Podczytuje sobie taką książeczkę
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pier%C5%9Bcie%C5%84_%28powie%C5%9B%C4%87%29 , lubie hardcorowe s-f ery preinformatycznej. Znamienny jest rok wydania - 1970.
Otóż, ambasador rasy Kzinów na ziemi, niejaki Mówiący-do-Zwierząt, o bardzo paskudnym charakterze i kompkleksie nieprawdopodobnego lania jakie rasa kzinów dostała od ludzi (jak nietrudno się domyślić było to pierwsze poważne lanie w historii tej rasy) ciągle chce jakiemuś ziemianinowi robić krzywdę.
Jego tradycyjną bronią jest miecz.
Miecz ma postać krótkiej rękojeści z której po ściśnięciu wysuwa się na około półtora metra metalowy przewód o grubości jednego atomu, będący anteną generatora 'pola Slavena' ( to nazwisko w książce przewija się co kilka stron - to jakis galaktyczny pomysłowy Dobromir) Pole Slavena powoduje iż wspomniany przewód staje się najtwardszą substancją we wszechświecie, jarzy się złotym światłem i generalnie przez wszystko przechodzi jak przez masełko, wydając syczący dzwięk.
Jak na mój gust to miecz Kzina wygląda tak :

...oupsie przepraszam to Miecz Świetlny, tradycyjna broń rycerza Jedi.
Wprowadzona do linii w Gwiezdne wojny: część IV - Nowa nadzieja premiera 25 maja 1977 roku. Na 7 lat po Kzinach.
Coś mi tu reverse enginering pachnie.
EDIT
Za wikipedią:
"TIE Phantom
Niewidzialny myśliwiec to jeden z najbardziej zaawansowanych wariantów TIE. Maszyna była wyposażona w zaawansowane urządzenie maskujące oparte na kryształach Stygium, uniemożliwiające jej zobaczenie jak i wykrycie przy pomocy sensorów. Uzbrojenie stanowiło 5 działek laserowych, załoga była dwuosobowa, a "niewidzialny myśliwiec" posiadał na pokładzie nawet system podtrzymujący życie. Tak wyposażona maszyna – mimo swoich taktycznych zalet – okazała się zbyt droga, by wejść do seryjnej produkcji, zdążyła jednak mocno przestraszyć liderów Rebelii[38]."
Za późno, za mało !!! Buhahaha ,to też plagiat !!!!