Dzięki Panowie.
Ten gość ma traking w lusterku wstecznym
O właśnie właśnie, coś takiego jest mi potrzebne. Dzięki za linki, nie wiedziałem, że są już ludzie co tak niestandardowo tego używają.
Tylko we FreeTracku trzeba by odwrócić osie... chyba.
Odwrócić osie lub zrobić odbicie lustrzane obrazu z kamery – za pomocą oprogramowania albo fizycznego lustra. Dopiero o tym zacząłem myśleć, nie zdążyłem jeszcze zrobić żadnych prób. Ale w ostateczności, o ile nie dam rady programowo odbić osi lub obrazu, to dam na zagłówku fotela kamerkę (patrzącą w tył) i z tyłu za kokpitem lusterko na statywie, w którym będą odbijały się diody tracka. Nie będzie to na pewno optymalne rozwiązanie, ale zadziałać chyba musi.
proponowałbym docelowo mierzyć w 3 projektory hd i jakiś zakrzywiony ekran.
Nie wiem, może techniczne głupoty napiszę, ale mi się docelowo marzy coś innego. Na pewno będę miał zainstalowaną oryginalną owiewkę. Kokpit będzie więc w pełni oszklony. Fajnie by było mieć też widok nad owiewką u góry. Pokój jest na pewno za mały na ekran sferyczny. Zastanawiam się więc czy nie dałoby rady zrobić coś takiego:
Na całe oszklenie kokpitu położyłbym półprzepuszczalny ekran – takie np. „prześcieradło”. Będzie miało ono kształt oszklenia kokpitu. Do tego umieścić 3 lub 4 jasne rzutniki na suficie. I rzutować obraz na to prześcieradło z zewnątrz kokpitu. Ekran byłby więc umieszczony pomiędzy rzutnikiem a oczami. Nie wiem czy rozumiecie o co mi chodzi. Maiłbym wtedy rozwiązanie które zastąpiło by mi ekran sferyczny – i do tego małe rozwiązanie.
Na pewno to rozwiązanie będzie miało też wady. Korekcja geometryczna obrazu to jakaś masakra będzie. Na pewno stracę dużo światła z rzutnika – no bo będę ekran oglądał od tyłu i do tego różne części owiewki będą w różnej odległości od rzutników. Przy ekranie sferycznym nie ma tych problemów. Na pewno stracę na kontraście i wyrazistości obrazu – w końcu siedzieć będę za ekranem... Być może też światło przechodzące przez ekran będzie rzutowało mi obraz na panelach. Na przykład będę widział na przełącznikach prawej burty lecący po lewej samolot….
Wspomnieć też warto że oryginalna owiewka ma peryskop. Super by więc było umieścić monitor z tyłu za kokpitem... I FreeTrack na śmieci wtedy leci...
Wątpliwości mam na razie dużo, ale do tego etapu to dojdę za 500 lat.