Autor Wątek: Żarło, żarło i się zes... popsuło.  (Przeczytany 21919 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Żarło, żarło i się zes... popsuło.
« dnia: Lipca 05, 2012, 18:55:07 »
Chyba najwyższa pora opisać wyjaśnić co tak właściwie się stało...

Otóż tydzień temu nasz skromny niemiecki serwerek umieszczony głęboko w centrum sterowania światem u Apacza stwierdził, że nie chce już dalej współpracować i elegancko dokończył żywota zabierając ze sobą całe forum. Niestety jakoś nie zachowała się kopia zapasowa, więc trzeba było odzyskać utracone dane na piechotę przy okazji nie dobijając tego co tam jest. Sprawy nie ułatwiał fakt, że robiłem to pod Windowsem, a partycje były Linuxowe. Zabawa była przednia, bo nawet nie wiedziałem gdzie i czego szukać. Niemniej udało się wytargać z niego coś co mogło być bazą danych, odpalić to w MySQL.

Baza danych miała już lepsze i gorsze dni. Serwer działa od dobrych 10-12 lat i przez ten okres zdarzały się potknięcia. Trzeba było to wszystko wyprowadzić aby można było to zaimportować na innym serwerze, ponadto w celu ułatwienia sobie życia cała baza danych, a także sam skrypt kodowany jest za pomocą standardu UTF-8 zamiast ISO. Dodam, że nie miałem nic wspólnego z SQL itp. tematami także w ciągu mienionych dni odbyłem na własne życzenie przyśpieszony kurs SQLa, a i czasami trzeba było skorzystać z pomocy innych. Tak czy siak teraz jest ok, nic nie zostało utracone, a ostatnie wpisy są z 27 czerwca 2012.

Sam skrypt oprócz kodowania został uaktualniony do najświeższej stabilnej wersji, dostał kilka modów, odświeżoną favicone, wspomniane kodowanie (jeszcze dzisiaj musiałem od nowa całość zainstalować aby poprawić jeden błąd z przenoszeniem polskich znaków). Zniknęły stare domyślne awatary, a cała reszta powinna być. Do tego wszystko stoi na profesjonalnym hostingu z własną domeną. Stara pewnie tez ruszy tylko muszę Apaczowi podesłać stosowne numerki. Było by miło jeszcze odzyskać prv.pl ale oni mają problemy techniczne z którymi sobie nie radzą. Proszę pamiętać o transferach i nie tapetować tematów kosmiczną ilością obrazków, bo to wszystko może doprowadzić do wykorzystania limitu transferu lub miejsca. Ruszyły także powiadomienia mailowe, więc przypominanie hasła itd. znowu będzie działać.

Z niektórymi rzeczami wciąż walczę. Staram się wyprowadzić temat emotikon, powiadomienia mailowego, a przy okazji postaram się czegoś nie popsuć. W sumie na tym etapie można przystąpić do testowania, a ewentualne problemy postaram się na bieżąco rozwiązywać. Można mi je zgłaszać przez PW lub w tym temacie. Proszę o zaktualizowanie adresu, jak i rozesłanie nowego do innych użytkowników/zainteresowanych.

Nie ukrywam, że ta zabawa kosztowała mnie wiele zdrowia. Przez te ostatnie dni męczyłem temat średnio 20h na dobę. Teraz trzeba nadrobić sprawy zaległe i  to opić. Za tydzień spadam na urlop także myślę, że do tego czasu uda się załatwić ewentualne problemy. Dziękuję za dobre słowo, wsparcie, pomoc :). Przez najbliższe dni mogą się zdarzyć przerwy w działaniu ale chyba już nie jakieś poważniejsze.

To by było na tyle :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

_michal

• Gość
Odp: Żarło, żarło i się zes... popsuło.
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 05, 2012, 19:02:19 »
Mazak jest wielki! ;)

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 05, 2012, 19:30:17 »
Jest jest.  :grin:
Dzięęę - kuuuu - jeeeee - myyyyyy.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 05, 2012, 19:41:45 »
Gitara, dzięki Mazak.
Nie da Ci żona nie da sąsiadka,
Nawet nie przyjdzie im to do głowy,
Tego, co da Ci sierżant sztabowy.

http://www.1pl.boo.pl/

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 05, 2012, 19:43:14 »
Jezu jak sie cieszę.......

ps. gitara nie działa Scoot - uśmieszki w wersji podstawowej :)
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 05, 2012, 19:59:54 »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 05, 2012, 20:00:14 »
Mazak jest wielki! ;)

Bo pije dużo mleka, dokładnie łyka tira na śniadanie :) .

Miło Was znów ujrzeć dziewczyny.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 05, 2012, 20:04:10 »
Ufff, co za ulga...

« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 05, 2012, 20:07:30 »
A backup jest ? :D

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 05, 2012, 20:16:40 »
 :-* Mazak jest Kochany!

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 05, 2012, 20:25:08 »
Matko kochana, Mazak przy najbliższej okazji masz browara!
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 05, 2012, 20:38:01 »
Przez ten stres nie mogłem latać. Bardzo dziękuję Mazak! :)
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

Offline Zeke

• ZB
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 05, 2012, 20:39:56 »
Panowie, to że w ogóle oglądacie to forum, to jest wielka zasługa Mazaka, i jego ciężka robota. Doceńcie i pamiętajcie!
I razem: "Dzię-ku-je-my!".
"I jedyne, co pamiętam po tylu latach ich pracy / to, że wojnę wygrali Polacy"
Kazik (o nauczycielach historii)

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 05, 2012, 20:41:33 »
Czy teraz mamy Apacza w sygnaturce forum zamiast chomika (pasek zakładek przegladarki) ? :)
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Dare

• APAsq
  • *
  • #5 - WBCI
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 05, 2012, 21:40:05 »
Mazak jest wielki! - te słowa wciąż są aktualne i chyba tak już zostanie po wsze czasy. ;)
Dzięki wielkie Mazak!