Mówienie że Mustang jest słaby i tylko ilościowo zwyciężył jest dla mnie bzdurą. Spisywał się doskonale we wszystkich narzuconych mu funkcjach.
Nie do końca.
Poszukaj dlaczego pilotom którejś z grup latających na Mustangach zaliczano jako zestrzelenia samoloty zniszczone na ziemi.
Być może dlatego, że odsetek traconych w takich atakach samolotów był całkiem spory, a piloci uważali, ze konik raczej średnio nadawał się do takiej roli.
A okrzyki typu "P-51 Tank Busters !!" z Szeregowca Ryana włozyłbym między ideologię wykreowaną na Discovery Channel z rodzaju:
1) jaki był najlepszy samolot II wś ?
2) uzasadnij dlaczego Mustang ...
Swoją drogą herbatnikowe Mustangi z Alisonami były najszybszymi maszynami na niskim pułapie jeszcze na początku 1944 r. Nie widzieć po co kombinowano z Typhonami, Griffonami i innymi wynalazkami. Sami nie wiedzieli co mają.
Być może dlatego, że 4x0.50 było całkiem do du..y. Niedość, że mało to zacinały się na potęgę posępnego czerepu, że zacytuję klasyka

Mówienie że Mustang jest słaby i tylko ilościowo zwyciężył jest dla mnie bzdurą.
A tutaj masz opinię pilota:
DFC Squadron Leader Johnny Checketts, dowódca Nowozelandzkiego 485 Dywizjonu w Biggin Hill.
List do dowództwa 11 Grupy datowany na 27 sierpnia 1943 r.
"... Kiedy byłem około 8 mil na południe od bazy dostrzegły mnie dwa Mustangi i przeprowadziły ataki, nie wiem czy pozorowane czy autentyczne.
Nie dałem tym samolotom żadnej szansy, ale ponieważ nie dawały mi spokoju, pokazałem im znaki RAF, po czym dołączyły do mnie w szyku i próbowały się zabawiać. W efekcie tego wykonywalismy ostre zakręty na maksymalnie przelotowej prędkości i doładowaniu i nie miałem żadnych problemów z wejściem na ogon tych samolotów i mogłem z łatwością oba zestrzelić. Stwierdziłem, że celownik Revi jest bardzo przyjemny w użyciu, a przyciski uzbrojenia w wygodnym miejscu na drązku sterowym. Wznoszenie Fw190 było o wiele lepsze od Mustangów, ale gorsze od Spitfire'a IX (Merlin 66). Przypuszczam, że poniżej 22 000 stóp (około 6700m) Fw190 byłby nico lepszy od Spitfre'a IX (Merlin 66) ..."Peter Caygill "Bojowe Legendy Focke-Wulf Fw 190" VASUT 2007.Co ciekawe samolotem na którym latał Checketts to był Fw 190 A-4/U8 W. Nr 5843. Wiem, że znasz się "trochę" na samolotach z II wś Ranwers, więc wiesz, że ten akurat egzemplarz Fw190 mysliwcem w czystej postaci to raczej nie był

Opinię Hub'a Zemkego nt Mustangów chyba znasz

Mustang był dobrym mysliwcem. Raczej wszyscy się co do tego zgadzamy. A oprócz tego operował stadami, a nie eskadrami, więc ta przewaga sę tylko powiększała.
A legendę tego samolotu - "best fiighter ever" - stworzono po wojnie, bo kregosłup Luftwaffe złamały dzbanki a nie koniki

Ramm.