Autor Wątek: Battlefield 3  (Przeczytany 65400 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Battlefield 3
« Odpowiedź #75 dnia: Października 01, 2011, 16:03:58 »
Jak dla mnie gra jest "taka se".
Wiem że to beta ale coś mi się zdaje że tak to już będzie wyglądać w wersji końcowej.
Taki trochę ciekawszy BC2, ja jednak wolę pozostać już przy BF2-AIX.

« Odpowiedź #76 dnia: Października 01, 2011, 16:26:55 »
Sorki, że się wtrącam.

Możecie mi tak normalnie, po chłopsku wytłumaczyć - dlaczego wiekszość graczy nie lubi kamperów ?
Sprecyzujmy - kamper to ktoś kto siedzi w jednym miejscu, tak ?

Ramm.

W zasadzie to tak - siedzi na tyłku w jednym miejscu i czeka aż ktoś mu wlezie pod lufę.
Nienawiść do kamperów bierze się z czasów QuakeWorld. Tam rozgrywka była bardzo szybka i dynamiczna a mapki malutkie. W związku z tym kamperzy potrafili skutecznie psuć zabawę negatywnie wpływając na dynamikę bitwy. Poza tym przesiadywanie gdzieś w kącie przy teleporterze albo spawn-pointcie nie wymagało jakichś specjalnych umiejętności przez co kamperstwo było uważane za coś obciachowego i niehonorowego.
Często wyglądało to tak, że cwaniak który nie dawał sobie rady w pojedynkach z innymi graczami ustawiał się z wyrzutnią rakiet blisko spawn-pointu i ładował rakiety pod nogi odradzających się graczy. W czasach QW mapki były naprawdę mikroskopijne a mimo to na serwerze potrafiło grać 10 - 16 osób. Dzięki temu taki kamper mógł bardzo szybko ukatrupić masę osób.
W takich gierkach jak Battlefield instytucja "kamperstwa" to nic złego wg mnie. Nie wypacza w żaden sposób rozgrywki. Taki recon, na przykład, siłą rzeczy musi ostro przykampować. Grunt żeby grać PTFO (play the f***ing objective) a nie koncentrować się tylko i wyłącznie na utrzymywaniu wysokiego K/D ratio oraz wypracowaniu fajnych statustyk.

« Odpowiedź #77 dnia: Października 01, 2011, 17:21:48 »
Mam takie wrażenie, że gra jest gorzej zbilansowana pod BC2 jeśli chodzi o ATT / DEF. Teraz już ludzie trochę kumają rozgrywkę i wygranie rundy przez atakujących z mojego doświadczenia graniczy praktycznie z cudem. Zwykle sprawa zatrzymuje się na II lub częściej - na III etapie. Dostępne zabawki po prostu zbytnio faworyzują broniących. M249 + celownik x3.4 + powiększony magazynek + bipod = rzeź. Mecze z K/D 3+ w BC2 nie zdarzyły mi się nigdy, a tu owszem. Jak ktoś wie zająć pozycję to praktycznie przedarcie się jest możliwe tylko gdy broniący zmienia akurat magazynek. Nie wiem... może zabawki odblokowywane później jakoś wyrównają szansę. Flashbang, a już z pewnością granaty dymne bardzo by się przydały, szkoda że ich nie ma.

« Odpowiedź #78 dnia: Października 01, 2011, 17:47:18 »
Mam takie wrażenie, że gra jest gorzej zbilansowana pod BC2 jeśli chodzi o ATT / DEF.

Masz rację.
Tylko trzeba pamiętać, że to nie jest demo tylko beta. Swoimi spostrzeżeniami powinieneś podzielić się z autorami gry (np.: na forum Battleloga) jeśli chciałbyś żeby ten balans wyglądał inaczej w pełnej wersji gry - ja już dwa maile wysmarowałem.  :004:

« Odpowiedź #79 dnia: Października 01, 2011, 21:16:34 »
Tzn. na razie mnie to nie martwi, bo w sumie mapa jest specyficzna i chyba najbardziej "CODowa" ze wszystkich w jakie grałem. Poza nią szanse będą pewnie wyrównywane jak wcześniej, czyli przez sprzęt, który będzie dostępny na danym etapie tylko dla jednej z drużyn.

Na miesiąc przed premierą nie dorzucą nowego wyposażenia raczej (jak smoke czy flash). Ale można by się pobawić spawnami DEF. Plus osobiście ograniczyłbym spawnowanie na członkach drużyny dla obrony (np. poprzez konieczność odczekania kilku dodatkowych sekund).

Na forum battleoga jest taka masa postów, że ciężko się przebić z czymkolwiek i wątpię aby DICE to w ogóle zauważyło. Na jakiego maila ślesz te przemyślenia? :)

PS. Oczywiście w poprzednim poście chodziło o "zbalansowanie".

« Odpowiedź #80 dnia: Października 01, 2011, 23:15:32 »
Maile ślę do zh1nto czyli Community Managera w DICE. Jego mail to daniel.matros@dice.se.
Na temat samej rozgrywki się nie produkowałem. Wysyłałem tylko moje spostrzeżenia dotyczące technicznej strony bety.
Koleś na 100% czyta to co trafia do jego skrzynki ponieważ dostałem od niego maila zwrotnego z podziękowaniem za uwagi.  :003:

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: Października 02, 2011, 02:18:05 »
To może warto mu napisać o tych granatach dymnych i flashach, które bardzo by tej grze pomogły :)

« Odpowiedź #82 dnia: Października 02, 2011, 14:24:59 »
Dla tych, którym nie udało się pograć na Caspian Border - jeden z fajniejszych montaży: http://www.youtube.com/watch?v=cSg7xX2cluc
Tutaj gameplay z trybu "podbój" mapy Operation Metro dostępnego w becie dzięki zcrackowanym serwerom: http://www.youtube.com/watch?v=hqLjJk8-u7c

Parę informacji:
  • w pełnej wersji gry ma być dostępny commo rose, którego nie było w wersji alfa i nie ma w becie
  • w becie rola dowódcy plutonu nie ma znaczenia, w pełnej wersji gry dowódca będzie mógł wydawać rozkazy (rozbudowane commo rose?), wzywać ostrzał artyleryjski i... to na razie wszystko co zostało ujawnione
  • w becie zarządzanie plutonem jest uproszczone do bólu, w zasadzie go nie ma; w pełnej wersji gry ma to wyglądać zupełnie inaczej
  • w pełnej wersji gry dostępne będzie 9 lub 10 map dla trybu multiplayer, nie licząc tych które ukażą się później w ramach Back to Karkand
  • granaty dymne M18 znajdują się na liście dostępnego uzbrojenia (oczywiście oprócz tych wystrzeliwanych z 40mm M320 montowanego na niektórych giwerach)
  • miny przeciwpiechotne również będą dostępne dla graczy
  • w dostępnym arsenale pojawi się też 60mm moździerz
  • przedstawiciele DICE zapewnili, że Battlefield 3 nie zostanie zaniedbany i z biegiem czasu pojawi się do niego masa dodatków (płatnych oczywiście) więc można liczyć na coś w stylu Special Forces do BF2 a co za tym idzie na granaty błyskowe  :004:
  • pełna wersja BF3 zawiera kampanię stworzoną specjalnie do gry kooperacyjnej, która nie jest ani "przerobioną" kampanią dla pojedynczego gracza ani nie korzysta z map standardowego trybu multiplayer
To tyle...
Jeśli pojawią się jakieś nowe istotne informację to dam tutaj cynk.

Na koniec jeszcze mały jajcarski teledysk: http://www.youtube.com/watch?v=VRlFl3B15ws  :021:

« Odpowiedź #83 dnia: Października 02, 2011, 17:38:38 »
Dzięki za info!

A tak przy okazji - najlepsza oferta jest chyba aktualnie w gram.pl (przy zamówieniu do 10 października), bo tu otrzymujemy wszystkie DLC - czyli Karkland, pakiet uzbrojenia, specact, nieśmiertelniki. Oczywiście najważniejsze są mapy, ale skoro można mieć więcej za mniej, to czemu nie. :)

http://www.gram.pl/sklep/pc/battlefield-3-edycja-limitowana#opis

Offline Vulg

• *
  • Stalker
« Odpowiedź #84 dnia: Października 03, 2011, 10:28:34 »
Nie wszyscy graja w betę. Niektórzy grzebią w plikach w poszukiwaniu ciekawostek. W ten sposób pojawiła się prawdopodobna lista broni z dodatku "Back to Karkand". Oczywiście jest to tylko plotka i nie należy traktować jej jako pewnika.

XP1_FAMAS

XP1_HK53

XP1_PP19

XP1_QBZ95B

XP1_L85A2

XP1_QBB95

XP1_MG36

XP1_JACKHAMMER

XP1_TYPE88

XP1_L96
If a zombie isn't fun to shoot, is it really a zombie?
Kropki

_michal

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: Października 03, 2011, 10:50:43 »
Uważajcie na jakich serwerach gracie, bo EA Wam zbanuje konto na Origin.  :021:

http://www.rockpapershotgun.com/2011/10/03/using-hacked-bf3-servers-banhammer/

Offline Vulg

• *
  • Stalker
« Odpowiedź #86 dnia: Października 03, 2011, 11:03:51 »
Serwery serwerami. Ale pojawiły się już wallhacki do bety. Klik. O ile zgadzam się z opinią, że banowanie za granie na serwerach ze 128 graczami to jakieś kuriozum, a wszędobylskie statystyki, unlocki i "acziwmenty", które musza być chronione za wszelką cenę, psują przyjemność z grania. Mam za to nadzieję, że dla cheaterów nie będzie absolutnie żadnej litości.
If a zombie isn't fun to shoot, is it really a zombie?
Kropki

« Odpowiedź #87 dnia: Października 03, 2011, 13:14:48 »
Dzięki za info!

A tak przy okazji - najlepsza oferta jest chyba aktualnie w gram.pl

Na gry-online ten sam pakiet za takie same pieniądze - http://sklep.gry-online.pl/KartaProduktu.aspx?id=3342&k=battlefield-3-edycja-limitowana
Za zakupem w tym sklepie przemawia fakt że BC2 po preorderze przysłali mi na 24h przed oficjalną premierą sklepową. Drobiazg a cieszy.

« Odpowiedź #88 dnia: Października 03, 2011, 13:25:13 »
Mam za to nadzieję, że dla cheaterów nie będzie absolutnie żadnej litości.

Nigdy nie mogłem zrozumieć ludzi którzy korzystali z takich "wspomagaczy".
A tak z innej beczki to wczoraj wieczorkiem trafiłem na ekipę która grała ładnie zespołowo i gra nabrała całkiem innych kolorów. Udało mi się przeskoczyć dwa stopnie do góry.
Nie chciałbym wywoływać kolejnej wojenki, ale w moim odczuciu nie ma porównania między BF3 a CoD (jakikolwiek by on nie był). W tym roku zakupu CoD'a raczej nie zaryzykuję (wystarczy mi zeszłoroczna wtopa z BO).

A kiedy pogra pluton z naszego forum? Ja mam czas praktycznie każdego dnia po 22.

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: Października 03, 2011, 18:01:49 »
U mnie tak samo, więc jak coś to dodawać do friendlisty i się znajdziemy.