Autor Wątek: Lotnictwo Japońskie podczas II wojny światowej, literatura  (Przeczytany 3178 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Lotnictwo Japońskie podczas II wojny światowej, literatura
« dnia: Października 14, 2011, 13:36:44 »
Witam

Jestem żywo zainteresowany tą tematyką i byłbym wdzięczny za podesłanie tytułów książek traktujących o lotnictwie japońskim w tym okresie. Chodzi o maszyny, park lotniczy czy walki w których brało udział lotnictwo japońskie.

Odp: Lotnictwo Japońskie podczas II wojny światowej, literatura
« Odpowiedź #1 dnia: Października 14, 2011, 17:26:41 »
Sporo o działaniach na Pacyfiku pisze Flisowski w dwutomowej książce 'Burza nad Pacyfikiem'. Naturalnie jest to książka o desantach i okrętach, ale sporo jest też o lotnictwie, łącznie z charakterystyką maszyn i dokładniejszym opisem starć.

Ciekawą pozycją jest 'Byłem kamikaze' autorstwa Ryuji Nagatsuka. Sporo o samej Japonii, walkach powietrznych nad Wyspami Japońskimi.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #2 dnia: Października 14, 2011, 18:21:18 »
1. "Samuraj". Saburo Sakai
2. Japanese Army Air Force Aces 1937-45. Henry Sakaida
3. B-29 Hunters of the JAAf. Koji Takai & Henry Sakaida
4. Japońskie samoloty marynarki 1912-1945. Tadeusz Januszewski, Krzysztof Zalewski.
No i oczywiście wspomniana wyżej "Burza nad Pacyfikiem".

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

« Odpowiedź #3 dnia: Października 14, 2011, 22:47:24 »
Właśnie przerabiam "Boski Wiatr - Japońskie Formacje Kamikaze w II Wojnie Światowej" autorstwa kmdr. Tadashi Nakaima, kpt. Rikihei Inogichi, Roger Pineau. Dwóch pierwszych brało udział w tworzeniu w/w jednostek.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #4 dnia: Października 17, 2011, 10:17:21 »
Ja bym dorzucił jeszcze:

- Christopher Shores, Brian Cull, Yasuzo Izawa - "Krwawa Jatka"
- Krzysztof Zalewski - "Japońskie Lotnictwo Pokładowe"
- Mark R. Peattie - "Sunburst" ( :010:)

« Odpowiedź #5 dnia: Października 17, 2011, 12:46:38 »
Wielkie dzięki za podane  tytuły : ) Mam nadzieję że dam radę kupić/wypożyczyć podane książki, sam czytam teraz pozycję podaną przez Rammjager'a -  Tadeusz Januszewski, Krzysztof Zalewski, Japońskie samoloty marynarki 1912-1945 Cz II (Ciekawa).

« Odpowiedź #6 dnia: Października 17, 2011, 22:03:02 »
Januszewski i Zalewski to podstawa (choć szkoda, że nie udało im się zrealizować planów podobnej ksiązki o samolotach armijnych). No i są jeszcze dostępni tu i ówdzie w księgarniach. Jesli chodzi o wojnę powietrzną nad Pacyfikiem, to zastąpiłbym Flisowskiego (choć to dla mnie Księga Święta) raczej Zbigniewem Kralą - od roku 90-tego bodajże, przez okrągłą dekadę strugał ośmiotomowe dzieło życia p.t. "Kampanie powietrzne II Wojny Światowej - Daleki Wschód". Dziś już praktycznie nie do nabycia, ostatnie tomy może gdzież z partyzanta znajdziesz w zapyziałych księgarniach, pierwsze - już tylko w antykwariatach. Tak więc - Flisowski do ogólnego wczucia się w Dalekowschodni TDW, Krala do szczegółowego opisania co i jak tam się działo nad poziomem ziemi / wody ;).

Z drugiej strony, o ile mnie pamięc nie myli, to front Chińsko-Birmańsko-Hinduski nie jest tam opisany, więc w tym temacie nie obędzie się bez importu w postaci wspomnianej już "Krwawej jatki", która doczekała się u nas przetłumaczenia niestety tylko pierwszego tomu, więc trzeba na Amazonie polować na wszystkie tomy oryginału.

Absolutną hiper-nad-ultra-biblią fruwającej japońszczyzny dla Anglosasów jest oczywista Francillon ("Japanese Aircraft of the Pacific War"), na którego ostrzę zęby od dawna, ale ceny nowych egzemplarzy sięgające na Amazonie 125 $ natychmiast mi te zęby tępią :D. Muszę chyba poczekać aż złotówka się umocni :D.

Offline Sobilak

• *
  • Mały; 195cm/112kg reszta proporcjonalna:-)
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 06, 2011, 09:46:07 »
Kralę można dostać na allegro. Sam mam któryś tom na zbyciu jakby ktoś chciał.
Na niebie są dwa typy maszyn "myśliwce i ich ofiary"