Tamten filmik na youtube, to jakieś cyrki (sądząc po nicku) 12-latka
Możliwe, właśnie o to mi chodziło, aby nie traktować klap tak jak ten gościu, czyli podejście do tematu w stylu: Przed startem ustawić
kalpy klapy na 15. Niektórzy bezmyślnie ustawiają klapy do startu nawet, jak nie są potrzebne.
Ten gościu usłyszał coś w tym stylu i dorobił sobie do tego teorię
, że klapy służą do stabilizacji samolotu, co prawdą nie jest.
1/ Czy ja dobrze widzę, że sugerujesz, że klapy nie są potrzebne czy też śnię ?
Nie mówię
, że nie są potrzebne, mówię tylko
, że nie zawsze konieczne i wskazane.
Np. taki MD11 ma możliwość precyzyjnego ustawienia wychylenia klap do startu (osobne pokrętło koło dźwigni klap), aby uzyskać jak najlepsze wznoszenie i nie marnować prędkości, lecz większość samolotów nie ma takiej opcji, więc lepiej czasem ustawić klapy na 0.
Jednak w lotnictwie pasażerskim efekt spowalniania samolotu też ma zalety, bo ciężej jest przez przypadek przekroczyć 250kts poniżej FL100.
2/ Plus kontynuacja offtopa ?
Był to temat o filmach (dopiero po napisaniu posta został wydzielony), a ja wstawiłem film, co tutaj jest nie na temat? Chyba wszyscy nie trafią do "kicia" za poboczną dyskusję o klapach?

BTW. Co z tym
spamem (+5) za spam? Nie kojarzę
, abym jak baba na targu wrzeszczał "
świerze świeże jaja za 20 groszy"

Co do postu o
SU22/SU17 Su-22/Su-17 to była dyskusja, czy
SU17 Su-17 powinien
n się znaleźć w tej modyfikacji. Co do kokpitu, to wszyscy posty z kokpitami wrzucali. Sorry za offtop, ale nie będę śmiecił w skrzynce pisząc PW, tylko krótko wyjaśnię o co mi chodziło, aby nie powstało przekonanie
, że celowo offtopuję.
Poprawki i podkreślenia Zfrr.