Autor Wątek: Pomoc dla początkujących: Falcon BMS  (Przeczytany 108978 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pomoc dla początkujących: Falcon BMS
« Odpowiedź #135 dnia: Marca 27, 2014, 22:02:58 »
Te treningowe o których mówisz to jest podstawa. Je trzeba przerobić.
Miałem na myśli robione misje TE przez ludzi (eskadry), ale chyba się trochę zagalopowałem. Miałem wrażenie, że kiedyś znalazłem stronkę z zestawem takich misji, teraz nie umiem jej znaleźć. Jak teraz przeszukiwałem neta, to nie znalazłem niczego godnego uwagi. Pozostaje zatem poprosić jakieś eskadry o takie misje (większość eskadr ma przygotowane jakieś proste misje wdrażające, ale nie udostępniają ich publicznie).

Offline wb78

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #136 dnia: Kwietnia 23, 2014, 19:36:01 »
Witam
Zaczynam przygodę z Falconem i chcę się upewnić że  robię wszystko ok.
Posiadam wersję BMS 4.32, teoretycznie z siedmioma paczami, ale nie wiem jak to sprawdzić czy wszystkie są ok?
Druga sprawa jak sobie latałem (bez celu)  na ustawieniach 100% realism rating nie byłem w stanie zrobić coś źle dla przykładu w War Thunder na realnych ustawieniach sam start to już wyzwanie a już nie piszę o manewrach. Coś jeszcze trzeba ustawić żeby zwiększyć realizm czy może to F16 jest taką maszyną nie wywrotną??

Narazie pobrałem Falcon 4.0 manual i walczę.

Pozdrawiam wszystkich pilotów

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #137 dnia: Kwietnia 23, 2014, 19:47:23 »
Wersję sprawdzisz w prawym dolnym rogu głównego menu gry. Jeśli będzie "Falcon BMS 4.32.7" to oznacza że masz najnowszą wersję.
Lata się łatwo, bo F-16, tak jak współczesne samoloty bojowe, posiada system Fly-By-Wire, w tym konkretnym samolocie nazwany FLCS (Flight Control System). Jak to działa? W przeciwieństwie do starych myśliwców, gdzie poruszanie drążkiem przekładało się na bezpośrednie wychylanie powierzchni sterowych poprzez system linek, popychaczy itp, w samolotach z Fly-By-Wire sygnał ze sterów przechodzi przez komputer, który odpowiednio dobiera wychylenie sterów do warunków, w których samolot leci. To tak w skrócie bez szczegółów. Nie oznacza to jednak, że nie da się popełnić błędu, czego dowodem jest np. możliwość wejścia w deep stal, o którym powinno być wspomniane w manualu.

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #138 dnia: Kwietnia 24, 2014, 18:39:20 »
W deep stall jednak wcale nie jest tak łatwo wejść. FLCS robi naprawdę świetną robotę jeśli idzie o bycie "mądrzejszym" od pilota. Prawdziwa zabawa zaczyna się jak oberwiemy i komputer padnie, albo kiedy pojawiają się nieprzyjemne warunki pogodowe typu boczny wiatr i turbulencje (polecam lądowania na Kunsan - zawsze wieje od strony morza).

« Odpowiedź #139 dnia: Kwietnia 24, 2014, 21:49:13 »
Ja mam czasami problem z deep stall w dogfightach. Jak wspomniał mmaruda ciężko w nie wpaść, ale czasem podczas niektórych "sesji" wpadam w niego cały czas. Wystarczy mocniej ruszyć drążkiem i już wiruje w kierunku ziemi. Jedynym rozwiązaniem jest zakończenie rozgrywki i zaczęcie od nowa. Spotkał się ktoś może z czymś takim?

« Odpowiedź #140 dnia: Kwietnia 24, 2014, 23:50:15 »
Szczerze mówiąc nie pamiętam, czy miałem deep stalle w dogfighcie. Ale jeżeli miewasz je często, to oznacza, że masz złą taktykę walki. Podczas dogfightu latanie z minimalną prędkością to rozpaczliwa ostateczność. Trzymaj prędkość 350 - 420 to nie będziesz miał stalli, a i wyniki Ci się polepszą ;).

« Odpowiedź #141 dnia: Kwietnia 25, 2014, 00:03:58 »
Jeśli chodzi o dogfight to wprawę mam, chodzi tylko o to że od czasu do czasu podczas pojedynczych pojedynków trafia mi się takie coś i to nawet przy prędkościach większych niż 300-400 węzłów.

Offline Qba

• VFA-313
  • *
« Odpowiedź #142 dnia: Kwietnia 25, 2014, 09:37:30 »
Ryzyko deep stalla w dogfighcie zwiększa się, jeżeli wchodzimy do walki z uszkodzonym FLCS. Samolot ma wtedy tendencje do wchodzenia w oscylacje góra-dół przy niskich prędkościach. W praktyce dzieje się tak najczęściej, gdy wchodzimy w bliską walkę nie odrzucając od razu podwieszeń. Wystarczy wtedy mocniej szarpnąć samolotem i już mamy FLCS fault niezależnie od wybranej CAT.

W poprzednich wersjach Falcona można było wejść w deep stall "na życzenie" - wystarczyło lecieć pionowo w górę i wytracić prędkość. W BMSie ten patent już nie działa. Czy ktoś zna może jakiś inny działający nieprzypadkowo sposób?

Virtual Strike Fighter Squadron 313

"Failure to remove TrackIR prior to ejection may cause injury. If unable to remove TrackIR, a proper ejection body position (head back against the seat headrest) reduces the chance of injury from the TrackIR."

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #143 dnia: Kwietnia 25, 2014, 10:10:50 »
Co do prędkości w dgf to oczywiście wszystko zależy od sytuacji i stosowanej taktyki. Czasem "zawiśnięcie" przyda się bardziej niż śmiganie 330-440kts.

Niestety, Qba. Sam szukałem sposobu wejścia w stalla przy normalnych ustawieniach Vipera i nic. Jak coś znajdziesz to daj znać.

Matrix nagraj ACMI i daj na forum. Zobaczymy co tam nie gra.

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #144 dnia: Kwietnia 25, 2014, 18:21:20 »
Sam szukałem sposobu wejścia w stalla przy normalnych ustawieniach Vipera i nic.

Nie wiem co rozumiesz przez "normalne" ustawienia Vipera, ale kiedyś jak jeszcze byłeś pilotem 13 WELT rozmawialiśmy na ten sam temat. Być może pamiętasz, że doszliśmy do wniosku, że da się łatwo spowodować sytuację deep stall jednak należy przełączyć MPO na pozycję override.
Sprawdziłem przed chwilą, czy po kilku kolejnych patchach w tej kwestii nic się nie zmieniło, ale wszystko jest po staremu.

Warunki:

F-16C blck 52 // 7200lbs // czysta konfiguracja
FL200 // 350kts CAS
MPO Override

Przy prędkości 350kts ściągamy drążek aż do uzyskania kąta wznoszenia 50-55 stopni, przepustnica na idle, stopniowo ściągamy drąga nie pozwalając opuścić nosa. Przy maksymalnie ściągniętym drążku w pewnym momencie nos i tak sam opadnie a samolot wejdzie w deep stall. Trzeba go jeszcze chwilę przytrzymać gdyż po pierwszej oscylacji lubi samoczynnie wyjść z stalla.

Pozdr.

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #145 dnia: Kwietnia 25, 2014, 18:25:41 »
Dokladnie. Trzeba odłączyć MPO. Ale w normalnym locie tego nie robisz. W OF/AF działało to inaczej. Tyle ze tam jest drewniany FM. :p

Offline wb78

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #146 dnia: Maja 05, 2014, 23:37:50 »
Witam.
Małe pytanie, robię misję treningową Mission 16: AIM-120 AMRAAM (nr misji jest z instrukcji Falcona 4.0, ale chodzi o BMS).
Wykrywam cel na radarze, lockuję go(ręcznie???), włączam AMRAAMy i radar mi gaśnie?
Nie wiem co robię źle.
Drugie pytanie: jak już się minąłem z MiGami chciałem się z nimi pokręcić, ale niestety rozglądając się joystikiem nie mam szans, to brak wprawy czy po prostu potrzebuję jakiegoś Freetracka czy co innego?
Z góry dzięki za pomoc.
« Ostatnia zmiana: Maja 06, 2014, 10:21:14 wysłana przez Syringe »

Offline wb78

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #147 dnia: Maja 05, 2014, 23:57:04 »
Przepraszam za dwa posty może to pora a może dużo informacji na raz ale nie wiem gdzie jest edytuj:).
Na pierwsze pytanie znalazłem odpowiedź.

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #148 dnia: Maja 06, 2014, 07:13:34 »
Edytuj znika po jakimś czasie.
Długo latałem bez tracka. Radziłem sobie dość dobrze.  Dogi, bvr, tankowanie, walka a-g. Falcon nie jest tak dynamicznym simem jak np RoF więc jak już sie przyzwyczaisz to da sie latać.
Natomast ja kupiłem TrackIRa po 7-8 latach? I odkrywam Falcona na nowo. 
Moim zdaniem warto, ale nie musowo.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #149 dnia: Maja 06, 2014, 09:55:45 »
Najlepszym przykładem na to jak można latać bez tracka są filmiki B3rna. We wszystkim można dość do mistrzostwa.
Niemniej jednak z trackiem jednak jest przyjemniej, tak bardziej naturalnie. Tak jak napisał Syringe - warto, ale bez ciśnienia.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel