Dziękuję Vito za słowa wsparcia.
Od jednego z forumowych kolegów wpłynęło do mnie zapotrzebowanie na zdjęcia pasów fotela KM-1. Pasy to trudny do ogarnięcia na zdjęciach temat, postanowiłem więc przy okazji skrobnąć mały opisik. Na początku był plan, żeby go wrzucić do wątku o awionice MiG-21 ale po napisaniu, już nie byłem pewien czy tam pasuje i wrzuciłem tu. Jakby ktoś z Mazakbandy (

au,au przepraszam) uważał inaczej, to niech przeniesie.
Pasy na poniższych zdjęciach pochodzą z systemu PSM serii 4. Był on stosowany na fotelach KM-1M, czyli na przykład na MiG-21bis. Pasy to tylko jeden z elementów PSM. Poniżej zdjęcia z rosyjskiej instrukcji PSM serii 2. Pierwsze zdjęcie to skład systemu a drugie to widok pasów

Poniższe zdjęcia przedstawiają pasy z PSM serii 4. Zdjęcia te robiłem zaraz po zakupie pasów - jeszcze przed praniem. Można więc zaobserwować na nich historyczny 30letni brud.

To niestety jedyne zdjęcia pasów, jakie zrobiłem przed założeniem ich na fotel. Jakoś nie wpadło mi to do głowy. Żeby ułatwić sobie część opisową na zdjęciu poniżej oznaczyłem:
- kolorem czerwonym punkty mocowania pasów do fotela,
- kolorem niebieskim pozostałe części pasów potrzebne do opisu.

Punkty (A,B,C,D,E,F) są mocowane do siedziska zawierającego NAZ-7. Przy tym punkty (E,F) są mocowane do stalowej linki. Za pomocą tej linki, specjalnego mechanizmu oraz dźwigienki w siedzeniu, pilot może „dociągnąć” lub „zluzować” mocowanie bioder do siedzenia.

Punkty (G,H,J,K) są mocowane do oparcia zawierającego spadochron ratunkowy. Przy tym punkty (J,K) są mocowane do taśm pozwalających na poluzowanie górnej części uprzęży o 230mm. Pilot luzuje uprząż za pomocą dźwigni i odpowiednich mechanizmów fotela. Podczas katapultowania taśmy te są zwijane automatycznie wymuszając przyciągnięcie barków pilota do oparcia.

Pozostałe elementy pasów to:
1. Pas do mocowania prawego biodra,
2. Ucho przez które przeplata się pas (1) przed włożeniem go do zamka (4),
3. Ucho przez które przeplata się pas (17) przed umocowaniem go w punkcie (H),
4. Zamek ułatwiający założenie pasów,
5. Zamek główny pasów,
6. Zamek do szybkiego odpięcia prawych taśm nośnych spadochronu ratunkowego
7. Pas (klapa) do mocowania prawego barku pilota,
8. Prawe dwie taśmy nośne spadochronu ratunkowego, przy czym taśma z nadrukiem „1” (nie widoczna) to tylna, a z nadrukiem „2” to przednia,
9. Coś co nie wiem jak nazwać. Pilot ma tą część pasów na plecach pomiędzy łopatkami,
10. Lewe dwie taśmy nośne spadochronu ratunkowego, przy czym taśma z nadrukiem „4” (nie widoczna) to tylna, a z nadrukiem „3” to przednia,
11. Pas (klapa) do mocowania lewego barku pilota,
12. Kieszeń do mocowania uchwytu ręcznego wyzwalania spadaka (pamiętać należy że robione jest to też automatycznie),
13. Miejsce mocowania końcówki rurki osłaniającej linkę rączki do wyzwalania spadaka.
14. Pas do mocowania lewego biodra pilota,
15. Uchwyt do mocowania aparatu tlenowego KP-52M,
16. Ucho przez które przeplata się pas (18) przed umocowaniem go w punkcie (G),
17. Pas znajdujący się po prawej stronie pleców pilota,
18. Pas znajdujący się po lewej stronie pleców pilota,
Poniższe zdjęcia przedstawiają prowadzenie pasów (17) i (18).

Mocowanie pasów do fotela w punktach (C ) i (D) wykonuje się za pomocą sznurka. To na poniższym zdjęciu wykonałem sam za pomocą „współczesnego” sznurka. Jako wzór posłużył mi kawałek zasupłanego sznurka, zdjętego z innego siedziska.

Zwróćcie uwagę że pasy są „wyskalowane”. Wystarczy że pilot zapamięta numer odpowiadający jego wymiarom. Można wtedy przed lotem wyregulować pasy od razu – bez przymiarek.
Niżej zamieszczone zdjęcia pokazują kolejność zapinania pasów. O pomoc musiałem poprosić mojego syna. I tu ostrzegam, zagroził, że jeżeli będą kąśliwe uwagi to cofnie mi zgodę na publikację zdjęć

.

Po zwolnieniu odpowiedniej dźwigni fotela, pilot może odchylić się od oparcia.

Lub przyciągnąć się ponownie. Tak jak pisałem wyżej przyciąganie jest robione automatycznie po katapultowaniu.

Poniższe zdjęcia przedstawiają zamek główny pasów.

Zamek do odpinania taśm nośnych spadochronu ratunkowego.

Kieszeń do mocowania rączki ręcznego wyzwalania spadochronu ratunkowego.

I sama rączka. Niestety jej nie posiadam. Poniższe zdjęcie wykonałem w MLK. Na zdjęciu widać również jak mocuje się rurkę osłaniającą linkę rączki.

W zapotrzebowaniu było też info że są potrzebne zdjęcia pilota w pasach. Koło pilota to nawet nie stałem, ale co tam:

Jakby trzeba było coś więcej/inaczej, to proszę o info. A na dzisiaj wystarczy, bo wyczerpałem limit pisania na następne pół roku. I do tego na darmo, bo ponoć nikt normalny i tak nie będzie tracił czasu żeby to wszystko czytać.