Autor Wątek: Pogorszenie efektów wizualnych na kartach AMD/ATI po przesiadce z GeForce'a.  (Przeczytany 5856 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
E tam. Chyba wytrzymam bez AA.

Też mam 4850 i nie mam żadnych problemów. Wywalanie conf.ini wydaje mi się opcją dość radykalną. Myślę, że można w niego wejść i zmienić niektóre ustawienia. W CCC też ustawić odpowiednio.
Działało dobrze na gołym Iłku, działa lepiej na UP3 RC4. Nie chcę fantazjować, ale zdaje mi się, że UP rozpoznaje kartę (gdzieś widziałem plik z ustawieniami - to chyba nie Conf.). Po zmianie ustawień w Conf.ini omijaj łukiem szerokim wszelkiej maści Setup grafiki Iłka - zmieni do podstawowych ustawień.
Tak na marginesie. Usuwanie sterów ATI nie należy do prostych. Trzeba dokładnie oczyścić system ze wszelkich śladów po sterownikach, dokumentnie i głęboko. Zwłaszcza, jak się robi downgrade sterowników!

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
A odinstalowanie z panelu sterowania nie wystarczy? Jeśli nie, to w takim razie czym odinstalować? Może podałbyś swoją konfigurację dla iłka i dla Radeona, jeśli u Ciebie wszystko działa jak powinno.
Z góry dziękuję.

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
Nie wiem jak na Viście i 7, ale na XP zawsze robię to tak - odinstalowanie przez Panel Sterowania, ponowny restart w tryb awaryjny, z niego Driver Cleanerem Pro kasuję pozostałości po sterownikach. Potem znów restart do normalnego trybu i odpalenie instalatora nowych sterów.

Nie wiem jak na Viście i 7, ale na XP zawsze robię to tak - odinstalowanie przez Panel Sterowania, ponowny restart w tryb awaryjny, z niego Driver Cleanerem Pro kasuję pozostałości po sterownikach. Potem znów restart do normalnego trybu i odpalenie instalatora nowych sterów.
Mam XP, powinienem był napisać - mea culpa.
Co do deinstalacji sterów ww. to czytałem na www.3dguru.com. Mam to notatniku teraz wklejone, link mi przepadł niestety jak oczyściłem historię - nie tak jak zamierzałem Chrome`a ;) Tam jest cała rozpiska o tym jak i czym wywalać i czyścić komputer po ATI.

Ja usuwam poprzez Revo Uninstall - dobry program do usuwania innych rzeczy tak samo. Czyści do rejestru oraz wyszukuje pozostawione pliki i foldery. Oczywiście należy to robić z głową, nie na pałkę ;)
Poza tym o czym piszesz, warto zajrzeć w system32, tam jest tego również pełno. Bez tego nie chce mi się często CCC poprawnie zainstalować. A podstawa, to pobrać dobre stery. W sumie, to początek.

@lipas70
Tak mi teraz przyszło do głowy. Stare sterowniki od nVidii usunąłeś całkowicie, tak? Może to powoduje te błędy.

Radeona ustawiasz poprzez CCC. To już trzeba samemu. Ogólnie, w 3d zakładce jest wszystko. Się pozmieniało ostatnio i jakoś dziwnie się ustawia, więc zrobiłem to intuicyjnie.
Zakładka:
Wszystkie ustawienia
Smooth Vision HD: antyaliasing
2x czyli suwak po lewej MAX
jw.: filtrowanie anizotropowe
Użyj ustawień aplikacji Catalyst AI
Wyłącz funkcję - fajka zdjęta. Suwak MAX do prawej. Zaawansowane.
Mipmap drugi od prawej
Odświerzanie pionowe
Zawsze wył. - MAX do lewej
Adaptacyjny antyaliasing, fajka zdjęta - czyli wyłączone
Biblioteki OpenGL - fajka zdjęta.

Aha. Warto zrobić sobie zapisy tychże ustawień. Ja mam ogólnie zapisane dwa, "mocniejsze" i "lżejsze" i z poziomy tray`a zmieniam odpowiednio do potrzeb - głównie jakiejś gry. Profile. CCC mam po polsku, stąd na wszelki piszę o suwakach ;)
Nie oznacza to, że jest tutaj wszystko wykorzystane dla tej karty na maxa. Sprzęt mam, jaki mam i nie chcę go zbytnio stresować. Karta pobiera sporo prądu ;)
Ja zrobić to w Iłku, to myślę że standardowo. Primo, ustawić rozdzielczość. I tak potem cisnąć, podwyższając ustawienia graficzne, woda, drzewa, odległość rysowania...

Sorry, nie mogę już edytować swojego postu.
Ale podłubać na YT i można wiele ciekawych rzeczy znaleźć, ot na przykład jak ustawić. Może to lepiej zilustruje jak to zrobić.
http://www.youtube.com/watch?v=3QhvF0WyzuI

Kiedyś też miałem taki problem. Nie jestem teraz dokładnie pewien, lecz wydaje mi się, że pomogła mi zmiana tych parametrów w conf.ini:
TexFlags.UseVertexArrays
TexFlags.VertexArrayExt

Zmiana z 1 na 0.
Pozdrawiam.

Kiedyś też miałem taki problem. Nie jestem teraz dokładnie pewien, lecz wydaje mi się, że pomogła mi zmiana tych parametrów w conf.ini:
TexFlags.UseVertexArrays
TexFlags.VertexArrayExt

Zmiana z 1 na 0.

A nie przypadkiem te ustawienia? Dla lotnisk, jeżeli migają, to widziałem i ja tak mam...

VideoSetupId=15
ForceShaders1x=1
PolygonOffsetFactor=-0.15
PolygonOffsetUnits=-3.0
Gdzieś przed chwilą widziałem to nawet i wyraźnie było napisane o lotniskach. Znalazłem. Przewinąć w dół do akapitu:
Graphics tweaking (extra details)
http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=version&iId=7102

Właśnie szukam różnych ustawień dla polepszenia grafiki. Jestem zielony w te klocki i tak przy okazji nurtuje mnie pytanie. Wymagania dla gry, to...
"Optymalne wymagania sprzętowe: Procesor 2.4 GHz; Pamięć operacyjna 1024 MB; Karta graficzna 128 MB, DirectX 9.0"
...natomiast w conf.ini skąd są powyższe, wytłuszczone dane stoi jak wół:
DirectX=dx8wrap.dll
I o co w tym chodzi? :P Sorry za off.

A nie przypadkiem te ustawienia? Dla lotnisk, jeżeli migają, to widziałem i ja tak mam...
Ja to kiedyś zmieniałem gdyż miałem błędy w grafice kiedy strzelałem z samolotów.

ForceShaders1x=1

Zmień tą wartość na 0. Myślę, że karty pokroju GF 4 już nie masz ;) .

Właśnie szukam różnych ustawień dla polepszenia grafiki. Jestem zielony w te klocki i tak przy okazji nurtuje mnie pytanie. Wymagania dla gry, to...
"Optymalne wymagania sprzętowe: Procesor 2.4 GHz; Pamięć operacyjna 1024 MB; Karta graficzna 128 MB, DirectX 9.0"
...natomiast w conf.ini skąd są powyższe, wytłuszczone dane stoi jak wół:
DirectX=dx8wrap.dll
I o co w tym chodzi? :P Sorry za off.

Tym się nie przejmuj ;) .
Nas interesuje jedynie tryb OpenGL. Jeżeli nie masz przełączonego trybu w grze na OpenGL, to przełącz.

PS: Takie małe pytanie, ma ktoś może stosowne pliki dll dla kart graficznych Nvidia. Wcześniej miałem karty AMD i pliki mam pod AMD, chciałbym je zmienić na te pod Nvidie.
Pozdrawiam.

Ja to kiedyś zmieniałem gdyż miałem błędy w grafice kiedy strzelałem z samolotów.

Zmień tą wartość na 0. Myślę, że karty pokroju GF 4 już nie masz ;) .

Tym się nie przejmuj ;) .
Nas interesuje jedynie tryb OpenGL. Jeżeli nie masz przełączonego trybu w grze na OpenGL, to przełącz.

PS: Takie małe pytanie, ma ktoś może stosowne pliki dll dla kart graficznych Nvidia. Wcześniej miałem karty AMD i pliki mam pod AMD, chciałbym je zmienić na te pod Nvidie.

Hm. Ok, tego nie wiedziałem zupełnie - Mam HD4850 512MB.
Jeszcze jakieś sugestie a`propos conf.ini? :)
Do nVidii nic nie mam, jak widać z powyższego ;) Sprawdzę teraz, czy nadal widać poprzeczne linie na pasie startowym.

Po włączeniu OpenGL u mnie zrobiło się... zerknij jak chcesz tutaj. W końcu wróciłem do dx8wrap.dll
http://www.il2forum.pl/index.php/topic,14793.msg270804/boardseen.html#new

Na razie ok. "Falowanie" zniknęło. Póki co sprawdzam, ale wcześniej tego nie miałem. Może AMD aka ATI ma inne podejście do tego, hm? :003:

Pozdrawiam :)