Autor Wątek: "Stalingrad 3D" - Zdiełano w Rasiji.  (Przeczytany 4891 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
"Stalingrad 3D" - Zdiełano w Rasiji.
« dnia: Lipca 30, 2012, 12:59:06 »
Znalazłem dziś krótkie info "na temat":

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/5,114944,12218179,Jedna_z_najkrwawszych_bitew_w_historii_wkrotce_w_kinie.html?i=5

Ruscy zawsze mieli rozmach do kręcenia takich filmów, jestem bardzo ciekawy efektu końcowego. I nareszcie 3D.
Ready - na poczatku 2013, w 70 rocznicę bitwy. :)

Bis zum bitteren Ende.

Offline Acheron

• *
  • Ни шагу назад!
Odp: "Stalingrad 3D" - Zdiełano w Rasiji.
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 15, 2013, 23:19:57 »
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=_Da3EgZUA0Y&feature=player_embedded

Zapowiada się fajnie (reżyser od 9 kompanii), chociaż chyba trochę dużo tam slow-motion.

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 16, 2013, 18:10:46 »
Znowu romans...
Ale chociaż scenografia Stalingrad przypomina, widać sławną fontannę Детский Хоровод, zdemontowaną kilkanaście lat po wojnie, teraz w jej miejscu przed dworcem PKP jest.... parking (ul. Priwokzalnaja, obok .... ul. Komunistycznej i Komsomolskiej, nazwy przednie, nie powiem).
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 16, 2013, 18:35:35 »
Ciekawe czy bedzie za to u nas w kinach, chociaz dystrybucja zajmuje sie Columbia, wiec moze. Na pewno pojde.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 17, 2013, 13:56:48 »
"What a wonderful world" w zwiastunie? Co za kretyn to wymyślił? Zmontowany efekt końcowy przypomina teledysk nakręcony przez jednego z młodych gniewnych, który miesiąc temu dowiedział się o Stalingradzie (porównaj: tweeterowe reakcje młodzieży na to, że Titanic o dziwo był oparty na faktach).

Mam nadzieję, że sam film to bardziej tradycyjna kinematografia...
"Każdy kilogram nowego samolotu szczególnym dobrem Narodu"

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 01, 2013, 01:53:31 »
Byłem, widziałem, żałuję. Jednym słowem gniot. Remake nachalnego sowieckiego kina wojenno-moralizatorskiego, z tym, że remake w slow motion... Fabuła i budowa postaci zabijają, realizmu zero. Nie polecam. Najgorszy film młodego Bondarczuka (a widziałem wszystkie, tzn wszystkie cztery). Najgorszy rosyjski film wojenny jaki widziałem, nawet gorszy, czytaj głupszy, niż Spaleni słońcem 2.
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 01, 2013, 14:58:10 »
Czytałem recenzję w Polityce, autor ma podobne zdanie.

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 01, 2013, 16:45:40 »
Uwaga, spojler.

Grupa kilkunastu sowieckich żołnierzy, po przeprawie przez rzekę (Niemcy oczywiście jako idioci brzegu zajętej Wołgi nie bronią) i ataku żywych pochodni na umocnienia zlokalizowane w głębi, gdyż Niemcy wysadzają swoje składy paliwa (dla całej armii, sic!) zlokalizowane na... samiusieńkim brzegu Wołgi (sic! od strony sowieckiej, widoczne dla sowietów jak na dłoni) zajmuje dom stojący na wschodniej ścianie Palcu Dworcowego i napotyka w nim kobietę. Następnie Niemcy na ziemi niczyjej, w odległości strzału urządzają zgromadzenie mające na celu starogermańskie ofiarowanie dwóch Żydówek, poprzez spalenie ich żywcem (nie żartuję, to jest w filmie). Sowieci atakują zgromadzonych Niemców, ci wybiegają z wielu domów na placu i rozpoczyna się walka wręcz na otwartym terenie... Zakończona niemieckim ostrzałem moździerzowym. W efekcie sowietów zostaje bodajże 6 plus kobieta. Siedzą, gadają, Niemcy raz zaatakują, zostaną "po indiańsku odparci"... I sowieci siedzą, śpią, gadają, palą ogień, świece, bez żadnych czujek, wart, straży, sami w 6 na placu otoczeni przez kilkudziesięciu, a może i więcej Niemców.... Pewnej nocy urządzają nawet party urodzinowe dla niewiasty przy świecach, bez czujek, grają na pianinie i śpiewają. Na koniec siedzą wszyscy na schodach, dopijają flaszkę, bez czujek, a dowódca mówi, "No, teraz bojcy spać". A Niemcy siedzą i nic nie robią.... Wątku siłowego romansu niemiecko-rosyjskiego nawet opisywał nie będę. Finalny atak Niemców przez Plac Dworcowy na dom to już sama esencja głupoty - scenarzysta puścił do ataku na dom tyle Pzkpfw IV, że te ledwo, błotnik w błotnik, mieściły się na placu... Wielu idiotycznych i nierealistycznych wątków pobocznych nawet nie mam ochoty opisywać. Ziemia niczyja była miejscem spacerów....
Jeżeli ten scenariusz nie jest po prostu infantylny i głupi to jaki jest?
Marcin Widomski

« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 01, 2013, 21:41:15 »
We współczesnej Rosji od paru lat niestety można zaobserwować tendencję do fałszowania historii (głównie II WŚ) niemalże na skalę wykonywaną przez Ministerstwo Prawdy w "Roku 1984" Orwell'a. To dotyczy nie tylko filmów "historycznych", ale też nauki historii w szkołach. Nie spodziewajmy się więc jakiegokolwiek obiektywizmu po tego typu produkcjach.
Spójrzmy choćby na to :
http://www.wprost.pl/ar/407772/Rosyjska-armia-bedzie-walczyla-z-falszowaniem-historii-i-krytyka-Armii-Czerwonej/
http://www.wprost.pl/ar/405434/Armia-Czerwona-gwalcila-i-zabijala-5-lat-wiezienia-za-takie-slowa/
A fighter pilot is noted for intelligence, independence, integrity, courage, and patriotism. "Fighter Pilot" is a state of mind, not a job title. Therefore, not all people who fly fighters are fighter pilots, nor do all fighter pilots fly fighters, some of them drive trucks.

« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 01, 2013, 21:49:46 »
Nie tylko w Rosji tak się dzieje zobacz "Nazi  :evil: matki , nazi ojcowie".

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 01, 2013, 21:57:05 »
Eeeee, a nawet miałem rezerwację na środę z pomarańczką. To już sobie odpuszczę i poczekam jak będzie w TV ;).

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 01, 2013, 23:55:51 »
A co to jest " środa z pomarańczką" ?

PS: Ja sobie w TV odpuszczę. Nie trzeba oglądać wszystkiego ;)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 02, 2013, 00:16:06 »
We współczesnej Rosji od paru lat niestety można zaobserwować tendencję do fałszowania historii [...]To dotyczy nie tylko filmów "historycznych", ale też nauki historii w szkołach. Nie spodziewajmy się więc jakiegokolwiek obiektywizmu po tego typu produkcjach.
Tak dla jasności to raczej w żadnym kraju uczestniczącym nieco bardziej w tamtej wojnie nie istnieje coś takiego jak "obiektywizm" dotyczący jej historii - każde państwo uczestnik tamtej wojny (zresztą nie tylko tamtej) ma własną wersję jej historii, która tak naprawdę zgadza się tylko w zasadniczych wydarzeniach, ale już rzadziej w ich szczegółach i spojrzeniu na nie. Jest wersja DWS - niemiecka, rosyjska, polska, brytyjska, francuska czy amerykańska (itd.)... to nie są identyczne wersje, różnią się mniej lub więcej i żadna oczywiście nie jest żadną "obiektywną prawdą" - jest punktem widzenia i tyle.

Obiektywnie to chyba mogą próbować spojrzeć na to tylko ci, dla których nie ma to emocjonalnego znaczenia i nie są też jakoś emocjonalnie związani z jakąkolwiek wersją tej historii. Tyle, że to tylko może dotyczyć osób całkowicie prywatnych i zajmujących się historią hobbystycznie i to tylko tych u których nie budzi to nijakich emocji czy przywiązania do jakiejś "wersji historii". Jeżeli to się wiąże z jakąkolwiek działalności publiczną to z automatu nie jest to już obiektywne...

Jeżeli ten scenariusz nie jest po prostu infantylny i głupi to jaki jest?
Prawdę powiedziawszy aby zrezygnować z próby obejrzenia tego filmu nie potrzebowałem tej zapewne trafnej oceny scenariusza i "akcji". Mnie tam wystarczył zwiastun, który wyglądał jak jakaś niezbyt lotna gra komputerowa... i już mi przeszła ochota na ten film. No chyba, że będzie w TV, a ja akurat nic mądrzejszego nie będę miał do roboty to wtedy może...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 02, 2013, 08:09:32 »
A co to jest " środa z pomarańczką" ?

PS: Ja sobie w TV odpuszczę. Nie trzeba oglądać wszystkiego ;)

Środy z Orange (bez reklamy), czyli 2 bilety za cenę jednego :- ). Multikina w PL.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 18, 2013, 17:02:14 »
Jak tworzono efekty dla filmu: http://www.liveleak.com/view?i=63d_1387228911 .

Ps. jednak obejrzałem  :021: . No dobra, może jestem baba, ale mi się nawet podobał, nie żałuję czasu. Nie jest to na pewno uber realizm (swój swojego przecież będzie chwalił) ale film dość ciekawy, chociaż równie dobrze mógłby dziać się gdziekolwiek, czy to w Polsce 39, Normandii 44, czy Kosowie 99. Rosjanie zrobili i nieźle im to wyszło (technicznie) suma sumarum, a u nas? Filmy pokroju Bitwa o Wiedeń, Bitwa Warszawska i już nie wiem co tam z tego badziewia było ostatnio wciąż z tą naszą wszędzie włażącą plejadą tych samych artystów. Dobrze, że w Święta puszczą chociaż stary Potop w wersji HD (chyba na tvn) to chociaż tutaj się pobudzę polską kinematografią batalistyczną.

www.yoyosims.pl