Autor Wątek: Kokpit na elementach z MiG-21  (Przeczytany 91636 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Kokpit na elementach z MiG-21
« Odpowiedź #225 dnia: Maja 11, 2018, 22:23:06 »
A mi się podoba to co jest w gablotce :021:.

He he, ale widać tylko część... A apetyt mam jeszcze większy.   8)

Poza tym masz coś czego nie ma oryginalnie w ołówku i mogą Ci zazdrościć... gustownego żyrandola na suficie. Pełen szyk i elegancja.

Ta.. To fakt. Wypieprzę go przy pierwszej okazji...

Będę kombinował z tą kamerką. Tak jak jest teraz być nie może. Zastanawiałem się czy nie umieścić jej z tyłu - i czapkę tył na przód zakładać....
Zobaczymy będę kombinował dalej.
« Ostatnia zmiana: Maja 11, 2018, 22:29:47 wysłana przez moders »

« Odpowiedź #226 dnia: Maja 12, 2018, 09:16:22 »
Gratulacje, piękna robota życzę dalszych sukcesów.

« Odpowiedź #227 dnia: Maja 12, 2018, 09:53:02 »
Wygląda imponująco. Nawet w dobie vr... Przy takim nakładzie pracy, proponowałbym docelowo mierzyć w 3 projektory hd i jakiś zakrzywiony ekran.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #228 dnia: Maja 12, 2018, 11:13:10 »
He he, ale widać tylko część... A apetyt mam jeszcze większy.   8)

Z tego co już zobaczyłem to wcale się nie dziwię. Mi by wystarczył jeden... taki biały żeby mi Zimnego Janka przypominał ;)
[
Ta.. To fakt. Wypieprzę go przy pierwszej okazji...

Daj spokój, fajny jest ;)

Będę kombinował z tą kamerką. Tak jak jest teraz być nie może. Zastanawiałem się czy nie umieścić jej z tyłu - i czapkę tył na przód zakładać....

To w sumie może być nie głupi pomysł i może się całkiem nieźle sprawdzić. Tylko we FreeTracku trzeba by odwrócić osie... chyba.

Wygląda imponująco. Nawet w dobie vr... Przy takim nakładzie pracy, proponowałbym docelowo mierzyć w 3 projektory hd i jakiś zakrzywiony ekran.

Pomysł świetny ale na to trzeba mieć miejsce, osobny pokój na serwerownie żeby to wszystko przyzwoicie uciągnąć i wyrozumiałą żonę z niekończącymi się pokładami cierpliwości ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #229 dnia: Maja 12, 2018, 11:27:13 »
Ten gość ma traking w lusterku wstecznym "Objects In The Rear View Mirror May Appear Closer Than They Are" :D
https://www.youtube.com/watch?v=BU_N340W4Ss
https://www.youtube.com/watch?v=fbjUAsyyZYY

« Odpowiedź #230 dnia: Maja 12, 2018, 14:16:52 »
Dzięki Panowie.

Ten gość ma traking w lusterku wstecznym

O właśnie właśnie, coś takiego jest mi potrzebne. Dzięki za linki, nie wiedziałem, że są już ludzie co tak niestandardowo tego używają.

Tylko we FreeTracku trzeba by odwrócić osie... chyba.

Odwrócić osie lub zrobić odbicie lustrzane obrazu z kamery – za pomocą oprogramowania albo fizycznego lustra. Dopiero o tym zacząłem myśleć, nie zdążyłem jeszcze zrobić żadnych prób. Ale w ostateczności, o ile nie dam rady programowo odbić osi lub obrazu, to dam na zagłówku fotela kamerkę (patrzącą w tył) i z tyłu za kokpitem lusterko na statywie, w którym będą odbijały się diody tracka. Nie będzie to na pewno optymalne rozwiązanie, ale zadziałać chyba musi.

proponowałbym docelowo mierzyć w 3 projektory hd i jakiś zakrzywiony ekran.

Nie wiem, może techniczne głupoty napiszę, ale mi się docelowo marzy coś innego. Na pewno będę miał zainstalowaną oryginalną owiewkę. Kokpit będzie więc w pełni oszklony. Fajnie by było mieć też widok nad owiewką u góry. Pokój jest na pewno za mały na ekran sferyczny. Zastanawiam się więc czy nie dałoby rady zrobić coś takiego:

Na całe oszklenie kokpitu położyłbym półprzepuszczalny ekran – takie np. „prześcieradło”. Będzie miało ono kształt oszklenia kokpitu. Do tego umieścić 3 lub 4 jasne rzutniki na suficie. I rzutować obraz na to prześcieradło z zewnątrz kokpitu. Ekran byłby więc umieszczony pomiędzy rzutnikiem a oczami. Nie wiem czy rozumiecie o co mi chodzi. Maiłbym wtedy rozwiązanie które zastąpiło by mi ekran sferyczny – i do tego małe rozwiązanie.
Na pewno to rozwiązanie będzie miało też wady. Korekcja geometryczna obrazu to jakaś masakra będzie. Na pewno stracę dużo światła z rzutnika – no bo będę ekran oglądał od tyłu i do tego różne części owiewki będą w różnej odległości od rzutników. Przy ekranie sferycznym nie ma tych problemów. Na pewno stracę na kontraście i wyrazistości obrazu – w końcu siedzieć będę za ekranem... Być może też światło przechodzące przez ekran będzie rzutowało mi obraz na panelach. Na przykład będę widział na przełącznikach prawej burty lecący po lewej samolot….

Wspomnieć też warto że oryginalna owiewka ma peryskop. Super by więc było umieścić monitor z tyłu za kokpitem... I FreeTrack na śmieci wtedy leci...

Wątpliwości mam na razie dużo, ale do tego etapu to dojdę za 500 lat.

« Odpowiedź #231 dnia: Maja 12, 2018, 14:21:24 »
Gdzieś widziałem na necie taki sposób projekcji jak piszesz. Na pewno da się to ogarnąć. W takim razie jeszcze myśl nad ruchomością kokpitu, ewentualnie g-seat. To naprawdę dodaje imersji! W razie czego mogę wspomóc ;)

Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #232 dnia: Maja 12, 2018, 15:29:30 »
Fajne by to było, nie przeczę. Najprościej by było wzmocnić tu i ówdzie kokpit, i wsadzić go na hexapod’a. Tylko z kokpitem muszą poruszać się rzutniki, trzeba by budować pod nie jakieś sztywne mocowania...  A jeżeli zakres przeciążeń miałby być fajny, to i zakres ruchu platformy musiałby być duży. Do tego udźwig > tony. Żeby taką platformę gdzieś zmieścić to trzeba by mieć chyba hangar jakiś. Koszty zakupu lub budowy takiej platformy, równe pewnie 1/3 ceny mojego kupionego na kredyt domu, już zupełnie pomijam. Technicznie bym pewnie podołał…, ale tylko technicznie. Takie plany wykraczają nawet poza mój wrodzony optymizm.

« Odpowiedź #233 dnia: Maja 12, 2018, 19:18:39 »
Tak sobie siedzę piję piwko i dumam. Żeby freetrack działał poprawnie do tyłu wystarczy założyć czapkę tył na przód, antenki na czapce zamontować do góry nogami i dać  kamerę z tyłu za kokpitem - też do góry nogami. To zamieni skutecznie osie i w pionie i w poziomie. Wydaje się proste do realizacji. I nie potrzeba żadnego lustra. W następny weekend spróbuje to wykonać.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #234 dnia: Maja 12, 2018, 19:19:42 »
Nie zapominaj, że klasyczne projektory DLP mają lepszy kontrast ale są prądożerne, głośne i co za tym idzie podnoszą znacznie temperaturę w pokoju. No chyba, że masz tam klimę to nie ma tematu. Natomiast projektory LED to niska jasność, więc jak zaświeci Ci słońce to niewiele zobaczysz. Dodatkowo jak mały pokój to powinny być szerokokątne. Żeby to miało ręce i nogi to musi być spięte cyfrowo, więc jakieś starsze modele z samym gniazdem D-Sub odpadają. Do tego dochodzi cała masa pierdół które mogą się uszkodzić (np. usterka toru obrazu albo matrycy), co w moich firmowych Benq/Acerach zabiło kilka projektorów. Do klasycznych projektorów musisz uwzględnić koszt lampy. Wbrew pozorom 4000 godzin szybko zleci przy zabawie.

Osobiście wolałbym jakiś wielki TV walnąć lub kilka Monitorów/TV. Kwestia jak bardzo chcesz szaleć finansowo.

Tak sobie siedzę piję piwko i dumam. Żeby freetrack działał poprawnie do tyłu wystarczy założyć czapkę tył na przód, antenki na czapce zamontować do góry nogami i dać  kamerę z tyłu za kokpitem - też do góry nogami. To zamieni skutecznie osie i w pionie i w poziomie. Wydaje się proste do realizacji. I nie potrzeba żadnego lustra. W następny weekend spróbuje to wykonać.

Mówią, że alkohol zamula myślenie, a tu proszę przy piwku wpadają najlepsze pomysły ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #235 dnia: Maja 12, 2018, 20:55:29 »
A co do ruchomej platformy jeszcze. Z doświadczenia wiem, że czasem lepsze odczucia daje g-seat niż cała platforma. Taki projekt jest tylko nieco większy niż samo siedzenie i można to zrobić za ok 2-3 tysie. Wiem, że na razie inne priorytety, ale może coś tam się zasieje na później;)

Win10 64bit

« Odpowiedź #236 dnia: Maja 13, 2018, 19:07:35 »
Sprawdziłem przed chwilą, FreeTrack ma odwracanie osi i działa to świetnie. Nic więc nie trzeba kombinować. Kamerka więc tymczasowo trafi na statyw fotograficzny poniżej rzutnika. Muszę tylko wynieść antenki wyżej na czapce, bo teraz zasłania je zagłówek fotela.

Osobiście wolałbym jakiś wielki TV walnąć lub kilka Monitorów/TV. Kwestia jak bardzo chcesz szaleć finansowo.

Mazak, niestety nie mam żadnego doświadczenia z projektorami. Rozumiem oczywiście znaczenie poszczególnych parametrów, nie potrafię tylko oszacować co jest mi potrzebne i nie mam bladego pojęcia jak przełoży się to na cenę. Bo wydaje mi się, że raczej pójdę w projektor. Za kilka lat może dokupiłbym resztę projektorów i postawił jakiś ekran. Przemyślę sobie to, i jak już będę wiedział co mniej więcej chce, to chętnie to z Tobą skonsultuje. Klimy w pokoju nie mam.

Rzutnik, który teraz mam pożyczony to HX300G. W necie wyczytałem, że to LED 300 lumentów, 1024x768, kontrast 2000:1. Daje mi on z odległości 3m ekran o wymiarach 1840x1340mm. Teraz mi to wystarczy, ale jeżeli kiedyś będę robił rzutowanie na owiewkę, to raczej będzie potrzebny większy kąt. Na pewno przydałaby się większa rozdzielczość. Jasność też jest mała, w dzień trzeba zasłaniać okno żeby pograć.

Taki projekt jest tylko nieco większy niż samo siedzenie i można to zrobić za ok 2-3 tysie. Wiem, że na razie inne priorytety, ale może coś tam się zasieje na później;)

Myślałem, że to sporo droższe, ale teraz na pewno jeszcze nie czas na takie rozwiązania, a później zobaczymy. Co jest czynnikiem roboczym w takim g-seat? Jakaś pneumatyka? Jest szansa żeby to w Polsce gdzieś wypróbować?

« Odpowiedź #237 dnia: Maja 13, 2018, 22:45:33 »
Może być pneumatyka, ale chyba najtaniej zrobić to na silniku elektrycznym. Zanim zrobisz fotel do konstrukcji pomyśl o tym. W necie poszukaj sobie gs-4. Niestety drogi i już nie produkowany. Ja mam do simracingu własnej produkcji z klapami tylko na plecy. Do simów lotniczych dobrze by było mieć też pod tyłkiem. Największe forum gdzie znajdziesz pomoc na te tematy to simtools.

Wysłane z mojego SM-T819 przy użyciu Tapatalka

Win10 64bit

« Odpowiedź #238 dnia: Maja 14, 2018, 23:27:34 »
 ;D :651: :651: :056:
No szkoda żeś Pan tych obrazów na ścianie nie wymyślił, ja na "wizytacji" u Waści byłem :)
Wygląda fajowo i by my "polatali" ciut sobie :)

Pozdrowionka :D

« Odpowiedź #239 dnia: Maja 17, 2018, 00:56:49 »
No szkoda żeś Pan tych obrazów na ścianie nie wymyślił, ja na "wizytacji" u Waści byłem :)

Jaca, reklamacja przyjęta :), wobec czego organizujemy "wizytację" cz. 2.  :).