Autor Wątek: Nowy Microsoft Flight wydany.  (Przeczytany 16863 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Nowy Microsoft Flight wydany.
« Odpowiedź #120 dnia: Czerwca 24, 2012, 11:37:20 »
E tam, obawiać się możesz zacząć, jak napiszę, że właśnie klikam na ikonkę Fighter Ops na pulpicie... ;D.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

_michal

• Gość
« Odpowiedź #121 dnia: Czerwca 24, 2012, 12:44:12 »
LOL

BTW, z Alaską ma być Carbon Cub. W wersji basic, hehe.

« Odpowiedź #122 dnia: Czerwca 24, 2012, 14:36:45 »
Muszę powiedzieć, że wiązałem z tym simem sporo nadziei.
Myślałem, że powstanie coś do latania, z zebranymi w jednym miejscu wszystkimi dodatkami, modów, samolotów itp, które mogę, ale nie muszę kupić. Wydawało mi się rozsądnym, że Mały-Miękki stworzy podstawę sima, oraz zaplecze do rozpowszechniania wszystkich dodatków, po czym udostępni to twórcom takowych, sprzedając je za pomocą własnej platformy i pobierając prowizję z ich sprzedaży. W ten sposób zaangażowali by w pracę znakomite zespoły zewnętrzne, mogąc ograniczyć się do nadzorowania jakości i dystrybucji. Ale nie, tłuką sami jakieś wydumane latadła pozbawione wszystkiego co fajne.

Okazuje się, że znowu się przeliczyłem. W kilka osób będą się sami babrać z każdą pierdołą, aż zaskoczy nas 2020 rok i okaże się że mamy kilka niedopracowanych samolotów, kilka lokacji i starego sima który działać będzie już tylko na ówczesnych smartcośtam, i to tylko tych z dolnej półki. MSF ma potencjał i mógłby być następcą FSa a nawet czymś więcej. Ale spierniczyli już w podejściu do tematu.  Szkoda.
I'm a colt in your stable     I'm what Cain was to Abel     mister catch me if you can

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #123 dnia: Czerwca 24, 2012, 15:29:37 »
To nie jest "spierniczenie" tematu, ale kreowanie odpowiedniego "nabywcy". Cała ta sytuacja kojarzy mi się z polityką Appla. Tutaj oświadczenie: nie chce wszczynać flameware`u ani oceniać kogokolwiek. W każdym razie pamiętam jak mój dobry kolega wyśmiewał swojego kolegę, który za jakieś ciężkie abonamentowo-cenowe pieniądze kupił sobie w erze ifona 1. Ileż to było śmiechu, że nie ma mmsów (o ile dobrze pamiętam), a szczególnie, że nie ma smsów w klasycznym tego rozumieniu, że trzeba kasować cały wątek etc. Otóż minęły 2-3 miesiąca a ja dostałem od niego maila, a w nagłówku tekst, że sneder to jakieś apple-fon-mailer. Teraz kolega jest fun boyem i-wszystkiego i ma pewnie taki marker radiowy, że przepalają się czulsze sprzęty :-). Jaki z tego morał. M$ wymyślił produkt, do którego wykreuje się gracza. Oby się ten model symulatora nie przyjął, bo za kilka lat trudno będzie znaleźć kogoś, kto będzie chciał grać inaczej niż tylko z widokiem analnym na samolot. To tak jak było z ipadem, heh, śmiano się - komu potrzebny telefon wielkości zeszytu, przecież idziemy w drugą stronę? Apple stworzyło produkt, potem dorośli userzy. Oby tak nie było z symulatorami, że M$ przeczeka (mają kasę) aż powoli, powoli z ich gniota zrobi się must have.

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #124 dnia: Czerwca 24, 2012, 16:07:26 »
Oj, Apple ma świetny marketing, w dodatku robi produkty, których nie można nazwać złymi, co najwyżej zbyt drogimi. MS Flight, widział ktoś w ogóle jakieś reklamy?

Flight to przykład braku wizji i niezrozumienia tematu u osób z kręgów decyzyjnych. Bo nad samym simem pracowało też co najmniej kilka osób, które wiedzą o co chodzi w symulatorach. W efekcie mamy i kiepską grę, i kiepski symulator. Nowego klienta to nie wykreuje, bo sama rozgrywka nie jest na tyle interesująca, aby zainteresować przypadkowego gracza na dłuzej. A miłośnicy symulatorów zjechali produkt równo, co też nie przyspożyło mu dobrej prasy.

Gra po premierze pojawiła się na steamie, ale po 1-2 tygodniach wyleciała z top 100 i już nie wróciła. Ludzie się znudzili i przestali grać. Jak nie grają, to nie kupują dodatków, czyli MS nie zarabia. Księgowych to oni akurat mają dobrych, jak się projekt nie będzie opłacał i będzie bez rokowań na poprawę, to nie będą go rozwijać i tyle. A potem znowu przyjdzie ktoś, kto stwierdzi że opłaca się wskrzesić markę, i zobaczymy kolejny symulator od MS, tym razem w innej formie. Może bardziej udany, może mniej. Natura nie znosi próżni.

W dodatku najnowszy patch nie chce mi się zainstalować. :)

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #125 dnia: Czerwca 24, 2012, 19:08:12 »
Cytat: Nietzscheański Nadczłowiek
M$ wymyślił produkt, do którego wykreuje się gracza. Oby się ten model symulatora nie przyjął, bo za kilka lat trudno będzie znaleźć kogoś, kto będzie chciał grać inaczej niż tylko z widokiem analnym na samolot.
Ale taki gracz już istnieje, gra w arkadówki. Tam właśnie ma anal view. Większość tych arkadówek to jednak strzelanki i MS chce ich przekonać (tak zakładam) że bez rozpierduchy też można się bawić w latanie.
To tak jak było z ipadem, heh, śmiano się - komu potrzebny telefon wielkości zeszytu, przecież idziemy w drugą stronę?
iPad to nie telefon ;).
Cytat: some1
MS Flight, widział ktoś w ogóle jakieś reklamy?
Może nie w TV, ale w prasie są. W UK nawet wychodzi magazyn poświęcony jedynie serii FS. Chociaż "wychodzi" to może za dużo powiedziane bo widziałem pierwszy numer, nie wiem czy mają zamiar to kontynuować.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #126 dnia: Czerwca 24, 2012, 19:15:11 »
Miałem na myśli reklamy skierowane do masowego odbiorcy, nie do symulotniczych nerdów ;) Dla przykładu ciągle widzę na różnych stronach reklamy na przykład World of Tanks czy innych online gierek. Magazynów dotyczących symulatorów jest co najmniej kilka, ale kto to czyta poza nami.

_michal

• Gość
« Odpowiedź #127 dnia: Czerwca 24, 2012, 19:33:27 »
Ale taki gracz już istnieje, gra w arkadówki. Tam właśnie ma anal view. Większość tych arkadówek to jednak strzelanki i MS chce ich przekonać (tak zakładam) że bez rozpierduchy też można się bawić w latanie.

Flight nie był celowany w grających w strzelanki arkadówki. Ktoś w Microsoft sobie wymyślił, że ludzie którzy pojawiają się na pokazach lotniczych takich jak Oshkosh Air Show choćby, interesują się lotnictwem, a nie grają w symulatory zainteresują się jakimś cudem MS Flightem. Nie wiem kto wpadł na taki genialny pomysł, ale powinien z teamu wylecieć z hukiem.

Co do ładnie nazwanego anal view. W arkadówkach też są kokpity :P

Ace Combat:

http://acecombatskies.com/gallery/image/2426-mi-24-cockpit/
http://acecombatskies.com/gallery/image/2380-mig-29-cockpit/

HAWX:

http://www.youtube.com/watch?v=e5819XecY9Q&feature=player_detailpage#t=149s

Apache Air Assault

http://www.youtube.com/watch?v=KI4rxnLP_T0

Blazing Angels dla Nintendo Wii:

http://www.youtube.com/watch?v=4oop2K2Uq4Y&feature=player_detailpage#t=82s

« Odpowiedź #128 dnia: Czerwca 24, 2012, 20:39:59 »
Co by nie mówić, gdyby w MS pomyśleli i umożliwili twórcom dodatków do FSa pracę nad MSF, dając platformę sprzedaży (jak to robi jabłko a programami na ipody/pady), narzędzia itp, to ten sim miałby sporą przyszłość. Mogliby się skupić nad ogólnym nadzorem i rozwojem i pobierać % od sprzedaży. A tak to (_._) wyszła moim zdaniem.
I'm a colt in your stable     I'm what Cain was to Abel     mister catch me if you can

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #129 dnia: Czerwca 24, 2012, 20:46:13 »
Właściwie to dali taką możliwość, ale ostatecznie na takich warunkach i w takiej formie, że prawie nikt na to nie poszedł. Na początku ten sim miał inaczej wyglądać i Microsoft kontaktował się z twórcami dodatków namawiając do współpracy.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #130 dnia: Lipca 22, 2012, 08:59:47 »
https://news.microsoftflight.com/

Będzie VC dla tego Carbona.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #131 dnia: Lipca 26, 2012, 08:34:25 »
http://www.theverge.com/gaming/2012/7/25/3187649/microsoft-vancouver-lays-off-staff-cancels-projects

Wygląda na to, że pomysł z Flight nie wypalił i MS zamyka projekt.

www.yoyosims.pl

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #132 dnia: Lipca 26, 2012, 09:10:02 »
Ktoś miał jakieś urojenia dotyczące przyszłości tego produktu ?  ;)

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #133 dnia: Lipca 26, 2012, 10:04:23 »
Standard, korporacyjny dział marketingu forsował na siłę poronioną ideę opartą głównie na chciejstwie i to musiało się tak skończyć. Szkoda o tyle, że to naprawdę fajnie wizualnie wyglądało jako podrasowany engine mający potencjał, by zbudować na nim pełnoprawną kontynuację FSX.

_michal

• Gość
« Odpowiedź #134 dnia: Lipca 26, 2012, 10:17:39 »
Korporacje nie nadają się do tworzenia niszowych tytułów. W takim przypadku konieczny jest bezpośredni kontakt ze społecznością i nie tyle słuchanie społeczności, co zrozumienie jej. Tutaj zabrakło tego wszystkiego.

Szkoda, bo engine FSów ma bardzo duży potencjał, a nie sądzę by Microsoft odsprzedał komuś prawa do IP i technologii. W odpowiednich rękach seria mogłaby błyszczeć - coś jak Railworks. Kuju zrobiło grę, zaprzestali dla niej wsparcia, po czym część teamu odkupiła od Kuju tech, założyła swoją firmę i od tej pory notuje stabilny wzrost robiąc uberniszową grę jaką jest symulator pociągów.

Teraz niech ED zrobi mapę Hawajów, Alaski, Icon i Stearmana. :D