Autor Wątek: Battlefield 3  (Przeczytany 65407 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
Odp: Battlefield 3
« Odpowiedź #285 dnia: Stycznia 03, 2013, 02:51:55 »
Dobiłem chyba do wieku, w którym przekombinowane gry pokroju ArmA, DCS, RO itd. mnie nudzą. Może to kwestia tego, że moich ludzi dopadło życie i gram sam, a może  napiętego grafika tudzież lenistwa i niechęci do rozkładania lotniczej graciarni w celu pobawienia się przez godzinkę.

Witam w klubie. Mam dokładnie tak samo!  BF3, a wcześniej BF BC2, robią mi teraz za innego Sapera czy Pasjansa, przy czym Bad Company robiło to lepiej, bo się 10 razy szybciej wczytywało, za to w BF3 miny lepiej wyglądają...  ;)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #286 dnia: Stycznia 03, 2013, 06:43:07 »
No cóż, chyba spory klub tu mamy, chociaż w moim wypadku to raczej podyktowane pracą jest - po 8h spędzonych przed kompem, granie w coś wymagającego skupienia to czynność, do której ciężko się zabrać. Chociaż jak już się zabiorę to siedzę. Za BF3 zabrałem się, żeby pogiercować w coś do czasu jak mi rudder dojedzie, ale o dziwo bawię się dobrze, chociaż może też dlatego, że ambicja mi spadła i nie traktuję już FPSów jak Quake'a, gdzie jak nie jesteś pierwszy, to jesteś ostatni. :)

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #287 dnia: Stycznia 03, 2013, 07:35:44 »
Co do koopu to się zgadzam. Byłoby super. Tak do 16 osób byłoby ok.
w ARMA2 są co-op po 120 ludzi vs kilkaset AI ;) Ale to zgrane społeczności są w stylu United Operations, czy Shack Tactical. W Planetside 2 bitwy to z kolei setki ludzi po każdej z trzech stron, tak że mimo iż panuje tam chaos, jak w każdej "otwartej" strzelance sieciowej, to ludzie i tak zbierają się wokoło konkretnych obiektów.

Tak, że osobiście o ile chciałem pograć w BF3, tak po zakupie praktycznie nie tknąłem go online. Za dużo gier, za mało czasu, a w "tygodniu" też i chęci - po powrocie z pracy rzadko kiedy mam siłę odpalać jakąś grę.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #288 dnia: Stycznia 03, 2013, 08:09:35 »
W PlanetSide 2 wyczytałem gdzieś, że jednocześnie na serwerze może nawet pogrywać 2000 graczy ale czy to faktycznie tak fajnie to tego już nie wiem. Trochę jak dla mnie za duży spęd ludzi i tematyka do mnie nie przemawia. Gdyby do BF3 powstał Reality Project to podejrzewam, że byłbym w niebo wzięty. Niestety tak nie będzie z racji dziwnej polityki EA/Dice o nie udostępnianiu narzędzi. A szkoda...

Tak sobie ostatnio pogrywam na dwóch serwerkach. jeden to PL klasyczny TDM, drugi to szkopski z mapą Metro i przejmowaniem punktów. Muszę powiedzieć, że na tym drugim ludki są zorganizowane i pilnują tych punktów. jedynym minusem jest to, że jak się tam wejdzie to pół dnia strzeli zanim się mapa zakończy. Na TDM tam generalnie widać statsiarzy, ludzi nastawionych na wyrabianie jak najlepszego stosunku zabitych do śmierci. Czasami to wkurzające, bo zanim się ruszysz koleś obstrzela Cię z M16/M4. Generalnie na chwilę obecną mi się podoba, nie podchodzę do tej gry jako do "best game ever" wręcz czasami ogarnia mnie pusty śmiech jak widzę jak te małolaty tam na czacie się spinają. Ponadto nadrabiam zaległości, bo w BF2 jakoś nie miałem okazji pograć.

Widziałem też tam jakiś forumowy skład, więc w ramach przerywnika można by jakiegoś coopa machnąć we własnym towarzystwie. Poza tym jakby ktoś mógłby w nazwie dodać "FMSL/il2forum"+ jakiś adresik do forum w opisie, byłby ordnung jak na parówie :). Mogę też to sam zrobić jakby mnie ktoś dopuścił :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #289 dnia: Stycznia 03, 2013, 08:28:59 »
Ja ostatnio gram na ruskim serwerze, na którym nie ma minimapy i mapy, a ludzik ma na dzień dobry 60% "zdrowia". OK, mapę widać, jak się ESC naciśnie, ale normalnie nie ma. Trochę inaczej się gra, i np. nie ma bata, abyś znalazł apteczkę czy amunicję, jak nie chodzisz obok gościa, który ci to może dać. Miła siekanka. ;)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #290 dnia: Stycznia 03, 2013, 09:03:23 »
W PlanetSide 2 wyczytałem gdzieś, że jednocześnie na serwerze może nawet pogrywać 2000 graczy ale czy to faktycznie tak fajnie to tego już nie wiem.
Zgadza się, z tym, że każdy serwer to 3 tzw. "kontynenty" - czyli mapy i ilość ludzi jest rozłożona między nie dość równo, tak, że zwykle walczy się po stronie, która ma około 220 luda. Kolumny po kilkadziesiąt czołgów, miedzy którymi przewija się kilkanaście transporterów w każdym do 12 luda + wsparcie powietrzne też po kilkanaście - kilkadziesiąt maszyn, to dość powszedni widok w tej grze ;)

« Odpowiedź #291 dnia: Stycznia 03, 2013, 13:26:22 »
Ja ostatnio gram na ruskim serwerze, na którym nie ma minimapy i mapy, a ludzik ma na dzień dobry 60% "zdrowia".

Czyli jest to serwer hardcore lub zmodyfikowany hardcore jeśli, na przykład, jest wyświetlana ilość amunicji. Większe wyzwanie, mniej dzieciarni i wymuszona o wiele bardziej ścisła współpraca w ramach drużyn. Namawiam do olewania serwerów standardowych i grania tylko na HC gdzie nie ma największej durnoty - regeneracji życia żołnierzy i pancerza pojazdów.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #292 dnia: Stycznia 07, 2013, 23:01:09 »
Kumpel odpalił to PlanetSide 2 i się zdziwił. Abstrahując od dziwnie dużych pingów (serwery w USA i Holandii???), i trochę nierównego ruchu innych ludzi i pojazdów, możliwe, że z powodu tych pingów, to da się w to grać! Inna sprawa, że nie wiadomo było o co chodzi i chłop się sporo błąkał. I nie on jeden, podobno baza była pełna błąkających się wszędzie graczy. :) Jak na dworcu w godzinach szczytu. ;)   

Battlefield 3 i jego max 64 graczy to jednak duże ograniczenie. A niby tak wiele, porównując do innych strzelanek, a za mało. To PlanetSide to przegięcie w drugą stronę, i może przez to po prostu nie wydala i ludziki mają lag'a, ale coś pomiędzy by się przydało... Może w BF4? Ono musi, po prostu musi dać jakąś nową jakość, coś innego, nie można robić tego samego przez wieki...

Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #293 dnia: Stycznia 08, 2013, 07:44:18 »
Może w BF4? Ono musi, po prostu musi dać jakąś nową jakość, coś innego, nie można robić tego samego przez wieki...

E tam nie można... patrz to co się stało z serią CoD. Mi na chwilę obecną nie sprawa dyskomfortu ilość graczy. Nawet w sobotę katowałem do 3 w nocy, gdzie na serwerku było 16 osób (normalnie jest 32 i klasyczny TDM) i natrzepałem więcej XP niż normalnie. Nie mówiąc o tym, że bardzo przyjemniej się grało. Cały czas przymierzam się do serwerów "hardcore" ale jakość mi czasu brakuje i ciągle siedzę na TDM :P. Może to kwestia tego, że nie ma tam sprzętu jeżdżącego i latającego tylko sami piechurzy. Mi tam wiele do szczęścia nie jest potrzebne, swego czasu nieźle się bawiłem w Pro modzie do Q3 także luz.

Poza tym nie wiem czy taki spęd ludzi jak PlanetSide2 to dobry pomysł. Jakość rozgrywki może być różna jak sam zauważyłeś. Zaczynając od pingów kończąc na zabłąkanych gracach. W sumie nie ma co narzekać. Ja pamiętam czasy i jak dobrze się bawiłem grając we trzech w Deltę Force, gdzie każdy z nas ze snajperką okupował jedno wzgórze. To była jazda :D.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #294 dnia: Stycznia 20, 2013, 15:10:53 »
Czas pomarudzić nieco, bo z racji urodzin się dorwałem :) BF3 podsumuję w ten sposób: Gdybym chciał nadal grać w Bad Company 2, to grałbym w Bad Company 2. Różnic praktycznie brak. Czyste lenistwo, twórcom średnio się chciało zrobić grę wybitną. Na mapach bieda, brakuje mi dwuosobowych jetów, brakuje trybu dowódcy. Ribbony dostaje się za samo wejście na serwer, podczas gdy w BF2 trzeba było sie naprawdę mocno wysilić i spełnić szereg warunków. Poza tym mam wrażenie, że odblokowuje mi się wszystko niezależnie od tego jaką klasą i jak gram. Chyba czas skończyć z graniem. To już nie to.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #295 dnia: Stycznia 20, 2013, 20:30:42 »
Bad Company miało jednak jeden mankament, którego nie ma BF3, a który trochę zmienia rozgrywkę - brak leżenia. Komenda padnij, to jednak wspaniała rzecz. :)   A odrzutowce w BF3? Są zabawne z ich śmieszną fizyką, szklanym sufitem i innymi ciekawostkami. O właśnie - ot ciekawostka! ;)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #296 dnia: Stycznia 20, 2013, 23:15:27 »
Odrzutowce to dla mnie najbardziej irytujący element tej gry. Można było je zrobić na zasadzie wzywanego wsparcia, jeśli jakieś tam warunki zostaną spełnione (np. mocno przegrywamy), a tak jest to jeden z głównych powodów, dla których nie gram w tryby "pojazdowe".

Co do unlocków, to odblokowuje się i zależnie od tego jaką klasą się gra, i mimochodem. Ogólnie rzecz biorąc BF3 to coś w co fajnie popykać od czasu do czasu, ale żeby się wkręcić na stałe, to chyba trzeba po prostu lubić te "militarne strzelanki"

« Odpowiedź #297 dnia: Stycznia 21, 2013, 07:36:45 »
Ogólnie rzecz biorąc BF3 to coś w co fajnie popykać od czasu do czasu, ale żeby się wkręcić na stałe, to chyba trzeba po prostu lubić te "militarne strzelanki"
Oczywista oczywistość! Ta banalna reguła dotyczy praktycznie wszystkiego i sprowadza się do "lubię to co mi się podoba". ;)
Grunt żeby nie być malkontentem i dać innym cieszyć się z tego co ich jara...

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #298 dnia: Stycznia 21, 2013, 07:39:52 »
Marudzicie, kiedy to czytam to dochodzę do wniosku, że jesteście już chyba tak zmęczeni tematem grania, że zwyczajnie nie da się dogodzić. To tak jakbyście wymagali od WoT zachowania niczym w SB:Pro, bo tam też są czołgi!. Trzeba zmienić podejście. To, że tam biegają ludziki, czy latają samoloty nie musi oznaczać, że zaraz będzie jak w prawdziwym życiu (poczekajcie na moduły do DCS). To nie ma być symulator życia tylko luźna zabawa. Czasami frustrująca ale dalej zabawa. Przypomina to gadanie  Kwiatka albo Pinkera. Mnie tam koło pędzla latają te wszystkie pojazdy, jedyne co z nimi robiłem to wczoraj biegałem z palnikiem żeby zniszczyć :P. Zresztą jest tyle serwerów bez nich, że każdy znajdzie coś dla siebie. Kino będzie je botem rozwalić. W każdym razie nie o tym. Trzeba znaleźć coś co kręci w takiej rozgrywce. Sam podchodzę do tego tytułu na luzaku. Dla mnie to taki przerywnik w lataniu, forma odskoczni. Od kilku dni biegam sobie snajperem, przeważnie unikam tej klasy, natomiast teraz stwierdziłem czemu nie?. Tak więc kitram się gdzieś np. na dachu hotelu w Zatoce Oman i staram się palnąć w głowę kogoś na 300 metrów. Sprawa nie jest taka oczywista, no chyba, że ma się M16A3 :P. W każdym razie liczy się zabawa bez spinki. Poza tym moim zdaniem nie ważne w co się gra ale za to ważne z kim. Mając swoją ekipę, kilku znajomych w każdej grze można znaleźć coś przyjemnego. A jak temat Was męczy to chętnie przyjmę klucze BF3, bo mam kilku znajomych co by pograli, tym samym zakończę wasze męczarnie ;). Więcej dystansu do tematu, a się nie potniemy zwłaszcza, że dzisiaj ponoć jest najbardziej depresyjny dzień w roku...

Ps. Jak potrzebujecie wrażeń, to zatrudnijcie się w budżetówce - najlepiej w kulturze i najlepiej na pół etatu, a gwarantuję Wam, że zmieni się wasze podejście do tych nudnych gier :D lol.

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #299 dnia: Stycznia 21, 2013, 10:56:53 »
Skoro dziś najbardziej depresyjny dzień w roku, to marudzenia są chyba na miejscu. :) A co do BF3, to wszystko fajnie, ale w dużym skrócie, to ani skillowa gra taka jak Quake, ani realistyczna jak Arma. Stąd pewnie ludziskom to i owo nie pasi.