Autor Wątek: Starty bez klap (temat wydzielony)  (Przeczytany 4947 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ponury

• Gość
Starty bez klap (temat wydzielony)
« dnia: Stycznia 23, 2012, 11:38:38 »
@powyżej: niewypuszczony włączony reflektor lądowania, niewypuszczone klapy- ujmują trochę Twoim fajnym skrinom.

Offline rafgath

• *
  • Lok'tar Ogar
Odp: Starty bez klap (temat wydzielony)
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 23, 2012, 14:11:58 »
Ponury -- he he o reflektorze faktycznie zapomniałem ale po co mi klapy podczas startu gdzie długość pasa jest aż zanadto wystarczająca ?

System: Intel Core I-7 7700K CPU @ 4.8GHz, Corsair H100i v2, EVGA Z270 FTW-K, Kingston HyperX Fury Black 16GB PC 21300, EVGA GeForce GTX 1080 FTW GAMING ACX 3.0 , Windows 10 64 bit

Prepar 3D v4 / X-Plane 11

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 23, 2012, 15:17:14 »
Ponury -- he he o reflektorze faktycznie zapomniałem ale po co mi klapy podczas startu gdzie długość pasa jest aż zanadto wystarczająca ?
Niby można i tak, ale w ramach bezpieczeństwa to nawet i przy długich pasach warto. Tak czy siak, Elwood miał ciężką noc, nie podołał w tych wszystkich swoich damskich lokalach to się teraz czepia. :D
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 23, 2012, 20:36:43 »
Zliny-50LS G.A. "ŻELAZNY" :003:

Offline rafgath

• *
  • Lok'tar Ogar
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 23, 2012, 22:49:39 »
YOYO - http://www.youtube.com/watch?v=usoXbGD1isA

W wiekszosci startow jakie ogladnalem klapy podczas startu nie byly wypuszczone.  :008:
System: Intel Core I-7 7700K CPU @ 4.8GHz, Corsair H100i v2, EVGA Z270 FTW-K, Kingston HyperX Fury Black 16GB PC 21300, EVGA GeForce GTX 1080 FTW GAMING ACX 3.0 , Windows 10 64 bit

Prepar 3D v4 / X-Plane 11

« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 23, 2012, 23:13:03 »
Bo klapy do startu, to nie świętość. Są samolotu, które operacyjnie startują bez klap. Wszelkiej maści GA, przez Beechcraft Baron, po Fokkera z rodziny 70/100.
Praktycznie każdy samolot może wystartować bez klap, ograniczeniem jest długość pasa startowego oraz wytrzymałość opon podwozia.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 24, 2012, 07:56:42 »
No ale chyba Dzbankiem to by nikt się nie pokusił aby startować bez klap ;)?.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Ponury

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 24, 2012, 10:58:37 »
Tak jak wspomniał Rzemyk są samoloty operacyjnie startujące bez klap, są też takie które z klapami są nadal trudne- Su-15, F-104 itp. Bez podwieszeń, z małym paliwem, pod wiatr, na spokojnie po długim pasie- większość samolotów spokojnie da radę, tyle że to nie jest kwestia dawania rady ale procedur i wytrzymałości opon.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 24, 2012, 11:17:54 »
No i lepiej to wygląda na skrinie ;].
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 24, 2012, 16:57:19 »
Jak już o klapach i filmach to:
http://www.youtube.com/watch?v=5vT6_HlmebE
Nawet w poradniku dla n00bów podkreślają, że klapy są bardzo ważne przy startowaniu z krótkich pasów, chociaż często wmawia się, że zawsze przy starcie należy wypuścić klapy. Mało tego, kiedyś w warbirds 2010 pisali, aby nawet przy starcie całkiwicie wysunąć klapy, co ject głupotą.
Tak nawiasem to maszyną, która nie potrzebuje klap do startu nawet z krótkich lotnisk ject A10C, ale to już nie FSX ;)

Nie zapominajmy też o samolotach, które klap nie mają, np. taki concorde, czyli najlepsza maszyna do przeciągania przy lądowaniu i testowania oprogramowania typu "active camera". Największy współczynnik wypadków wśród całej mojej kolekcji do FSX miał właśnie Concorde, czyli każdy testowy lot = preciągnięcie przy lądowaniu, albo przejechanie pasa. Teraz idzie mi trochę lepiej. Wszystko to z powodu praku klap!

EDIT: Tutaj macie to o czym gadacie, dokładnie różnica między lądowaniem z klapami i bez klap, i kolejny "spec", który wpaja jaja, twierdzi, że klapy stabilizują samolot:
http://www.youtube.com/watch?v=VRCUOAoXzhk

Lecą kolejne punkciki za niechlujstwo w pisowni
« Ostatnia zmiana: Stycznia 24, 2012, 17:09:30 wysłana przez YoYo »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 24, 2012, 17:12:13 »
Tutaj macie to o czym gadacie, dokładnie różnica między lądowaniem z klapami i bez klap, i kolejny "spec", który wpaja jaja, twierdzi, że klapy stabilizują samolot

1/ Czy ja dobrze widzę, że sugerujesz, że klapy nie są potrzebne czy też śnię ?
2/ Plus kontynuacja offtopa ?
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 24, 2012, 18:11:31 »
Tamten filmik na youtube, to jakieś cyrki (sądząc po nicku) 12-latka, który nie umie nawet poprawnie wylądować. Nikt normalny się tym nie będzie sugerował.
Jak już wspomniałem wcześniej, nie tylko A-10 operacyjnie startuje bez klap.
http://lotnictwo.net.pl/3-tematy_ogolne/13-lotnictwo_cywilne/54-forum_prostych_pytan_fpp_lotnictwo_cywilne/40649-boeing_767_200_start_bez_klap.html
http://lotnictwo.net.pl/3-tematy_ogolne/13-lotnictwo_cywilne/54-forum_prostych_pytan_fpp_lotnictwo_cywilne/7911-klapy.html
http://www.pprune.org/archive/index.php/t-84235.html
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 17, 2012, 19:04:18 »
Tamten filmik na youtube, to jakieś cyrki (sądząc po nicku) 12-latka
Możliwe, właśnie o to mi chodziło, aby nie traktować klap tak jak ten gościu, czyli podejście do tematu w stylu: Przed startem ustawić kalpy klapy na 15. Niektórzy bezmyślnie ustawiają klapy do startu nawet, jak nie są potrzebne.
Ten gościu usłyszał coś w tym stylu i dorobił sobie do tego teorię, że klapy służą do stabilizacji samolotu, co prawdą nie jest.
1/ Czy ja dobrze widzę, że sugerujesz, że klapy nie są potrzebne czy też śnię ?
Nie mówię, że nie są potrzebne, mówię tylko, że nie zawsze konieczne i wskazane.
Np. taki MD11 ma możliwość precyzyjnego ustawienia wychylenia klap do startu (osobne pokrętło koło dźwigni klap), aby uzyskać jak najlepsze wznoszenie i nie marnować prędkości, lecz większość samolotów nie ma takiej opcji, więc lepiej czasem ustawić klapy na 0.
Jednak w lotnictwie pasażerskim efekt spowalniania samolotu też ma zalety, bo ciężej jest przez przypadek przekroczyć 250kts poniżej FL100.

2/ Plus kontynuacja offtopa ?
Był to temat o filmach (dopiero po napisaniu posta został wydzielony), a ja wstawiłem film, co tutaj jest nie na temat? Chyba wszyscy nie trafią do "kicia" za poboczną dyskusję o klapach?  :004:

BTW. Co z tym spamem (+5) za spam? Nie kojarzę, abym jak baba na targu wrzeszczał "świerze świeże jaja za 20 groszy" :D Co do postu o SU22/SU17 Su-22/Su-17 to była dyskusja, czy SU17 Su-17 powinienn się znaleźć w tej modyfikacji. Co do kokpitu, to wszyscy posty z kokpitami wrzucali. Sorry za offtop, ale nie będę śmiecił w skrzynce pisząc PW, tylko krótko wyjaśnię o co mi chodziło, aby nie powstało przekonanie, że celowo offtopuję.

Poprawki i podkreślenia Zfrr.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 17, 2012, 20:06:32 wysłana przez Zefirro »

« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 17, 2012, 23:03:34 »
Jednak w lotnictwie pasażerskim efekt spowalniania samolotu też ma zalety, bo ciężej jest przez przypadek przekroczyć 250kts poniżej FL100.
Ale to żadna zaleta, bo optymalna prędkość wznoszenia jest nieraz większa niż 250 KIAS. W dodatku, wbrew podwórkowym pogłoskom, w Polsce i w wielu krajach nie ma ograniczenia prędkości 250 KIAS do FL100.

Zgadniesz skąd się w ogóle wzięło ograniczenie 250 KIAS do FL100?
Taaaa...