Autor Wątek: AGM-65E laser Maverick w DCS: A-10C?  (Przeczytany 7334 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
AGM-65E laser Maverick w DCS: A-10C?
« dnia: Listopada 07, 2011, 19:34:11 »
W folderze bazar/A-10C/indication textures (gdzie są tekstury takich rzeczy jak np. czcionka do HUD'a MFD lub CDU) znalazłem dwa pliki: agm_65e_grid.tga oraz font_AGM_65E.tga po otwarciu ich ukazały się symbole znane pewnie tym co latali w Jane's F/A18. Są to symbole dla strony MFD dla AGM65E (na co wskazuje nazwa tego pliku).

Pytanie: czy jest zaimplementowana w DCS awionika dla laser mavericka? Te pliki wskazują na to, że jest (w przeciwnym przypadku pewnie usunęli by je).

Jeśli tylko jest awionika, a model AGM65E jest w plikach gry mogę zrobić mod'a na tą broń, jeśli nie ma awioniki, to nic tu po mnie  :118:
« Ostatnia zmiana: Listopada 07, 2011, 21:00:52 wysłana przez John Cool »

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
Odp: AGM65E laser maverick w DCS:A10C??
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 07, 2011, 20:34:47 »
Wykonałem moda i przetestowałem go na szybko, wszystko wydaje się działać, dokładne testy jeszcze przedemną.
Poinformuję o dalszym postępie, wstawię link i screeny jak się uda.

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
Odp: AGM-65E laser Maverick w DCS: A-10C?
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 07, 2011, 21:22:32 »
Jest problem, a dokładnie maverick chyba nie widzi lasera i za chiny nie chce przejść w tryb śledzenia. Bawiłem się ustawianiem głowicy dokladnie na punkt wskazany przez TGP (laser oczywiście włączony, latch on,  L miga, testowałem też IR pointera) i nic.
Nigdzie nie widzę pola do wyboru kodu lasera dla mavericka (nawet w INV). Bawiłem się też pokrętłami TILS. Może maverick ma stały kod, albo wybierany jeszcze na ziemi? Może ktoś wie jaki kod ma ten w DCS? Ale to pytanie chyba trzeba skierować do jakiegoś DEVa. Ja leciałem ze standardowym 1688.
Może ma on osołonę tak jak w Falconie? Tylko jak ją zdjąć?

Pilnie potrzebna dokumentacja, która opisze mi w jaki sposób posługiwać się tymi pociskami, najlepiej do A10C.

Zdjęcie z testów:

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 07, 2011, 22:10:21 »
Zlituj się macieksoft, taka dokumentacja do A-10C NIE ISTNIEJE. AGM-65E był używany tylko w USMC. Po co komu w ogóle taki mod?

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 07, 2011, 23:00:46 »
To z kąd skąd się wziął tutaj ten MAV, ja go tylko odkryłem, nie stworzyłem i dodałem go do payloada przez prostą zmianę. W INV był on od początku, pewnie również w rzeczywistym A10C (USAF nie wybaczyło by takiego błędu ED jeśli był by to błąd  :002:).

A użycie tej wersji MAVa ma sens tylko w A10C, i w żadnej innej maszynie. Zresztą ten pocisk nieodłącznie kojarzy mi się z tą maszyną, bo to jedyna maszyna na prawdę a nie na niby przystosowana do współpracy z "cudzymi laserami" (buddy lasing) czyli np. piechotą, albo innym samolotem/śmigłowcem.

Po co komu w ogóle taki mod?
Jak nikt nie lata w MP i nienawidzi JTACa to po nic  :118:

najlepiej do A10C.
Jak nie ma do A10C to przecież nie pogardzę dokumentacją do Hornet'a. Napisałem najlepiej, a taka skrajność to rzadkość  :118:

PS. Chcecie latające krematorium (bombę mk77)? Jak się nie uda to zrobię do LO. O ile model tego klasyka jest w plikach.

Lepiej napisz mi jak się zrzuca osłonę z AGM65D w A10C (w rzeczywistości).

Pisownia. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Listopada 08, 2011, 10:38:42 wysłana przez KosiMazaki »

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 07, 2011, 23:52:30 »
To z kąd się wziął tutaj ten MAV, ja go tylko odkryłem, nie stworzyłem i dodałem go do [...]

Moim zdaniem odkryłeś Amerykę. Akurat w przypadku A-10C to AGM-65E wziął się znikąd. Pokaż mi z łaski swojej oryginalne T.O. czy jakąkolwiek inną tego typu publikację do A-10A Suite 3 / A-10C w którym jest choćby jakokolwiek gówniana wzmianka o zastosowaniu rakiety AGM-65E choćby w konfiguracji DSMS. Ja sam takowej publikacji która by to potwierdziła po prostu nie mam, zresztą prawdę mówiąc nie zamierzam nawet ukrywać że tych co posiadam nie mam najmniejszej ochoty za tym wertować.

Z drugiej strony Eagle Dynamics z pewnością posiada znacznie bogatszy zasób takich publikacji niż ja, na czymś musieli się oprzeć budując ten sim i skoro tam nie było tej rakiety to muszę Cię zmartwić ale jest wysoce prawdopodobne że jej tam po prostu nie ma i kropka. Kompletnie nie kapuję po co chcesz drążyć temat. ' Awioniki' pod AGM-65E nie ma bo i skąd?

Sam w sobie naprowadzany na odbite impulsy świetlne lasera AGM-65E wziął się najprawdopodobniej jeszcze ze starego LO:FC a może i nawet LO:MAC gdzie można go było odnaleźć na konfiguracji podwieszeń F/A-18A/C Horneta. No ale to AI. Łot i cała "tajemnica" rozwiązana.

A użycie tej wersji MAVa ma sens tylko w A10C, i w żadnej innej maszynie. Zresztą ten pocisk nieodłącznie kojarzy mi się z tą maszyną, [...]

Za dużo kombinujesz. Widzisz, tutaj sprawa rozbija się o to co Tobie się kojarzy a niekoniecznie musi być związane z sytuacją faktyczną z uzbrojeniem A-10C. W dalszym ciągu nie rozumiem po co komu taki mod - poza oczywiście skądinąd pouczającą zabawą dla samej zabawy z kombinowaniem z podwieszeniami aby poznać budowę gry czemu nie jestem przeciwny.

[...]to jedyna maszyna na prawdę a nie na niby przystosowana do współpracy z "cudzymi laserami" (buddy lasing) czyli np. piechotą, albo innym samolotem/śmigłowcem.

Niekoniecznie, nosicieli Pave Penny akurat było trochę więcej. A jeszcze wcześniej było jeszcze coś takiego jak Pave Sword.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 08, 2011, 10:17:06 »
A-10 nie przenosi AGM-65E, ale może przenosić AGM-65L, co jest oznaczeniem USAF dla AGM-65E2. USAF ostatnio zamówiło trochę tych wersji pocisków, bo okazały się być praktyczniejsze w misjach COIN. Ale proces certyfikacji zakończono w tym roku  (konkretnie - w sierpniu), więc w obiegu nie ma żadnych dokumentów dotyczących wykorzystania tych pocisków na A-10C i F-16.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 08, 2011, 11:39:36 »
Faktycznie, jest coś takiego jak AGM-65L. Tym niemniej całkowicie wyjaśnia to nieobecność tej rakiety w symulatorze  :001:

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 08, 2011, 13:28:50 »
Awioniki' pod AGM-65E nie ma bo i skąd?
Jest, ten screen jest na to dowodem, mam na myśli awionikę w DCS oczywiście. Ja go tylko dodałem do payload'a, nic nie mieszałem w awionice. Jest tam jeszcze kilka wersji MAVów, też się za nie wezmę (np. za wersję B albo A). Pewnie teraz zadasz pytanie "a po co kolejny MAV z kamerką TV" więc lepiej pomyśl po co mamy dwie wyrzutnie lau, które są identyczne.

@Sundowner, dzięki, że wniosłeś coś sensownego do tematu, bo tak jak już pisałem jedyną sensowną maszyną dla MAVów kierowanych laserem jest A10C (A10A też) (chodzi o tryby LSS/LST litening'a oraz TILS), zawsze lepiej widzieć na co się kieruję broń, a nie walić na ślepo.

Co do odkrycia ameryki, zgadzam się całkowicie, teraz czas na post na forum ED, tam spotkam "Amerykanów" dla których jest to całkiem normalna rzecz ;)

Ale proces certyfikacji zakończono w tym roku  (konkretnie - w sierpniu), więc w obiegu nie ma żadnych dokumentów dotyczących wykorzystania tych pocisków na A-10C i F-16.
Jeśli ktoś znajdzie cokolwiek konkretnego o AGM65E oraz AGM65L niech wstawi tutaj, nie ważne o jaką maszynę chodzi. Mi zależy na informacjach na temat ustawiania kodu lasera, wyszukiwania punktów lasera oraz trybu śledzenia punktu. Mówiąc prosto wszystkim co dotyczy celowania.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 08, 2011, 13:58:20 »
Jest, ten screen jest na to dowodem, mam na myśli awionikę w DCS oczywiście. [...]

Ja na MFD widzę tylko śmieci (pomijając że sshot jest nieczytelny). I co one niby według Ciebie pokazują?
Interesujące zwłaszcza że jak na złość developerzy utrzymują co innego i żadnej awioniki według nich nie ma  :020:

Co do odkrycia ameryki, zgadzam się całkowicie, teraz czas na post na forum ED, tam spotkam "Amerykanów" dla których jest to całkiem normalna rzecz ;)

Powodzenia życzę. Spotkasz głównie Rosjan patrząc na creditsy w instrukcji do Warthoga ale to nie szkodzi  :021:
Ułatwię Ci to zresztą, na rzekomym forum od dłuższego czasu ciągnie się dyskusja: http://forums.eagle.ru/showthread.php?t=55520&page=8
Będziesz tysięcznym z "męczących bułę" jak się pośpieszysz  :121:

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 08, 2011, 15:21:22 »
Ja na MFD widzę tylko śmieci (pomijając że sshot jest nieczytelny). I co one niby według Ciebie pokazują?
Interesujące zwłaszcza że jak na złość developerzy utrzymują co innego i żadnej awioniki według nich nie ma

To nie są śmieci, widać jak głowica się przesuwa na tym MFD oraz na HUDzie, jeśli sprzęży się ją z SPI to pojawi się litera S. Czyli działa, ale chyba tylko częściowo, może jednak nie wszystko stracone, trzeba czekać na patcha   :004:

Kliknij na obraz dwa razy najpierw tutaj, później na imageshack, to się powiększy i nie będzie niewyraźny.

Poza tym pewnie przeczytałeś to:
Since 2007, the A-10C carries the AGM-65E in combat.
"...Raytheon anticipates laser-guided Maverick production for the Air Force, Navy and international customers as early as 2009..."
Czyli nosił, ale już nie nosi.

Poza tym:
Why can't I launch CATM-65K? I have a lock, and I'm surely within a range!
Czyli nie jestem Kolumb??  :118:

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 08, 2011, 15:34:10 »
Nie nosił. Pierwsze bojowe odpalenie AGM-65E z maszyny USAF miało miejsce faktycznie w Lipcu 2007 roku, ale nie z A-10, a z F-16. A-10C brał udział w testach L-Mava dla USAF, a następnie od 2009 roku w tworzeniu zaawansowanej wersji tego pocisku E2/L. Ale L-Mavy na Warthogach nie latały na misje bojowe przed październikiem tego roku.

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 08, 2011, 16:11:47 »
Ale L-Mavy na Warthogach nie latały na misje bojowe przed październikiem tego roku.
To źle zrozumiałem, myślałem że od października wyszłu z użytku, a jednak weszły do czynnego użytku. Czyli szansa jest, tymbardziej że część awioniki już jest. Trzeba będzie pojęczeć im trochę  :002:

Lubię COINy i współpracę z cudzymi laserami, więc zależy mi na tej broni.

PS. chciałem zrobić gator'a ale nie było jego modelu i definicji (gator też jest w INV). Tak poza tym czy A10C noszą w rzeczywistości MK20 oraz MK83 i bomby buker buster?

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 24, 2011, 14:49:11 »
W paczu 1.1.1.0 dodano nowe konfiguracje AGM65E tzn. teraz są dostępne MAVy tego typu nie tylko na LAU117 ale również na LAU88.
Skrypt odpowiadający za wygląd strony MFD też wydaje się być zmieniony i wynika z niego, że jest w stanie zwizualizować zalockowanie/znalezienie celu!
Niestety kolejne testy się nie powiodły (no chyba, że coś robię źle), ale po skryptach widać wyraźnie że ED zaczyna coś kombinować z tą wersją MAVa.

Zastanawia mnie jedno, jaki kod powinienn mieć laser, aby mógł go wykryć ten MAV. Nigdzie (nawet w INV) nie widzę pola do wpisania kodu lasera, może jest on stały? Jeśłi jest stały to jaki?!

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 02, 2013, 10:48:36 »
Tutaj macie tutorial odnośnie AGM-65E i jego fikcyjnego stosowania na świni:

http://forums.eagle.ru/showthread.php?t=103723
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg