Autor Wątek: Zrzut CBU-103 i CBU-105. Jak?  (Przeczytany 31711 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zrzut CBU-103 i CBU-105. Jak?
« dnia: Sierpnia 06, 2011, 19:29:45 »
Witam. Siedzę już od kilku godzin nad tym problemem. Ni cholery nie mogę zrzucić CBU-103 i 105.
Według manuala procedura jest taka jak w przypadku JDAM.
Cel namierzony, nalot jak po sznurku. Kilka sekund przed momentem zrzutu wciskam przycisk i...
Nic. Bombki nie odpadają.
Czy ktoś może mi podać krok po kroku procedurę zrzutu tych zabawek?

Odp: Zrzut CBU-103 i CBU-105. Jak?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 06, 2011, 20:20:31 »
U mnie wygląda to tak: wybieram cel przez TGP, nstępnie tworze SPI. Wybieram sobie CBU-103/105, lecę w kierunku celu i gdy na HUDzie pojawi się napis MAN REL wciskam strzał i trzymam. Jednym słowem, identycznie jak przy GBU-38.

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 06, 2011, 20:24:42 »
Dokładnie tak robię i nic. Bomba nie odpada.
Skończyły mi się pomysły.
Może patch coś namieszał? Zrobić czysty install 1109?

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 06, 2011, 20:47:39 »
Możliwe że to przez patcha. A wcześniej było dobrze? Ja mam zainstalowaną wersję 1.1.0.8 i na to patch 1.1.0.9 i działa.

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 06, 2011, 21:28:50 »
Przeinstalowałem i na szybko sprawdziłem na Quick Mission Builder.
Wygląda na to że działa.  :banan
Wcześniej chyba działał, ale to było w okolicach kwietnia. Potem miałem przerwę w lataniu.
Dzięki za pomoc, temat można zamknąć.

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 06, 2011, 21:35:22 »
Wiesz, wcale to nie musiał być błąd programu.
Ja czasami łapałem się na głupich błędach, przez które np. nie mogłem zrzucić GBU-12.
A to Master Arm nie był włączony, a to pod przycisk odpalenia pocisku nie miałem przypisanego przycisku na joy'u - trywialne rzeczy, których nie mogłem długo zidentyfikować.
Być może Ty także coś zrobiłeś z konfiguracją, co owocowało takim problemem.

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 07, 2011, 08:19:39 »
W configuracji raczej nic nie zmieniałem. Co by to nie było, grunt że już gra i buczy.
A tak przy okazji: czy poprawili kampanie na tyle żeby dało się w nie grać? Wiem że oficjalnie jest teraz tylko jedna, a pozostałe można sobie ściągnąć.
Kilka miesięcy temu to właśnie przez nie dałem sobie spokój z Hogiem. Miałem dość grzebania w misjach, że by w ogóle je odpalić.

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 08, 2011, 23:45:53 »
Właśnie prawdopodobnie nie jest to błąd programu. Też miałem podobny problem i rozwiązanie znalazłem w tym temacie:
http://forums.eagle.ru/showthread.php?t=77454
Mówiąc w skrócie, podczas Ramp Startu za bardzo się spieszyłem i system nawigacyjny nie zdążał się "wyrównać" (cokolwiek to znaczy).

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 17, 2011, 12:25:03 »
Ja miałem podobne problemy ze zrzucaniem bomb, nie tylko CBU-103 i 105. Pisałem nawet o tym tutaj. Problem jakoś sam się rozwiązał. Ostatnio wróciłem do A-10 po przerwie (ten mój słomiany zapał do wszystkiego) i znowu przeboje przy zrzutach. Raz działa, drugi raz nie. Podczas jednego z lotów rozglądam się po kabinie, patrze na wirtualnego joy'a a tam przycisk Launch wciśnięty! Okazało się że gdy zwalniałem przycisk na X45 odpowiedzialny za Weapon Release ten w grze dalej pozostawał wciśnięty. Aby go zwolnić musiałem jeszcze raz nacisnąć przycisk na joy'u. Co dziwne w sterownikach X45 działał bez zarzutu, czyli jak go zwalniałem to gasła lampka. Wróciłem do A-10, przypisałem ten sam guzik jeszcze raz w opcjach i problem z bombami się skończył.

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 09, 2011, 17:32:27 »
Kiedyś miałem ten sam problem.
Dla nie znających angielskiego ;)

Jeśli chodzi o ALN UNS to występuje on:
-Jeśli nie masz całkowicie wyrównanego INSa (INS NAV READY musi migać, jak przełączysz na NAV kiedy INS NAV READY świeci stale INS nie będzie w pełni wyrównany).
-Jeśli nie przełączyłeś na panelu nawigacji z HARS na EGI.
-Jeśli ruszysz się podczas wyrównywania INSa.
-Jeśli bomba się jeszcze nie "uruchomiła".

ALN GRDY oznacza, że bomba jest gotowa, ale maszyna jest w bezruchu, jak zaczniesz kołować powinno być RDY.

Możliwe że to przez patcha. A wcześniej było dobrze? Ja mam zainstalowaną wersję 1.1.0.8 i na to patch 1.1.0.9 i działa.
Patch 1.0.0.9 (nie 1.1.0.9 bo takiego nie ma) zwiększył realizm awioniki dla tych bomb, trochę utrudniono ich użycie.

A co do zawieszonej bomby, która nie odpada: Naciśnij pickle wtedy kiedy pojawi się na HUDzie "man relase" i trzymaj doputy bomba nie odpadnie, jeśli naciśniesz za krótko bomba się zawiesi.

Jeśli zmieniasz uzbrojenie maszyny, a nie miała ona wcześniej tej bomby musisz włączyć zasilanie jej pylonu (strona STAT)!

PS. HOF (burst altitude) dla tych bomb wybiera się w inventory.

« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 10, 2011, 03:37:37 »

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 10, 2011, 13:48:59 »
To się pomyliłem, a byłem pewny co do tego.

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 11, 2011, 22:51:42 »
Wiem, że piszę w dwuch tematach, ale mam poważny problem: Po instalacji patcha 1.1.1.0 CBU105 przestały działać, nie potrafią zniszczyć celu. Zrzuciłem dwie bomby CBU105 na grupę 3*BTR80, kiedy jedna nawalilła zrzuciłem drugą. Parametry bomby i całej reszty systemów: SOI=TGP, HOF=500, wysokość zrzutu=5000FT, tryb=CCRP prędkość przy zrzucie między 190 a 240 kts IAS (nie pamiętam dokładnej prędkości).

INS/GPS był ok i bomby kierowały się poprawnie, kaseta rozpadła się nad celem na poprawnej wyskokości, było widać nową animację, ale na ziemi nic nie wybuchło, zrzuciłem drugą bombę i to samo. Nieruchome cele nawet po minucie stały sobie nietknięte, na ziemi nie było żadnych oznaków eksplozji. Ma ktoś tego (najnowszego) patcha i ten sam problem? Podejrzewam, że CBU97 będą tak samo nawalać, bo błąd jest po stronie samych hockey puck'ów, a nie po stronie naprowadzania zastosowanego w WCMD.

« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 12, 2011, 02:01:12 »
Sprawdziłem i też CBU 105 mi nie działają... CBU97 zresztą chyba też... Dodatkowo nie mam w ogóle nowej animacji, tylko po staremu, leci i nagle znika i pojawiają się bombki, ale to chyba przez 32 bitową wersję

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 12, 2011, 08:50:57 »
Właśnie sprawdziłem i 87 i 97 działają, 103 i 105 nie. Poza tym w DSMS nic im nie można zmienić oprócz MIN ALT.
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT