Autor Wątek: FreeTrack/TraciIR a Falcon  (Przeczytany 26844 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: FreeTrack/TraciIR a Falcon
« Odpowiedź #15 dnia: Października 29, 2011, 08:19:15 »
Dzięki za informacje. Kamera o której wspomniałem daje tylko 10fps, dlatego muszę kupić VX-1000 na której kiedyś miałem 30fps.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #16 dnia: Października 29, 2011, 12:15:40 »
Bawiłem się jeden wieczór PS3 Eye i FT, ale za nic nie mogłem doprowadzić tego duetu do sprawnego działania. W stosunku do mojej VX-1000 która ma zdemontowany filtr IR i założony filtr światła widzialnego z dyskietki, to PS3E widziało diody IR o wiele słabiej i ciężko było ustawić ją tak, żeby światło dzienne nie przeszkadzało. Zawiodłem się, bo sądziłem że PS3E da mi stabilne 120FPS i zero problemów a tymczasem kupa. Chyba że ta kamera wymaga jakichś dodatkowych zabiegów, o których nie wiem, to może jeszcze dam jej szansę. W zasadzie jestem zadowolony z działania VX-1000, jednak irytuje mnie jedna rzecz, żeby uzyskać stabilne 30FPS to przy włączaniu FT trzeba przyświecić lampką w obiektyw kamery. Pierdoła w sumie ale mogłoby tego nie być.

Nie wiem Vibo skąd te problemy. Ja swoją odpalam od strzału już kilka razy. Używam do Skype'a. używam wbudowanego mikrofonu. Zero problemów. Wszystko na Win 7 x64. U kolegi też odpaliłem od strzału. Moim zdaniem o czymś zapomnieliście przy instalacji. Chcesz to Ci podrzucę paczkę moich sterowników. VX-1000 przy PS3 Eye niestety ale wysiada :). Testowałem obie.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #17 dnia: Października 29, 2011, 12:26:48 »
Jasne że chcę sterowniki. Instalowałem jakieś pobrane z netu, ale może nie były najlepsze. Powiedz mi jeszcze jak wygląda sprawa ze światłem dziennym, czy nie zakłóca PS3E i jak ją ustawić, żeby widziała diody, a nie widziała reszty dookoła. Mam kompa przy oknie, więc to dość ważne dla mnie, z VX-1000 nie ma w tym przypadku problemu (no chyba że gorący letni zachód słońca rzuca mi na ścianę potężne widmo IR, ale to nie trwa dłużej niż pół godziny w lecie).
Akurat przez weekend sobie obadam, może akurat.
Vito wyślę Ci konfig wieczorem.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #18 dnia: Października 29, 2011, 13:02:26 »
Masz na forumowym SkyDrivie:

Ps3Eye i FreeTrack

Co do reszty ustawień to Ci nie powiem. Pokój mam dość ciemny i jak latam to raczej wieczorem lub w nocy. Kamera w żaden sposób nie jest modyfikowana.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #19 dnia: Października 29, 2011, 14:49:39 »
Jeśli PS3 Eye współpracuje z FT to w moim przypadku zamiast kupować VX1000 lepiej kupić PS3 Eye. Mam na razie WinXP ale myślę, że nie powinno być problemu. Kiedyś miałem VX1000 i pracowała z FT, dlatego o niej pomyślałem.

« Odpowiedź #20 dnia: Października 29, 2011, 15:15:10 »
Mam FT z PS3 Eye a wcześniej z VX-1000 pod XP i 7 64bit i w obu systemach i z obiema kamerkami pracuje bez zarzutu.
Na korzyść PS3 Eye przemawia o wiele większy fps: 640x480 @75 fps (VX-1000 640x480 @30 fps).
Cena PS3 Eye podobna albo nawet niższa od VX-1000, więc nie ma się nad czym zastanawiać.

« Odpowiedź #21 dnia: Października 29, 2011, 16:39:36 »
Byłem w sklepie porównać ceny z Allegro. W sklepie kosztuje 129zł na Allegro 79zł. Czy to jest kamera o której dyskutujemy? Różnica w cenie jest duża.  http://allegro.pl/kamera-eye-toy-playstation-3-move-nowe-sklep-i1859656170.html
Drugie pytanie do KosiMazaka dotyczy drivera. Po rozpakowaniu jest aplikacja CL-Eye-Driver-4.0.2.1017 oraz 2 foldery Freetrack2.2.0.279CLeyePatch oraz TouchLibPS3Eye. Czy uruchomić CL-Eye-Driver-4.0.2.1017, gdzie umieścić te 2 foldery?

« Odpowiedź #22 dnia: Października 29, 2011, 16:51:51 »

« Odpowiedź #23 dnia: Października 29, 2011, 18:00:38 »
Dzięki za informacje, ceny rewelacyjne.

« Odpowiedź #24 dnia: Października 29, 2011, 20:48:45 »
@ Vito
Odpowiedź znajdziesz tutaj: http://forum.free-track.net/index.php?showtopic=2416

Nie wiem do czego jest potrzebne "TouchLibPS3Eye" bo u mnie działa bez tego.

« Odpowiedź #25 dnia: Października 29, 2011, 21:02:52 »
Dzięki viker, kamera już zamówiona. Mam nadzieję ją otrzymać po świętach. Przy okazji sprawdziłem na naszym forum kiedy uruchamiałem swoją wersję stelaża z diodami oraz starą wersję FT. Było to w 2007 roku. Jestem ciekawy zmian w nowej wersji FT oraz współpracy z nową kamerą.

« Odpowiedź #26 dnia: Października 30, 2011, 10:38:09 »
Moja stara wersja czapki z 3 diodami.

Uploaded with ImageShack.us
Jest tam przełącznik zmieniający wartość prądu płynącego przez diody, dla warunków oświetlenia dziennego i nocnego. Zasilanie jest sieciowe, ponieważ nie mialem wtedy wolnych USB, teraz mam dlatego to zmienię.
Przy okazji pytanie do vowthyn czy robiłeś już testy z driverami od KosiMazaki, ja czekam na kamerę.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #27 dnia: Października 30, 2011, 11:12:48 »
Tak, walczyłem z tym wczoraj, ale więcej popsułem niż poprawiłem (moja VX-1000 nie chce teraz zaskoczyć na 30FPS i oscyluje w granicach 23-25 w związku z czym Qrdl zestrzelił mnie wczoraj ze trzy razy  :118: :118: ). Sam obraz z kamery uzyskuję oczywiście bez większych kłopotów, jednak nie mam pojęcia jak ustawić kamerę tak, żeby widziała diody IR a nie widziała reszty otoczenia (na podglądzie diody świecą bardzo słabiutko, dla porównania VX-1000 widzi je jak mocne żarówy (oczywiście trzeba pamiętać, że jest modyfikowana specjalnie na potrzeby FT) i nie ma problemu z odseparowaniem ich od tła). W moim przypadku to raczej skreśla PS3Eye, biurko z kompem mam obok okna, na VX-1000 nie robi to wrażenia, działa również wieczorem przy zaświeconym świetle w pokoju.
Acha, no i FreeTrack notorycznie mi się wywala jakimś błędem jak próbuję go włączyć z użyciem PS3E, udaje się raz na 10 razy.

« Odpowiedź #28 dnia: Października 30, 2011, 12:28:28 »
W moim przypadku to raczej skreśla PS3Eye, biurko z kompem mam obok okna,
Mam pdobną sytuację jak Ty, dlatego jestem ciekawy jak to będzie wyglądało. Mam 2 stanowiska do testów na starym pc oraz nowym przy oknie, oba mają WinXP. Jeśli nie będzie działać to mam alternatywę. Teraz mam w innym pokoju VX1000 podłączoną do Skype na pc przeznaczonym tylko do internetu. Jeśli PS3Eye nie będzie działać z FT to zamienię kamery. Mam nadzieję, że do końca tygodnia otrzymam z Allegro PS3Eye.
Przy okazji pytanie. Mam zamiar kiedyś grać w sieci. Mam jeden pc podłączony do neostrady. Chciałbym mieć 2 pc podłączone do sieci, ale działające niezależnie. Wiem, że można to zrobić dla połączeń radiowych, ale czy jest możliwość dla połączeń kablowych. Drugie pytanie dotyczy gry online, co z zabezpieczeniem antywirusowym, jeśli trzeba je odłączyć to czy jest to bezpieczne.

« Odpowiedź #29 dnia: Października 30, 2011, 13:51:56 »
Vowthyn próbowałeś może robić testy z  PS3Eye, ale w programie FTN? Foxsailor twierdzi, że jest zadowolony z tego programu (FTN). Ma wprawdzie inną kamerę Logitec c270.
http://www.benchmarksims.org/forum/showthread.php?6555-Isn-t-this-agood-alternative-to-track-IR-or-freetrack/page7
Może w BMS4 jest trochę inaczej w porównaniu do innych symulatorów.