poko

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: Stycznia 28, 2016, 10:51:53 »
Nie. Po to jest właśnie ten tryb.

« Odpowiedź #65 dnia: Stycznia 28, 2016, 10:58:01 »
Czyli Maverickem "D" zwyczajnie tego nie zrobię bo się nie da i już . Rozumiem, że jak chcę zniszczyć cele naziemne Maverickami , muszę wybierać inne wersje tego pocisku, do przezbrojenia w samolocie ?
Latamy dzisiaj?

Poko

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: Stycznia 28, 2016, 11:10:02 »
Dokładnie. Jeżeli chcesz zniszczyć most to też zwróć uwagę na wielkość głowicy.

« Odpowiedź #67 dnia: Stycznia 28, 2016, 11:30:31 »
Rozumiem. Myślałem, że Mavericka "D" mogę też zalokować gdzieś dowolnie na glebie.  Już gryzłem joya i klawiaturę ze złości, że coś źle robię.  Przy takich celach jak most czy bunkier to chyba zwykłe „TMS Aft”  wystarczy, dopiero gdy chcę dokładności ( wybrać np. okno lub konkretny filar mostu ) to tryb wymuszonej korelacji ?
Latamy dzisiaj?

Poko

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: Stycznia 28, 2016, 11:44:42 »
Tak, tak.

A propos tworzenia markpointów przez TGP – pamiętaj o użyciu lasera. W innym wypadku może nie zgadzać się pozycja stworzonego punktu. To też może przysporzyć Ci kilka problemów.

^ Bez lasera stworzysz markpoint w punkcie "B", a z włączonym laserem w punkcie "A".

« Odpowiedź #69 dnia: Stycznia 28, 2016, 12:36:26 »
Mówisz o włączeniu lasera  w przełącznikiem w pozycję "Laser ARM" pod lewym MFCD , czy na TGP  tam gdzie masz wybór  laser , podczerwień ( guzik OSB 7)?
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #70 dnia: Stycznia 28, 2016, 13:09:54 »
Nie latałem A-10C ponad rok, ale z tego co pamiętam to laser musi być uzbrojony, czyli przełącznik na "Laser ARM". Następnie za pomocą NWS (ten sam guzik którym wł/wył sterowanie przednim kółkiem) podświetlasz cel i dopiero wtedy tworzysz markpoint.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: Stycznia 28, 2016, 13:27:19 »
^ Shaitan dobrze prawi. ;)

« Odpowiedź #72 dnia: Stycznia 28, 2016, 13:41:19 »
No tak ale tego lasera też zależy od opcji  LATCH na TGP (1): Parametr określa sposób ręcznego uruchamiania lasera, bądź wskaźnika IR.
• OFF: Laser, bądź wskaźnik IR będzie włączony, tak długo jak przycisk Nosewheel Steering (lub Insert na klawiaturze) pozostanie wciśnięty.
• ON: Laser, bądź wskaźnik IR zostanie włączony po naciśnięciu przycisku Nosewheel Steering (lub Insert na klawiaturze). Laser zostanie wyłączony po następnym naciśnięciu przycisku.
domyślnie jest na OFF

Nie wiem czemu ale tworzyły mi się te punkty i bez tego lasera, co ważne w tych miejscach co chciałem i pierwszy był "A". Hmmmm to znaczy, że jeszcze muszę się chyba podszkolić w markpoint, lub jest jakiś błąd w DCS 1.5.2  . Na stronie YoYoSims, chyba by się przydała 6 lekcja o markpoint i sterpoint :)
Latamy dzisiaj?

Poko

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: Stycznia 28, 2016, 15:04:34 »
Musisz to wziąć na logikę. Często te punkty stworzą się blisko tej pozycji co chcesz – szczególnie jak jesteś bardzo wysoko nad celem. Ale znajdź wysoki most, podleć do niego prostopadle w odległości 20 mil i w miarę nisko (ja wiem? np. >1000ft), zalokuj drogę na nim, wyłącz laser i stwórz markpoint na tej drodze. Wtedy sprawdź czy ten punkt jest dokładnie w tym miejscu.

To o czym piszesz na początku nie ma znaczenia. To tylko sposób na uruchomienie lasera – chcesz trzymać guzik czy włączyć/wyłączyć po wciśnięciu. Ważne, że przy tworzeniu markpointa laser musi być aktywny, czyli "L" musi migać IIRC.

« Odpowiedź #74 dnia: Stycznia 28, 2016, 15:07:54 »
Ok , zwyczajnie chodzi o dokładność.
Latamy dzisiaj?