Autor Wątek: Dark Blue Word - mody dla grających offline  (Przeczytany 65386 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mmaruda

• Gość
Odp: Dark Blue Word - mody dla grających offline
« Odpowiedź #90 dnia: Lutego 05, 2012, 22:20:19 »
Nie wiem, jak oni to robią, ale DBW jest obecnie jednym wielkim bałaganem. Masa plików do zassania, skomplikowana instalacja (w porównaniu z UP3) i jeszcze cholerstwo nie działa. Tzn działa, ale tylko przy pierwszym odpaleniu, jeśli tylko zmienię, na stock albo UP3, DBW odmawia potem posłuszeństwa.

Pojawianie się 1.7 to dobra wiadomość, ale do pełnej funkcjonalności przyjdzie jeszcze poczekać - AI mod nie może się równać z 4.11 (w obecnej wersji z tego co udało mi się pograć, to chyba tylko te beczki wywalili, bo AI wciąż lata jak na dopalaczach), jest też sporo bugów jeśli idzie o niektóre samoloty. Tak samo jest ze śmigłowcami i samochodami oraz maszynami WW1. Nie wiem, po co dali coś, co generalnie nie działa i nie ma nic wspólnego z realizmem.

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #91 dnia: Lutego 06, 2012, 01:32:35 »
Czyli 4.11 jest lepszy niż DBW w zabawie offline?
Pograłem trochę w 4.11 i jestem usatysfakcjonowany zmianami (szkoda, że tak późno) natomiast od DBW odrzuca mnie proces pobierania i instalacji. Chcę coś jedno-klikowego :D.
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Ponury

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: Lutego 06, 2012, 01:50:45 »
Marcin daj spokój, też nakręciłem się tymi postami mmarudy jak arab na kurs pilotażu. Efekt: pier**ę się z tym UP+DBW od południa dziś i mam serdecznie dosyć, pół dnia stracone na lekturę forum sas-u, potem dochodzenie co z czym się gryzie i czemu nie działa (nie każdy jest modderem/komputerowcem i nie każdy musi być, ostatni raz kontakt z Ił-2 miałem chyba u Razora parę lat temu i dziś nie wiem gdzie mam wrzucić np. model B-26 od Ramzeya bo nigdzie to nie jest napisane), w końcu zainstalowałem, nie wiem czy dobrze i tak jak powinno być ale działa i jest prawie druga w nocy i mam serdecznie dosyć. Podobnie jak Ty jestem staroświecki i chciałbym coś co ściągam, instaluję i gram- bez marnowania pół niedzieli. Poza tym niebo i tekstury terenu są tak samo biedne jak przed laty, a samoloty nadal robią obroty w osi poprzecznej jak na gumce od majtek. Tyle że jest ich więcej i mają coś tam pomodowane. A reklamowana również na naszym forum kampania od Boelcke mi nie działa i nie wiem czemu i chyba nawet już nie chcę wiedzieć.
Ja sobie chyba dam spokój, Qrdl mnie namówił ostatnio do ROF-a i bardzo mi się spodobało. Brakuje tam chyba tylko oblodzenia, reszta jest. Polecam.

« Odpowiedź #93 dnia: Lutego 06, 2012, 02:44:43 »
Faktycznie z tą wersją 1.7 nie za dobrze jest... Jakoś mało stabilna.
Wywala mnie co jakiś czas z gry i pojawia się okienko namawiające do wysłania raportu do Microsoftu. Zawijam kiecę i lecę!

Przy poprzednich wersjach nie miałem takich problemów kurde blaszka...

Offline Zeke

• ZB
  • *
« Odpowiedź #94 dnia: Lutego 06, 2012, 10:23:45 »
Czyli 4.11 jest lepszy niż DBW w zabawie offline?
Pograłem trochę w 4.11 i jestem usatysfakcjonowany zmianami (szkoda, że tak późno) natomiast od DBW odrzuca mnie proces pobierania i instalacji. Chcę coś jedno-klikowego :D.
Jedno-klikowa instalacja przewidziana jest w następnej wersji (przynajmniej tak piszą), ale bardzo bym się do takich obietnic nie przywiązywał.
Proces pobierania i instalacji da się przeżyć - jak nawet mi się chciało, to każdy przetrwa. Pobierz sobie wszystkie pliczki na raz, potem otwierasz stronę SAS z instrukcją i jedziesz po kolei. 4.11 nie wrzucałem jeszcze do tego, to się nie wypowiem.

Ponury - B-26 wrzucasz do katalogu #DBW, jeśli ma być ładowany domyślnie w trakcie startu DBW (a nie wybierany okazjonalnie). Ja wrzuciłem i kampania bombowa USAAF się generuje (tylko z rosyjskimi stopniami wojskowymi!). Jeśli Westfront "nie działa", to możesz mieć problem taki jak ja: pliczki campaign_de.dat miały dodatek literki "mikro" po "de", trzeba było to ręcznie zmienić na coś, czego jeszcze nie ma w katalogu, ja zmieniłem na "9", czyli campaign_de9.dat (z pamięci piszę; wszystkie pliczki, w których nazwie była ta literka, trzeba tak zmienić). Objawia się to dźwiękiem "beep" w momencie generowania kampanii (tak było u mnie).
Dodatkowych modów nie używam, tylko UP3+DBW+B26.

Rozumiem zniechęcenie, bo to nie jest najbardziej user-friendly instalacja, jaką miałem w ręku. Ale kiedyś odpalałem sobie na przemian krótkie misje nad różnymi mapami - różnica w wyglądzie terenu jest niesamowita.
Jakbym mógł jeszcze w czymś pomóc przy rozwiązywaniu problemów, daj znać.
"I jedyne, co pamiętam po tylu latach ich pracy / to, że wojnę wygrali Polacy"
Kazik (o nauczycielach historii)

« Odpowiedź #95 dnia: Lutego 06, 2012, 13:02:09 »
kampania bombowa USAAF się generuje (tylko z rosyjskimi stopniami wojskowymi!)

Można to wyeliminować usuwając rosyjską wersję rank.properties z katalogu "us". il-2/Missions/Campaign/us

Jeśli Westfront "nie działa", to możesz mieć problem taki jak ja: pliczki campaign_de.dat miały dodatek literki "mikro" po "de", trzeba było to ręcznie zmienić na coś, czego jeszcze nie ma w katalogu, ja zmieniłem na "9"

Też tak zrobiłem, ale u mnie nie zadziałało... Nadal dźwięczy w uchu, gdy próbuję odpalić jakąkolwiek niemiecką kampanię. Kampanie alianckie, nawet na tych samych mapach, działają bez problemu.

Offline Zeke

• ZB
  • *
« Odpowiedź #96 dnia: Lutego 07, 2012, 10:29:53 »
Stachu, tak dla pewności - czy nie pominąłeś w zmienianiu nazw jakiegoś pliku z "de" w nazwie? Tak to mi wygląda, sprawdź jeszcze raz; wieczorem sprawdzę listę pliczków z takim rozszerzeniem i wrzucę tu. Zakładam, że ściągnąłeś najnowszą wersję DGena.
Jeśli to nie pomoże, to chyba musisz zgłosić błąd do twórcy kampanii.
Dziękuję za podpowiedź z "rank.properties", sprawdzę wieczorem.

Ponury

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: Lutego 07, 2012, 10:56:53 »
Uruchamianie tych UP3.0+DBW dla takiej starej pierdoły jak ja to jest orka na ugorze i krew w piach. Ktoś nie modujący i nie grzebiący na codzień w plikach jest praktycznie bez szans. Dzięki tutejszym podpowiedziom i godzinie zmarnowanej na przekopywanie się przez forum SAS udało mi się to wreszcie uruchomić, ale mam taki problem że zamiast umlautów mam znaki z cyrylicy i nie mam pojęcia co z tym zrobić. Poza tym mam instalację UP3.0 zupełnie inną niż opisana na forum SAS i teraz nie wiem czy wszystkie pliki w odpowiednich folderach mam- jest w paczce taki folder z przykładową strukturą plików  w folderze #UP#, ale w większości mam tam puste katalogi. Ale faktem jest, że choć nadal nędza, to zmiany jakieś są w grze- np. wybuchy w wodzie tworzą kolumny piany a duże okręty toną tak jak powinny- bardzo powoli.
Proszę o podpowiedź jak powinien wyglądać dobry conf.ini, tak żeby obiekty na ziemi nie znikały kilometr za samolotem i żeby to w ogóle jakoś wyglądało?
Jak zmienić ustawienia w dgen, zgodnie z opisem z readme kampanii by Boelcke, bo mi się wygenerowały już chyba ze trzy różne pliczki konfiguracyjne (kolejne- 1,2 i 3 na końcu)- o który chodzi ?
Jak zrobić sobie normalny ekran a nie 1024, poza zmianą w conf.ini opcji "screen height i width", bo jakoś to dziwnie mi się skaluje a poza tym nie mogę ustawić żadnego filtrowania i anizo, przez co mam schodki i pikselozę?
Jak można w ogóle w to grać, z założenia offlajowo, skoro o wszystko trzeba pytać w internecie bo nic tu samo z siebie nie wynika !?

« Odpowiedź #98 dnia: Lutego 07, 2012, 11:24:21 »
Zeke,

Aby się upewnić po prostu wyszukałem defaultową wyszukiwarką windosowską wszystko z "de" w nazwie. Ale walczyć będę nadal, bo kampania jest bardzo chwalona.
Tak, mam wersję sugerowaną przez Boelcke, czyli 4.0.8.6.

Ponury,
wystarczy zachować właściwą kolejność. Na "czystą" wersję iłka - 4.101 dajesz UP 3.0 RC, potem już tylko UP 3.0 RC4.

Fajną rzecz zrobił Cirx. Scalił wszystkie wersje DBW, od 1.1 do 17.1 do jednego superpacka. Można go ściągnąć stąd:
http://www.sas1946.com/main/index.php/topic,21514.msg233821.html#new

Zasysasz wszystkie cztery foldery do jakiegoś katalogu. Wypakowywujesz tylko ten z "1". Następnie wrzucasz to co wypakowałeś do katalogu z iłkiem zmodowanym wcześniej do wersji UP 3.0 RC4.
Cirx oszczędził mnóstwo czasu i pracy, gdy będzie trzeba przeinstalowywać grę.

Proszę o podpowiedź jak powinien wyglądać dobry conf.ini, tak żeby obiekty na ziemi nie znikały kilometr za samolotem i żeby to w ogóle jakoś wyglądało?

Tu nie ma chyba dobrej odpowiedzi. Po prostu zależy to od twojej karty graficznej. Musisz niestety metodą prób i błędów zmieniać ustawienia dla tego fragmentu config: [Render_OpenGL]
Pamiętaj też o ustawieniach w il2set.exe w głównym katalogu gry.
Jeśli masz kartę Asus 6770, to możesz spróbować takich ustawień jak moje:

[Render_OpenGL]
TexQual=3
TexMipFilter=3
TexCompress=2
TexFlags.UseDither=0
TexFlags.UseAlpha=0
TexFlags.UseIndex=0
TexFlags.PolygonStipple=1
TexFlags.UseClampedSprites=0
TexFlags.DrawLandByTriangles=1
TexFlags.UseVertexArrays=1
TexFlags.DisableAPIExtensions=0
TexFlags.ARBMultitextureExt=1
TexFlags.TexEnvCombineExt=1
TexFlags.SecondaryColorExt=1
TexFlags.VertexArrayExt=1
TexFlags.ClipHintExt=0
TexFlags.UsePaletteExt=1
TexFlags.TexAnisotropicExt=1
TexFlags.TexCompressARBExt=1

TexFlags.TexEnvCombine4NV=1
TexFlags.TexEnvCombineDot3=1
TexFlags.DepthClampNV=1
TexFlags.SeparateSpecular=1
TexFlags.TextureShaderNV=1

HardwareShaders=1

Shadows=2
Specular=3
SpecularLight=2
DiffuseLight=2
DynamicalLights=1
MeshDetail=2
VisibilityDistance=3

Sky=2
Forest=2
LandShading=3
LandDetails=2

LandGeom=2
TexLarge=1
TexLandQual=3
TexLandLarge=1

VideoSetupId=17
Water=2
Effects=1
ForceShaders1x=0
PolygonOffsetFactor=-0.15
PolygonOffsetUnits=-3.0

Zaś w setupie iłka wygląda to u mnie tak:
http://gyazo.com/ee8e1fa5496ef528426111de929f9184

Gra chodzi płynnie, widzę wszystko z daleka.

Offline Zeke

• ZB
  • *
« Odpowiedź #99 dnia: Lutego 07, 2012, 11:35:56 »
Marudzicie, Ponury. Ja nie moduję i nie grzebię się w plikach (jak nie muszę), a przeżyłem i latam.
Cyrylicę zamiast umlautów też zauważyłem, na razie traktuję to jako drobne niedopatrzenie i nie przejmuję się - mam radochę z latania FW i nie zastanawiam się nad znakami w opisach.
Z instalacją UP nie pomogę, bo robiłem od zera - według opisu na SAS. W razie potrzeby mogę podrzucić screenshot albo opis jak to u mnie wygląda w tej chwili.
Poza zmianą w conf.ini , to wielkość ekranu pozwalał ustawić IL-2 Stab. Twórcy gry olali te ustawienia na dość wczesnym etapie.

Jak można w to grać? Można. Albo grając według tego, co się zainstalowało przy pomocy "next->next", albo czytając sobie powoli różne fora i w swoim tempie klejąc to, do czego chce się dojść - jak w moim przypadku; nie uważam się za speca od modowania, i nie mam za dużo czasu na siedzenie całymi dniami nad testowaniem, kiedy mi coś zadziała i dlaczego.

« Odpowiedź #100 dnia: Lutego 16, 2012, 11:45:36 »
 Na początku tego miesiąca byłem zmuszony oddać się czyszczeniu dysku. W jego wyniku konieczne okazało się usunięcie Iła. Kilka dni temu zacząłem mozlonie wgrywać Iła, UP3.0, DBW... i tu pojawia się mój problem. Po wgraniu modów, zniknęły niektóre samoloty: część z nich w ogóle nie pojawia się na liście dostępnych np. RWD 10, inne i owszem występują na liście dostępnych maszyn, ale np. tak jak w przypadku R-5 nie są "flyble", inne występują tylko na liście istniejących - Fokkery XXI, Avia dwupłatowa, dwupłatowy bombowiec S-238 (?) nazwy nie pamiętam... Czy jest jakiś sposób na naprawienie tego błędu?

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
« Odpowiedź #101 dnia: Lutego 28, 2012, 10:29:49 »
Siedzę w DBW od jakiegoś czasu i problemów większych z tym ustrojstwem nie mam. Nie będę się rozpisywał co i jak, dla mnie DBW to praktycznie nowy sim.
Mówicie - macie: jeden ekstremalnie  ultra - super - hyper pack:

http://www.sas1946.com/main/index.php/topic,21514.0.html

Ściągacie, wrzucacie na "golasa" 4.07 i macie najnowszy DBW.
Endżoj,bo warto.

Bis zum bitteren Ende.

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #102 dnia: Lutego 28, 2012, 11:16:47 »
Jeśli ktoś jeszcze nie ma, a chciałby Do-17Z - to proszę
http://www.whatwalrus.com/sas2/Ranwers/Do-17Z.7z
+
mały pacz: http://www.whatwalrus.com/sas2/Ranwers/Do-17Z_flak.7z

bo nadwrażliwcy z SAS wstrzymali dystrybucję  :121:
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #103 dnia: Lutego 28, 2012, 13:21:30 »
Siedzę w DBW od jakiegoś czasu i problemów większych z tym ustrojstwem nie mam. Nie będę się rozpisywał co i jak, dla mnie DBW to praktycznie nowy sim.
Mówicie - macie: jeden ekstremalnie  ultra - super - hyper pack:

http://www.sas1946.com/main/index.php/topic,21514.0.html

Ściągacie, wrzucacie na "golasa" 4.07 i macie najnowszy DBW.
Endżoj,bo warto.

Mam go od jakiegoś tygodnia. Instalowany na czyściocha. Odpalany bez modów.
Jednak są z nim różne problemy (tzn u mnie). Najbardziej denerwujące: odpalam grę i przy 95% wczytywania zwiecha.
Innym razem, wczytuje się i na głównym menu kursor stoi. Nie da się nim poruszyć. A czasem odpalam grę i lecę kampanię bez problemu.
Kolejny problem, nie działa plik DGEN.exe (nie jestem w domu, żeby to sprawdzić, ale chyba on się tak nazywa), przez co nie mogę wgrać kampanii w Korei.

« Odpowiedź #104 dnia: Lutego 28, 2012, 13:33:14 »
Innym razem, wczytuje się i na głównym menu kursor stoi. Nie da się nią poruszyć. A czasem odpalam grę i lecę kampanię bez problemu.
Z tym kursorem i modami to częsta bolączka, ja wciskam wtedy na klawiaturze okienko
Windowsa i następnie ponownie na dolnym pasku ikonkę gry i mogę już ruszać kursorem.
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"