Autor Wątek: Kerbal Space Program  (Przeczytany 16651 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Kerbal Space Program
« dnia: Sierpnia 15, 2011, 17:21:21 »
Czyli Orbiter... trochę mniej poważnie  :020:

http://kerbalspaceprogram.com/

Jak na razie otwarta Alpha, budujemy eksperymentalne rakiety i wysyłamy trójkę Kerbalskich astronautów w kosmos, lub na orbitę ich malutkiej planety.

Odp: Kerbal Space Program
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 16, 2011, 16:54:25 »
Było! :P
Dam jeszcze tabelkę z orbitami i prędkościami ucieczki na różnych wysokościach. https://gist.github.com/1073201

A gra jest świetna. :)

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 16, 2011, 17:18:23 »
Było! :P
[dźwięk przeładowywanego Lugera] słucham ?  :121:

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 16, 2011, 17:24:08 »
http://www.il2forum.pl/index.php/topic,11791.75.html - drugi post... :D Fakt, że słabo zareklamowałem, ale śmiało mogę powiedzieć. Było! :D

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 16, 2011, 21:37:43 »
No to było, ale w złym temacie. Zawsze się znajdzie jakiś paragraf na użycie Lugera  :021:

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 17, 2011, 12:13:38 »
Jakie to jest zajefajne. Pierwsza alpha przy której pare godzin mi zeszło, a przestałem tylko dlatego że musiałem wyjść :D

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 17, 2011, 14:41:11 »
Dla przypomnienia - modów do tej gry powstało (i powstanie, bo jest to proste) bardzo wiele. Tutaj kilka z nich. :)
http://www.kerbalspaceprogram.net/kerbal-space-program-mods

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Września 27, 2012, 15:32:49 »
Fajna giera i ma fajny potencjał. Na razie to alfa, za którą wedle najnowszej mody trzeba zapłacić, by twórcy mogli dalej ją rozwijać. I rozwijają też według najnowszej mody... gdzieś tam pojawił się mod wcześniej z samolotami kosmicznymi. Dziecięta się tym zajarały ( te same od full auto i aimbotów i te same, dla których od dokończenia Career w RoF ważniejszy jest nowy płatny samolocik i szaliczek) no to je oficjalnie wstawili i zamiast się skupić na metawarstwie i rozwoju rdzenia gry, to bawią się w pomysły nie pasujące trochę do jej stylu (widok z pierwszej osoby) i będące trochę marnotrastwem czasu oraz zasobów za moje pieniądze. Olewają istotę gry, jaką są rakiety i ten cały klimacik złotej ery astronautyki w sympatycznym lekko krzywy zwierciadle. Moim zdaniem samoloty mogli wydać jako addon po wypuszczeniu pełnej finalnej wersji. Byłby to mistrzowski ruch,  no ale kim ja jestem, żeby pana siekierowego poprawiać. Eh... to jest typowe ostatnio, doraźna improwizacja, robienie na kolanie i doraźne, reakcyjne działania na sygnały o masowych gustach. Mam wrażenie, że trochę bez planu to się odbywa. Tak jak w RoF są wążniejsze od nowych szalików rzeczy do poprawienia, tak samo tutaj. Od dupy strony. Pozdrawiam ED też.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #8 dnia: Października 02, 2012, 13:55:25 »
Spróbowałeś w ogóle zbudować samolot kosmiczny, którym byś osiągnął stabilną orbitę ?  ;) ja po trochę ponad pół roku przerwy ściągnąłem nową wersję (0.17) i znowu mam frajdę, bo jest sporo nowych rzeczy. M.in. spory układ słoneczny, a w zapowiedziach w końcu dokowanie i efekty wchodzenia w atmosferę.

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Października 10, 2012, 09:58:57 »
Hah. Trochę za marudny się zrobiłem ostatnio. Czas to zmienić. Próbowałem na razie zbudować coś, co w ogóle sensownie lata :) Problem w tym, że samoloty korzystają z modelu fizyki rakiet, tak mi się wydaje. Na razie na Mun dolatuję, ląduję i wracam bez problemu. Giera jest niesamowicie przezajebiaszcza. Strach pomyśleć, co będzie jak dojedzie cała warstwa ekonomiczno-R&D :D

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #10 dnia: Października 10, 2012, 10:18:40 »
Ja poszedłem drogą NASA, po prostu z tymi samolotami i wahadłowcami się poddałem  ;D 
Robię rakiety klasyczne z lądownikami i misje na Mun oraz Minmus są w sumie opanowane, teraz będę kombinował by dolecieć do Dune i wykombinować jak dokonać zbliżenia na orbicie do dokowania.

Raz mi się udało, ale orbita nie była identyczna dla obu obiektów. Konkretnie był to kerbal o imieniu Bilke Kerman. Został na orbicie gdy sprawdzałem, czy Kerbale wytrzymają uwieszone drabinki przy wchodzeniu w atmosferę... okazuje się  że nie są w stanie utrzymać się na niej przy samym manewrze hamowania i stał się sztucznym satelitą  ;D  Musiałem wysłać po niego drugą misję, która po 3 godzinach walki z grawitacją i resztkami stopni 5 różnych rakiet w końcu go złapała.

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Października 10, 2012, 10:38:04 »
Heh :) ładnie. Jest chyba jakiś mod, który podaje parametry orbity, takie jak m.in. płaszczyzna, dane do synchronizacji itp. Mimo wszystko idzie na czuja to zrobić, tylko trochę paliwa na to schodzi. W kolejnym puczu dodadzą dokowanie, mam nadzieję. Przydałby się też efekt reentry, ze wszystkimi jego konsekwencjami. Tak czy inaczej jest moc :)

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #12 dnia: Października 10, 2012, 10:57:36 »

8)

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Października 12, 2012, 15:36:40 »
Łee. Wczoraj okazało się, że moim wynalazkiem, którym latam na Mun, spokojnie dolatuję i ląduję na Minmusie z opcją powrotu nawet po niezbyt ekonomicznym miotaniu się w gorączce i po niezbyt optymalnych orbitach. Fakt, że przy lądowaniu spadochron się zerwał, nie do końca wiem od czego to zależy. Wypuszczenie na 10 000 - 9000, na 1000-900 wyhamowanie poniżej 100 m/s i zerwanie. O.o

« Odpowiedź #14 dnia: Października 12, 2012, 20:54:00 »
No patrz pan, a ja mam kłopot z doleceniem do Muna; a jeśli już to ledwo udaje się "z grubsza" wrócić. Co więcej, jeśli buduję rakietę "odpowiednio dużą" (sporo większą od wieży startowej) to chwieje się strasznie (brakuje sztywności, głównie na decoupler'ach) i nie daje się sterować.

Do tego nie wszystkie mody chcą działać; ale to pewnie wina tego, że ja z tych od nadgryzionego jabłuszka...
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."