Autor Wątek: Kokpit na elementach z MiG-21  (Przeczytany 91040 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
Odp: Kokpit na elementach z MiG-21
« Odpowiedź #390 dnia: Lutego 07, 2022, 18:01:04 »
Dwa pytania:
- gdzie można kupić taki zaginacz czasoprzestrzeni, aby mieć czas na: pracę, dom, rodzinę, kokpit na elementach miga... i Kraz'a :-P
- gdzie pracujesz, że masz tyle pieniędzy i czasu na swoje hobby :-P

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

« Odpowiedź #391 dnia: Lutego 08, 2022, 16:01:29 »
Dobre pytanie, chyba jestem w wieku w którym czas jest większym ograniczeniem jak pieniądze. A jak zaczynałem było na odwrót. Ale kasa też mnie cały czas ogranicza. Dom do remontu czeka, na zagraniczne wakacje nie jeżdżę bo kasy skoda, mój właśnie kupiony nowy samochód ma 8 lat, itp. itd. Nie to żebym się żalił, myślę tylko że to kwestia wyboru na co wydać to, co się zarobiło. Zresztą ci co u mnie byli to widzieli, że kasą to u mnie „nie śmierdzi”. Myślę, że każdy z Was byłby w stanie osiągnąć to co ja, gdyby tylko chciał. A i nie jeden z Was ma większe „możliwości”, szybszego kompa, droższe auto, albo wywalił kilka tysięcy na DCS’a. ;) Kwestia wyboru.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #392 dnia: Lutego 08, 2022, 16:40:51 »
...  myślę tylko że to kwestia wyboru na co wydać to, co się zarobiło.

W sumie racja, u mnie sporą część oszczędności pożera 95, co wywołuje ironiczny uśmiech mojej lepszej połowy: "Co? Znowu się popsuł?:-D"

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline Buliii

• *
  • 11WELT
« Odpowiedź #393 dnia: Kwietnia 02, 2022, 14:40:36 »
Pierwszy raz przeglądam ten wątek i jak nigdy jakoś nie robiły na mnie podobne rzeczy wrażenia, tak tutaj mi szczena O P A D Ł A. Obiad ćlamałem przeglądając ten wątek z godzinę. Bajka sprawa.

FALCON BMS / DCS

Ryzen 5600x + RTX 3070 + OCULUS QUEST 2

« Odpowiedź #394 dnia: Kwietnia 03, 2022, 11:12:28 »
Dzięki Buliii.

Przy okazji, udało mi się zdobyć ostatni brakujący w kokpicie wskaźnik.

Złącze do wskaźnika już mam, ale brakuje mi niestety jeszcze jednego złącza żeby go podpiąć do sterownika. :(

« Odpowiedź #395 dnia: Kwietnia 03, 2022, 19:21:51 »
Jakiego złącza brakuje? Może będę mógł pomóc?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 03, 2022, 20:26:18 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #396 dnia: Kwietnia 03, 2022, 23:25:24 »
Brakuje złącza 7-pinowego o symbolu zaczynającym się od 2RM18.... takiego jak na poniższych zdjęciach:

Coś takiego potrzebuję do podłączenia wiązki do w sterownika wyjść. Miałem odłożone ale "się zużyło" do wskaźników. Przygarnął bym chętnie jakby się dało nawet ze 2 sztuki.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 04, 2022, 08:01:28 wysłana przez KosiMazaki »

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
AMD Ryzen9 5900X + beQuiet! ShadowRock3 // HyperX Fury 64GB 3200MHz // MSI MAG X570 Tomahawk // MSI RTX3080 OC 10GB // ASUS ROG SWIFT PG329Q // KIOXIA 2TB M.2 NVMe + Samsung 2TB SSD // beQuiet! PureBase500

« Odpowiedź #398 dnia: Kwietnia 04, 2022, 20:27:25 »
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 04, 2022, 21:00:31 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #399 dnia: Kwietnia 04, 2022, 22:55:34 »
No tak, tylko te wtyki co podlinkowaliście to wersje żeńskie, a ja potrzebuję wtyk męski tak jak na zdjęciu.

Widzę, że na magazynelektroniki.pl jest taki wtyk za 65zł. To nie jest zła cena, więc jak nie znajdę czegoś tańszego z demontażu to pewnie się na nie skuszę. Tytułem wytłumaczenia – szacuję, że aktualnie w kokpicie mam około 300 sztuk złącz 2RM, SzR, itp. Wiele z nich to złącza 19, 24, 32, 45 pinowe. Jeżeli płacił bym za każde z nich dużo powyżej 100zł, tak jak kosztują w takich sklepach…. Łatwo policzyć, nie stać mnie. Dlatego na złącza poluję. Kupuję często takie z demontażu, okazyjnie itp. Fakt, zdarzało się, że płaciłem i powyżej 200zł za jedno złącze ale to były rzadkie aranżacje pinowe, których upolować nie sposób, a były mi potrzebne do wskaźników.
A te 7 pinowe powinno być do upolowania w cenie < 40zł – kwestia czasu.

« Odpowiedź #400 dnia: Kwietnia 05, 2022, 10:39:28 »
Popatrz u "Piekarza", sądząc po cenach, to raczej kitajska produkcja, ale może coś Ci podpasuje.
Tu przykład: https://www.piekarz.pl/11528-zlacze-connfly-c06-9p-9-torow/
Jeśli kobieta Cię słucha i nie przerywa, nie budź jej !

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #401 dnia: Kwietnia 05, 2022, 10:41:24 »
No tak, tylko te wtyki co podlinkowaliście to wersje żeńskie, a ja potrzebuję wtyk męski tak jak na zdjęciu.

W drugim linku ESP jest męski.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #402 dnia: Kwietnia 05, 2022, 16:30:21 »
W drugim linku ESP jest męski.

Tylko, że to jest złącze panelowe na obudowę – a ja potrzebuje męski wtyk na kabel, czyli drugą połowę do tego złącza.

Popatrz u "Piekarza", sądząc po cenach, to raczej kitajska produkcja, ale może coś Ci podpasuje.
Tu przykład: https://www.piekarz.pl/11528-zlacze-connfly-c06-9p-9-torow/

To jest ciekawe złącze. Cena rewelacyjna. Ciekawe czy by pasowało wymiarami do gniazda serii 2RM18, bo takie mam właśnie zabudowane na sterowniku, i wciąż szukam pasujących do niego wtyków. Jeżeli ten chińczyk to kopia rosyjskich gniazd, to mogłoby to rozwiązać mi kilka problemów.

« Odpowiedź #403 dnia: Kwietnia 16, 2022, 08:49:48 »
Widzę moders że zostałeś "pobłogosławiony" przez algorytm YT. Twój filmik z próby katapultowania się w DCSie wyświetla mi się na okrągło w proponowanych, a i wyświetleń ma już całkiem sporo ;).

« Odpowiedź #404 dnia: Kwietnia 16, 2022, 09:40:52 »
Właśnie też mnie zastanawia ten wątpliwy sukces. Tydzień temu zaczęła się lawina maili z powiadomieniem o komentarzach. Myślałem, że to przez Discorda się rozniosło, ale chyba jednak nie. Ze statystyk kanału wynika, że tak jak napisałeś przyczyną jest algorytm YT. Może to dziwne ale wygodniej mi było jak film oglądało 100 osób rocznie, ale w miarę zainteresowanych tematem. Nawet jak im się nie podobało to rozmowy były konstruktywne. Teraz spora część komentarzy jest „dziwnej treści” i na ogół pytania „skąd” i „ile”. Rozumiem że ludzie są ciekawi. Irytuje tylko, że możesz odpowiadać na to 100 razy a i tak zaraz ktoś zapyta o to samo, lub wyciągnie wniosek, że „ukradłeś” lub „nie masz rodziny”. Niesamowite.  :o

Podsumowując, nie było to moim celem więc na razie czytam komentarze, dziwię się, i podchodzę do tego na luźno. Ani mnie to nie zachęca, ani nie zniechęca. Tyle, że odechciało mi się odpowiadać na te same pytania. A "sukces" pewnie nagle minie, tak jak się i nagle pojawił.  ;)