Tak jeszcze dodam parę uwag na temat FMów.
Najpierw Foka - nie wiem jak to jest, ale to cholerstwo niemal nie generuje oporu aerodynamicznego, w walce to poezja, mamy wy... bardzo szybką maszynę, która nie traci energii, ale lądowanie to jakaś porażka - moc na 0, skok na full, klapy full, podwozie i 250 na budziku, rudder, skręty, beczki niewiele pomagają, przyziemia się w połowie pasa, albo robi żabę za żabą.
Dalej kontrowersyjny Corsair... Cała dyskusja stanęła na tym, że ten szajs ma poprawne osiągi, ale są kłopoty ze startem z małych lotniskowców i ze statycznych. Ponoć TD przyjęło te uwagi i coś mają naprawiać. Kłopot w tym, że im więcej czytam o tej maszynie, tym bardziej mam wrażenie, że zmiany w FM są efektem krzyków durnych burgerów. Teraz jest tak, że Corsair jest wolniejszy (przyspiesza mniej więcej jak najedzony hipopotam cierpiący na autyzm), ale zwrotniejszy, bo w opiniach weteranów, mógł wykręcić każdą maszynę wroga. Jak dla mnie to bzdury - z tego co wyczytałem, to była średnia maszyna, masa spadła od ognia AA, sporo zestrzelili, i bardzo duża liczba zaliczyła kraksy z winy pilotów. Cała zwrotność była zawdzięczana klapom, a ogólna charakterystyka opisuje Kosiarkę, jako raczej szybki i wytrzymały myśliwiec, dość trudny w ostrym manewrowaniu (wprawny pilot znający maszynę, sobie radził, ale wiązało się to z opanowaniem niuansów charakterystycznych tylko dla tego samolotu). Problem w tym, że cała ta zwiększona zwrotność, na kij się zdaje, bo przy obecnych przyspieszeniach, zera robią z Corsaira sieczkę, bo co z tego, że F4U może ciasno skręcać, skoro po tych ciasnych skrętach ma aerodynamikę kamienia, a zera zapierdzielają jak odrzutowce? Możliwe, że jestem w błędzie, ale ilekroć TD ruszy coś z FMami, zawsze jest chryja (pamiętacie Mustanga z poprzedniej edycji łątki?). Może eksperci nieco bardziej naświetlą sprawę, bo moje dyletanckie podejście raczej nie głosi ostatecznej prawdy, ale pytam się ja: jakim do ciężkiej szafy 4-drzwiowej cudem, tyle pary idzie w łatanie Corsaira (który w poprzednim patchu był w sumie ok), kiedy parchy i późniejsze jaki, wciąż ownują Dorę?! Zwłaszcza to widać przy nowym AI - nie można już zwalić na to, że AI oszukuje, Dora nie daje rady Jakowi-9 z 43, za mało zwrotna i za mało ma mocy. O La-5 i 7 nawet szkoda gadać.
Pobieram właśnie DBW, bo tam ponoć Foki są jakieś zmienione, może będzie lepiej.