Autor Wątek: W PZL Mielec powstaje makieta PZL P-37 "Łoś".  (Przeczytany 31573 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Ranwers

• *
  • Wizzard
Odp: PZL P37 replika/makieta 1:1 .
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 02, 2012, 16:51:01 »
Janek - do cholery - a co jest takiego złego w tym budowanym Łosiu bo nie kumam.
Złe jak dotąd było twoje foto.
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 02, 2012, 17:48:24 »
Ranwers, gdybym był złośliwy, to bym Cię odesłał do okulisty  :004: To, co zrobiono w tej replice, nie odpowiada żadnej wersji. Zarówno kształtem jak i powierzchnią steru kierunku.  Na to drugie bym może przymknął oko, gdyby kształt całego elementu był na tyle poprawny, aby przyjęta pewna tolerancja nie była widoczna gołym okiem.

Interpunkcja. Zfrr
« Ostatnia zmiana: Lutego 02, 2012, 19:12:22 wysłana przez Zefirro »

« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 02, 2012, 19:27:56 »
Jeżeli mogę? Mogę? OK, to wrzucę swoje trzy gorsze.
Nie pamiętam gdzie, zapewne na stronie jakiegoś miejscowego wydawnictwa, przeczytałem o tym jak zrodził się pomysł oraz o formalnościach związanych z rozpoczęciem budowy na terenach zakładów PZL. Taką zgodę musieli wyrazić obecni właściciele - Amerykanie. W tekście przewiną się wątek finansowania projektu, Amerykanie chcieli wiedzieć na co wydają tyle pieniędzy, tu padła suma. Niestety nie pamiętam ile tego było, ale zrobiło na mnie dość duże wrażenie. Patrząc na zdjęcia z budowy repliki sądzę, że dać taką kasę sekcji modelarskiej i wspomóc ich jeszcze zapleczem technicznym, a powstało by dwa takie Łosie.
Na forum można gdzieś znaleźć linki do filmików na YT, na których widać budowę modelu 1:6 (?), nie muszę mówić który to był Łoś, a który "Łoś" po prostu "Łoś".
Cel szczytny, nie ma co się czepiać, ale mając na uwadze zaplecze techniczne oczekiwałem nieco więcej. Choćby podziału na statecznik i ster, nie musi się ruszać, ale "dziurę" mógł mieć.

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 02, 2012, 21:20:18 »
Witam

Czytając Panów posty, niezmiernie ciesze się że, ktoś poruszył temat łosia którego konstrukcją oraz budową w PZL Mielec zajmujemy się . Razem z kolega Kazimierzem rozpoczeliśmy prace rpojektowe dokładnie rok temu. Projektowaliśmy  ten ów samolot przez ponad pół roku. Projekt ten jest naszym indywidualnym pomysłem który fizycznie wykonywany jest w firmie. Na dzień obecny moge powiedzieć iż konstrukcja samolotu nie jest modelem w skali 1:1 lecz konstrukcją w 95% odzwierciedlająca orginalny samolot. wykończone zostaną wnętrza przeszklenia przedniego. Prace trwają nadal i planowe zakończenie prac  odbedzie sie pod koniec roku lub na początku przyszłego roku.

Pozdrawiam

http://www.kartonowki.pl/kartonowki.php5?m0=forum&article=theArticle&articleItem=1231

I za taki tekst każdy ma prawo ich jechać od góry do dołu za wszelkie błędy które widać z zewnątrz (bo osobiście nie wymagam od makiety aby wnętrze miała zrobione i jak rozumiem to jest to "5%").

A błędy są- Ranwers, przyjrzyj się dokładnie usterzeniu.

Możliwe, że panowie zrobili krzywdę projektowi dobierając materiały:
http://www.tvp.pl/rzeszow/informacja/aktualnosci/wideo/1801/6223094 (od 00:11:40)
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

Online Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 02, 2012, 22:01:38 »
Dobra - macie rację, poszperałem, posłuchałem - mogli lepiej się przyłożyć.
Błędy są już widoczne.
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #20 dnia: Lutego 03, 2012, 07:41:24 »
Hehehe, Janek już chyba kupuje litr rtęci i bilet do Mielca  :021:

Nie ziębi mnie to, ani grzeje, ale jak już klepią go jak oryginał, to co za problem zrobić od razu prawidłowo, szczególnie jeżeli mają do dyspozycji pełne możliwości zakładu pod względem narzędzi i materiałów. Przecież tyle samo roboty trzeba by zaprojektować część prawidłowo, co i "kopniętą"... ehh fuszera.

Już wiem gdzie CV nie będę wysyłał  :121:

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Lutego 03, 2012, 07:57:52 »
Qbeesh napisał:
Tak się składa że miałem okazję przyłożyć rękę do obydwu tych przedsięwzięć i od razu zaznaczam, że nikt mi nie kazał tam iść, nie jestem pracownikiem żadnej z wyżej wymienionych firm, po prostu miałem chwilę wolnego czasu więc pomogłem. Na doprowadzenie do stanu lotnego obydwu tych samolotów nie było realnej szansy, głównie z powodów finansowych.
Co do tekstu że albo robimy i lata, albo najlepiej nic nie róbmy, to przepraszam bardzo, ale chyba wszyscy tutaj się ze mną zgodzą że lepiej oglądać samolocik kiedy jest w takim stanie:

niż w takim:

Co do Łosia, również ubolewam nad tym że nie jest to latająca/nielatająca replika, ale cóż, jaka by nie była to dobrze że coś się dzieje.
Entuzjastów lotnictwa na pewno przez nią nie ubędzie, a wręcz przeciwnie, może kogoś temat bardziej zainteresuje i powstanie inicjatywa podobna do tej którą zapoczątkowali koledzy z Fundacji Legendy Lotnictwa.

Pozdrawiam, Kacper.

Kacper, ale ja jestem dorosłym człowiekiem i wiem o co chodzi. Wiem dlaczego to nie lata i bardzo się cieszę, że chociaż zostały odnowione. Swoją droga też chciałem pomóc przy tym projekcie, ale ktoś, po mojej inicjatywie i ofercie pomocy, nie wykonał do mnie obiecanego telefonu, żeby powiedzieć co i jak, temat się urwał. Wracając do tematu, doskonale wiem, że chodzi o pieniądze i czas, ku*wa, ale jednocześnie widzę, że na świecie, nawet w Rosji się odnawia i przywraca do stanu operacyjnego, samoloty, czołgi. A u nas? Ja po prostu jestem ortodoksem i dodatkowo mam już powyżej nosa tej biedy, dziadostwa, odpustu, tej wszechobecnej niemożności i zadowalania się atrapami, w jakimkolwiek aspekcie życia. Mam wrażenie, że od lat 80tych które pamiętam jako gówniarz to się nic nie zmieniło. Prawda, cały układ wykonał znaczny progres, ale nasze miejsce się w nim, tym układzie, nie zmieniło.

W październiku tego roku jadziemy z moją Grupą do Finlandii do Paroli na trening z obsługi PAK 40, Stuga III i Pzkpfw Iv. Wszystkie sprzęty na chodzie. Jak dobrze pójdzie to nawet strzelimy ze Stuga III ślepą amunicją. Można bawić się bez wódki? Można.

Ponury

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Lutego 03, 2012, 12:08:44 »
Wykonanie takiej makiety samolotu przez fabrykę nomen omen lotniczą, świadczy tylko i wyłącznie o tej fabryce- o podejściu do pracy, jakości tej pracy i kadrze. Bo to nie jest szewc po godzinach naprawiający wartburga na zapleczu zakładu ze szwagrem.

« Odpowiedź #23 dnia: Lutego 03, 2012, 13:17:26 »
Wracając do tematu, doskonale wiem, że chodzi o pieniądze i czas, ku*wa, ale jednocześnie widzę, że na świecie, nawet w Rosji się odnawia i przywraca do stanu operacyjnego, samoloty, czołgi. A u nas?

Qbeesh, mam coś dla ciebie na osłodę. Co prawda na mniejszą skalę, bo nie jest to samolot ani czołg ale chłopaki robią kawał dobrej roboty.
http://szd12mucha.blogspot.com/
Akurat dzisiaj przeczytałem o tym w gazecie.

« Odpowiedź #24 dnia: Lutego 03, 2012, 14:12:57 »
Nie jest tak, że wszytko, co się robi w Polsce, to syf i dziadostwo. Jest wiele pozytywnych projektów.  Jak chociażby latający SBLim, RWD-5, czołg 7tp, czy StuG IV, repliki Reno FT itp., itd. Ale to, co robią panowie w mielcu, jeśli chodzi o jakość, nie wpisuje się w pozytywny trend.  Ja myślę, że zabrakło serca w tej ich robocie.

Poprawki interpunkcyjne. Zfrr
« Ostatnia zmiana: Lutego 03, 2012, 20:15:04 wysłana przez Zefirro »

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Lutego 03, 2012, 15:05:47 »
Nie jest tak że wszytko co się robi w Polsce to syf i dziadostwo, jest wiele pozytywnych projektów.  Jak chociażby latający SBLim ,RWD-5 czołg 7tp czy StuG IV repliki Reno FT itp itd  Ale to co robią panowie w mielcu jeśli chodzi o jakość nie wpisuje się w pozytywny trend.  Ja myślę że zabrakło serca w tej ich robocie.

No racja, dobrze, że o tym przypomniałeś, bo się zapędziłem. Jest też szansa, że tego Sdkfzeta 8 czy 9 będą rekonstruować. Z drugiej strony Pantera poszła do stanów.

Ponury

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Lutego 03, 2012, 15:12:45 »
Jest taka wiocha pod 3City gdzie mają Panterę zrobioną na starym T-55. Brzmi to może i śmiesznie, ale z daleka wygląda zupełnie przyzwoicie na rekonstrukcjach. Można obejrzeć na Tubie.
Tylko że tego nie zbudowano w Bumarze-Łabędy, tylko w warsztacie- zrobione własnymi siłami i za własne pieniądze. Dlatego szacunek dla gości ogromny.

« Odpowiedź #27 dnia: Lutego 03, 2012, 15:56:08 »
Ta pantera na bazie T-55 jest doskonałym przykładem, że można zrobić przyzwoita makietę.  Wiadomo, że układu zawieszenia nie przeskoczy, ale do tego co mogli zrobić, to się przyłożyli.

Poprawki interpunkcyjne. Zfrr
« Ostatnia zmiana: Lutego 03, 2012, 20:09:44 wysłana przez Zefirro »

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Lutego 03, 2012, 17:24:13 »
Wiem, widziałem, nawet na pancerzu jeździłem. Wygląda nieźle, jeszcze tylko muszą układ wydechowy poprawić.

« Odpowiedź #29 dnia: Lutego 04, 2012, 15:37:43 »
Nie da Ci żona nie da sąsiadka,
Nawet nie przyjdzie im to do głowy,
Tego, co da Ci sierżant sztabowy.

http://www.1pl.boo.pl/