Autor Wątek: TGP - wprowadzanie współrzędnych  (Przeczytany 17290 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: TGP - wprowadzanie współrzędnych
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 22, 2012, 17:02:55 »
Manual, strona 174, guzik numer 11. :118:

Mekki przerażasz mnie  :118:. W Radomiu taka cicha woda, a tutaj myk myk myk strony z manuala jak z karabinka laserowego na autofajerze.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 22, 2012, 17:13:50 »
"jak nie urok to sraczka" Wybieram MK, ale nie mogę wprowadzić koordynatorów.   :karpik
o co tu kur** chodzi  :O  :011: :011:
"Jeb*ć, karać, nie wyróżniać. W wolnych chwilach prześladować"

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 22, 2012, 18:04:14 »
Moja wina, przepraszam. Markpointów się nie da edytować. Dawno się DCSem nie bawiłem to zapomniałem.
Czyli możliwości masz dwe. Po pierwsze tworzysz nowy flightplan z waypointem o koordynatach które sobie piszesz, co jest moim zdaniem bez sensu, albo dodajesz kolejny waypoint do istniejącego FP co przecież niczemu nie zaszkodzi bo dopóki nie przekręcisz pokrętła STEER PT na CDU z pozycji FLT PLAN na MISSION i tak go nie będziesz widział na TAD.
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 22, 2012, 18:08:00 »
albo dodajesz kolejny waypoint do istniejącego FP co przecież niczemu nie zaszkodzi bo dopóki nie przekręcisz pokrętła STEER PT na CDU z pozycji FLT PLAN na MISSION i tak go nie będziesz widział na TAD

Dokładnie tak zrobiłem :118:  Metodą prób i błędów udał mi się to wykombinować  :banan
Dzięki za pomoc.
Lata ktoś A-10 w multiplayerze ??
"Jeb*ć, karać, nie wyróżniać. W wolnych chwilach prześladować"

poko24

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 22, 2012, 18:26:55 »
OK. Ja nowy steerpoint wprowadzam tak:

1. Naciskam "WP" na CDU. Pojawi się plansza z wyborem "STEERPOINT", "WAYPOINT", "ANCHOR", itd...
2. Wybieram "STEERPOINT" albo "WAYPOINT" - obojętne - odpowiednim guzikiem na obudowie ekranu CDU przy danych opcjach.
3. Określam czy chcę wprowadzić współrzędne UTM czy L/L.
3.1 L/L wprowadzam tak: najpierw szerokość geograficzna np. "4239283" i klikam guzik na obudowie (w lewym rzędzie trzeci od góry), gdzie widać współrzędne północne (linijka zaczynająca się od "N"). Potem wysokość geograficzna np. "04139866" (koniecznie 0 na początku nawet jeśli JTAC go nie podaje!) i klikam guzik na obudowie (w lewym rzędzie czwarty od góry) przy współrzędnych wschodnich (linijka zaczynająca się od "E").
3.2 UTM wprowadzam tak: Wpisuje otrzymane koordynaty (np. "GH067312") i klikam guzik na obudowie w lewym rzędzie czwarty od góry.
4. Po wprowadzeniu współrzędnych klikam guzik na obudowie (w prawym rzędzie trzeci od góry) przy liczbie ze znakiem zapytania na końcu. Liczba ta np. 9 oznacza, że masz 8 waypointów w planie lotu, a CDU pyta czy zapisać 9-ty.
5. Teraz przekręć lewe pokrętło "STEER PT" poniżej CDU w pozycję MISSION (a nie FLT PLAN) i switchem obok (STEER) przełącz się na zapisany steerpoint (np. 9).

{EDIT}
Ach... Mekki znowu mnie wyprzedził... :D

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #20 dnia: Lutego 22, 2012, 18:40:14 »
Dobra to ja wracam piętro niżej, bo nie dość, że wyprzedzam, wprowadzam w błąd, to jeszcze przerażam. :banan

Drogi Mazaku, w Radomiu trochę onieśmielała mnie bliskość Blitza, ale ponieważ wypady na wschód niemieckim sprzętem nie bardzo się udają, w domu czuję się raczej bezpiecznie. Chyba, że mnie Zimny jakimś latającym kartonem, albo myszką miki ostrzela. :118:
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #21 dnia: Lutego 22, 2012, 19:20:31 »
Tu: http://forums.eagle.ru/showthread.php?t=71582 macie info jak przekazywać koordynaty do wingmana w MP.
Lukas

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 17, 2012, 19:58:25 »
Jeśli kierujemy TGP na cel przy pomocy koordynatów wklepanych do CDU, to trzeba pamiętać o wysokości celu, która często osiąga absurdalną wielkość po wpisaniu nowych koordynatów i trzeba ją poprawić, bo inaczej TGP może się nakierować na punkt oddalony o wiele km od celu. Jeśli nie znamy wysokości celu to można wpisać 0, zawsze to lepiej niż 9999, a taki przypadek też kiedyś miałem :002:

Zfrr
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 17, 2012, 20:17:15 wysłana przez Zefirro »

« Odpowiedź #23 dnia: Lutego 17, 2013, 22:41:29 »
trzeba pamiętać o wysokości celu, która często osiąga absurdalną wielkość po wpisaniu nowych koordynatów i trzeba ją poprawić, bo inaczej TGP może się nakierować na punkt oddalony o wiele km od celu. Jeśli nie znamy wysokości celu to można wpisać 0, zawsze to lepiej niż 9999, a taki przypadek też kiedyś miałem :002:

Zfrr
Odswieze temat.Jak zmienic ta wysokosc celu o ktorej pisze kolega wyzej? Wpisuje kordynaty  podane przez JTAG w CDU i i po przelaczeniu w tryb MISSION cel widoczny gdzies wysoko na niebie.
Jeszcze jedno, skoro juz w tym temacie pytam.Jak zmienic TAD w tryb EXP1?
ps. czy ktos z Was jeszcze bawi sie z tym tytulem? Latacie jeszcze na multi? Widze, ze watek DCS A 10C prawie umarl, stad pytanie.

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: Lutego 20, 2013, 20:42:49 »
Wysokość celu wklepuje się na CDU obok (a dokładnie nad) koordynatami.
A TAD zmienić w EXP można przy pomocy chyba przełącznika china hat, to ten sam co zmienia TGP z wide na narrow.

« Odpowiedź #25 dnia: Lutego 22, 2013, 16:49:06 »
Dzieki.

« Odpowiedź #26 dnia: Marca 23, 2016, 23:40:00 »
Wprowadziłem do cdu nowy WP. Widzę go na TAD ale nie mogę go wybrać. Jak to zrobić?

Poko

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Marca 23, 2016, 23:57:53 »
Panel pod CDU, lewe pokrętło przekręć w górną pozycję MISSION i wybierz zapisany waypoint tak jak wybierasz WP z planu lotu.

« Odpowiedź #28 dnia: Marca 24, 2016, 00:09:20 »
ok

Poko

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Marca 24, 2016, 00:21:26 »
Cytat: jawor
I właśnie nie wiem jak?
Można na różne sposoby:
1. Tak jak gość w video w moim hyperlinku (kliknij w podkreśloną część mojego poprzedniego posta) - SOI na HUD (Coolie Hat do góry czyli klawisz "U") i wtedy DMS na drążku góra-dół.
2. Na panelu UFC (pod HUD) przełącz pierwszy po lewej rocker "STEER" na odpowiedni WP.
3. Kliknij odpowiedni numer z klawiatury numerycznej na UFC lub CDU odpowiadający zapisanemu WP i potem kliknij guzik przy ekranie MFCD lub CDU przy wyświetlonym aktualnym numerze WP (ten numer jest pod napisem "WAYPT" - lewy górny róg ekranu).