Autor Wątek: Black Shark: obsługa wielu monitorów  (Przeczytany 12179 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
Odp: Black Shark: obsługa wielu monitorów
« Odpowiedź #30 dnia: Listopada 03, 2011, 21:13:33 »
U mnie przy takiej konfiguracji:

i takim lua:
_  = function(p) return p; end;
name = _('MFCD');
Description = 'Left MFCD on the left monitor,Right MFCD on the right and camera on the center'
Viewports =
{
     Center =
     {
          x = 1280;
          y = 0;
          width = 1680;
          height = 1050;
          viewDx = 0;
          viewDy = 0;
          aspect = 1.6;
     }
}

LEFT_MFCD =
{
     x = 0;
     y = 0;
     width = 640;
     height = 640;
}

RIGHT_MFCD =
{
     x = 640;
     y = 0;
     width = 640;
     height = 640;
}

UIMainView = Viewports.Center
wszystko działa jak należy więc to raczej nie chodzi o numer monitora.

A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #31 dnia: Listopada 03, 2011, 22:27:03 »
Nie wiem jaka jest przyczyna, może to dlatego, że jeden z monitorów to minitor laptopa.

« Odpowiedź #32 dnia: Listopada 04, 2011, 16:58:45 »
Może odpuszczę już tych kilka monitorów i podam inne rozwiązanie. Uważam, że ciekawie by było gdyby po wciśnięciu F1+PAlt pojawiał się widok z kokpitem i MFCDami lub Szkwałem i Arbisem w górnych rogach ekranu.
Ciekawe czy da się to zrobić.

« Odpowiedź #33 dnia: Listopada 14, 2011, 23:06:05 »
A wie ktoś może gdzie znajduję się plik w którym są zapisane ustawienia grafiki? Chciałem sobie zwiększyć rozdzielczość żeby była na 2 monitory, ale nie mogę nigdzie tego pliku znaleźć  :008:

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #34 dnia: Listopada 14, 2011, 23:21:40 »
Taką rozdzielczość można wpisać w opcjach, zamiast wybierać z listy konkretną rozdzielczość po prostu wpisujesz swoją.
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #35 dnia: Listopada 14, 2011, 23:54:35 »
Faktycznie w A10 tak się da zrobić, jednak w Ka50 już tak nie działa  :015:
-------------------
Dobra, udało mi się znaleźć ten plik, dla zainteresowanych znajduję się on w Ka-50\BlackShark\data\scripts\options.lua
Ale go ukryli...

« Odpowiedź #36 dnia: Listopada 15, 2011, 00:33:09 »
I mam problem... zmieniłem rozdzielczość, do tego zmieniłem Aspect z 1,25 na 2,5 i niby wszystko w porządku:
http://dl.dropbox.com/u/16429396/screenshot/simulator%202011-11-15%2000-19-36-45.png
Jednak gdy włączę noktowizję to już tak w porządku nie jest...
http://dl.dropbox.com/u/16429396/screenshot/simulator%202011-11-15%2000-19-42-14.png
Ktoś wie o co chodzi? Jakby co to w monitursetup mam tak ustawione:
{
     Center =
     {
          x = 0;
          y = 0;
          width = screen.width / 2;
          height = screen.height;
          viewDx = 0;
          viewDy = 0;
          aspect = screen.aspect / 2;
     }
}

Shkval =
{
     x = 1280;
     y = 0;
     width = screen.width / 2;
     height = screen.height;
}

« Odpowiedź #37 dnia: Listopada 17, 2011, 19:56:12 »
Obiecałem że podzielę się informacją odnośnie konfiguracji 3 monitorowej, jak najłatwiej skonfigurować DCS BS tak aby pulpit równocześnie optymalnie był skonfigurowany do pracy w innych programach (bez konieczności przełączania profili z ustawieniami karty graficznej). Zainstalowałem na komputerze niewielki programik Actual Window Manager za pomocą którego m.in. można indywidualnie ustawić sposób uruchomienia każdego wybranego programu (na którym monitorze ma się odpalać i w jakich parametrach – wielkość okna, czy na jednym monitorze czy całym pulpicie lub jego części itd.). Tak naprawdę jest to bardzo zaawansowane narzędzie do konfiguracji wielu monitorów w bardzo dużym zakresie. Ustawienia paska zadań, tła pulpitu, konfiguracji uruchomienia programów zbiorczo lub każdego z osobna. Można przykładowo wybrać jako główny monitor lewy skrajny, pasek Windows ustawić na prawym skrajnym, a uniwersalny profil aplikacji (bez wchodzenia w profile wybranych programów)odpalić tak aby wyświetlały się na środkowym monitorze przy starcie. Przy oknach otwieranych programów pojawiają się dodatkowe ikony, które pozwalają np. rozciągnąć okno na cały pulpit (w moim przypadku 3 monitory), przerzucić okno z monitora na monitor (bez konieczności przeciągania myszą) itd. To tylko kilka opcji programu które opisałem.  Jednym słowem jest to bardzo pożyteczne narzędzie dla osób mających rozciągnięty pulpit na kilka monitorów. Raz konfigurujesz i zapominasz o przełączaniu profili, każdorazowym przeciąganiu okien itp. kwestiach.   
"Być bohaterem przez minutę, godzinę jest o wiele łatwiej niż znosić trud codzienny w cichym heroizmie." Fiodor Dostojewski

« Odpowiedź #38 dnia: Czerwca 21, 2013, 14:51:12 »
Witam Wszystkich
Odgrzewam temat monitorów, ale dla LockOna FC-2
Czy można i w tym symulatorze rozłożyć wyświetlanie ekranów na widok  kabiny i  R-MFCD (na prawym monitorze)?
W A10C i BS2 jest to wykonalne i działa świetnie. Nie mogę odnaleść plików LUA, które odpowiadają za rozdzielczość ekranu bezpośrednio w symulatorze.
Pozdrawiam
Yszek
Pozdrawiam.