Autor Wątek: Mój kokpit - A-10c  (Przeczytany 4797 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mój kokpit - A-10c
« dnia: Lutego 26, 2012, 10:36:46 »
Witam!

Od czasu kiedy otrzymałem wygrany w konkursie na screen egzemplarz DCS A-10C dosyć mocno się w niego wicągnąłem  :003:
Stopień złożoności bardzo mi sie podoba, jednak klikanie po wirtualnym kokpicie + skróty klawiaturowe przestały mi wystarczać.
Pod wpływem tego co wyprawiają ludzie na forum ED w dziale Home Cokpit's postanowiłem, że wykonam sobie coś na kształt bocznych
paneli + jakieś dodatkowe, najczęściej używane przełączniki. Z uwagi na ograniczenia co do powierzchni pokoju musiałem zrezygnować z niektórych elementów. Prace są na takim poziomie zaawansowania, że postanowiłem pokazać co udało mi się osiągnąć. Muszę jeszcze wyciąć miejsca pod niektóre guziki i przełączniki, zamocować Navigation Mode Select Panel oraz panel z przełącznikiem otwierania i zamykania kabiny oraz z guzikiem Fuel Ind Test. Dodatkowo wykonam jeszcze AHCP oraz UFC, który zmontuję razem z niedawno kupionymi MFD od Thrustmastera. Z uwagi na to, że nie posiadam zestawu HOTAS Warthog, planuję zrobić guziki odpowiadające za fukcje TMS, DMS, CMS i rozmieścić je na dodatkowym panelu umieszczonym np. w miejscu gdzie powinny być przepustnice. Potem przyjdzie czas na okablowanie, lutowanie, podłączenie wszystkiego do kompa i konfiguracja w Heliosie.

Na obecną chwilę całość prezentuje się tak:

Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

Odp: Mój kokpit - A-10c
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 26, 2012, 16:11:16 »
Moje gratulacje, jeśli mogę coś doradzić to kup Cougara. Jest to najważniejszy element w kokpicie. Pomyśl także o MFD.

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 26, 2012, 16:22:19 »
A po co mu Cougar do A-10 jak jest TM:W? A MFD już kupił. :118:
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 26, 2012, 17:27:08 »
Ode mnie również gratulacje. Wygląda nieźle. Ale i tak największą frajdę pewnie będziesz miał, jak już odpalisz w całości te paneliki!

« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 26, 2012, 18:00:42 »
TM Warthog to w tym momencie zbyt duzy wydatek choc nie powiem kusi kusi  :002:
Panele wstepnie przetestowane, tzn. kazdy rodzaj przelacznikow przeszedl pomyslne testy
i powiem ze zapowiada sie bardzo obiecujaco. Ulatwi to latanie szczegolnie ze celowanie
wskaznikiem myszy przy polaczniu z track ir'em np. na guziki CDU bywa meczace.
W tym tygodniu mam nadzieje podlaczyc chociaz czesc z paneli.
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 26, 2012, 19:22:14 »
A MFD już kupił
Nie zauważyłem, sorry. W moim przypadku najważniejsze elementy kokpitu to kolejno: Hotas, 2xMFD z ramkami (przyciski) oraz fotel. W następnej kolejności to niektóre ważniejsze przełączniki np. wypuszczanie podwozia oraz wskaźniki alarmów. Z fotelem jest związane ergonomiczne umieszczenie drążka oraz przepustnicy. W A10 prawdopodobnie jest inaczej niż w Falconie.

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 26, 2012, 19:36:37 »
Prawda. Do F-16 przydaje się jeszcze ICP, a do A-10 UFC i CDU. Cała reszta to tylko bajery już.
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #7 dnia: Marca 28, 2012, 20:24:20 »
Witam!

Mała aktualizacja z postępu prac, przybył przedni panel a boczne są prawie gotowe. Prawie bo na lewym zostały do wydrukowania guziki na Navigation Mode Select Panel i przełącznik, który będzie odpowiadał za funkcje Pinky Switch'a z przepustnicy. Prawy panel nie jest jeszcze okablowany, muszę jeszcze dorobic guziki na CDU i wydrukować te na CMSP. Przedni jest juz w pełni funkcjonalny,  dorobię tylko przyciski odpowiadające za zrzut podwieszeń i system gaśniczy. Ogólnie zabawa przednia, polecam bo zdecydowanie podnosi radochę zwiazaną z lataniem Warthogiem  :002:

« Odpowiedź #8 dnia: Marca 28, 2012, 21:31:18 »
Ogólnie zabawa przednia, polecam bo zdecydowanie podnosi radochę zwiazaną z lataniem Warthogiem
Całkowicie się z Tobą zgadzam. Nie wyobrażam sobie latania bez udogodnień, gratuluję. 

« Odpowiedź #9 dnia: Marca 31, 2012, 13:14:55 »
Vito też tak zaczynał i skończyło się na pełnym kokpicie  :121: Szykuj miejsce na kabinę bo biurko z czasem i tak będzie używane do "zwykłych" gier takich jak Operation Flashpoint II  :002: mi jednak ARMA bardziej przypadła du gustu - to tak na marginesie  :004: Świetna Robota Sokolus !

« Odpowiedź #10 dnia: Marca 31, 2012, 23:22:38 »
Dzieki mav :001: Pełen kokpit to żaden problem - mam zaprzyjaźnionych stolarzy, którzy wytną mi co sobie narysuje, problem jest tylko i wyłącznie z brakiem miejsca w obecnym mieszkaniu. Przedni panel jest łatwo demontowalny więc miejsca na machanie myszką w inne gry starcza :003:

« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 20, 2012, 09:01:29 »
Kusiło, kusiło i bam! Czekam na przesyłkę z redcoona z Warthogiem. Będę musiał przeprojektować lewy panel i wyrzucić z niego te elementy które są na przepustnicy Warthoga. Postaram się wyciąć zagłębienie tak, aby podstawa przepustnicy schowała się w panelu. Jak ja nie lubię czekać...  :003:

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 20, 2012, 10:08:34 »
Za to ile frajdy sprawia rozpakowywanie Warthoga :)

A za sprzęt oczywiście respekt.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #13 dnia: Maja 10, 2012, 23:01:01 »
Kokpit w zasadzie zmontowany, miałem drobne problemy z płytką obsługujacą przełączniki - jeden z wirtualnych Joy'ow nagle przestał być widoczny. Potrzebna była telekonferencja ze Szwecją, reinstalka firmware'u i wszystko śmiga aż miło. Ciągle nie mam skończonego CDU, i waham się czy wogóle się za niego zabierać, gdyż tak naprawdę większość funkcji obsługuję przez UFC i MFD. Przepustnica od Warthoga zamontowana, nie chciało mi się zagłębiać jej w panel, a poza tym wygodniej ją obsługiwać na tej wysokości. Chciałem zrobić centralne mocowanie Joy'a ale to moze kiedys, narazie wystacza mi takie jakie jest.

« Odpowiedź #14 dnia: Maja 11, 2012, 08:02:40 »
Gratulacje. Byłem kiedyś na tym etapie i myślałem, że to już koniec, ale pojawił się na forum EGHI i zabawa rozpoczęła się od nowa. Przed podjęciem decyzji co dalej miałem problem czy dam radę oraz czy jest sens. Pojawienie się na forum EGHI dało pozytywną odpowiedź na pierwsze pytanie. Co do drugiego pytania to musiałem sam na nie odpowiedzieć.
Dzisiaj z perspektywy kilku lat mogę stwierdzić, że miało to sens. Tak się szczęśliwie złożyło, że podczas realizacji projektu pojawiły się na rynku ramki do MFD, pojawił się BMS4 z nowymi możliwościami itp. co ułatwiło realizację.