Witam ponownie
Wczoraj w ramach ćwiczenia obsługi przedniej konsoli (bardzo mi się to podoba

) i szlifowania nawigacji i IFR latałem sobie po Korei, do Japonii i z powrotem, lądowałem, uzupełniałem paliwo (hot pit refueling) startowałem i dalej.
Przepraszam za może kolejne banalne pytanie, ale zarządzania paliwem jeszcze dokładnie nie przerobiłem. Każdorazowo przy wykorzystaniu HPR strzałki paliwa na wskaźniku zegarowym przesuwały się nieco za połowę skali, nigdy więcej, ale ponieważ startowałem, nawigowałem do kolejnej bazy, lądowałem i uzupełniałem paliwo więc strzałki generalnie oscylowały w 1/3 środkowej. Wracając z Japonii zaczęło mi się wyświetlać na HUD-zie powiadomienie FUEL wraz z sygnałem, pomimo że strzałki na wskaźniku paliwa w zasadzie cały czas poruszały się w w/w zakresie, znacznie przed poziomem minimalnym.
Jaki jest tego powód? Patrząc tylko na wskaźnik paliwa, to na pierwszym odcinku trasy (poszalałem z dopalaczem) strzałki rzeczywiście zeszły bardziej w kierunku zera, a mimo to przed strefą alarmu, potem na każdym kolejnym odcinku tak jak napisałem generalnie były w 1/3 środkowej.
I jeszcze jedno. Na dłuższych trasach chciałem sobie ułatwić i wpisać nowy steerpoint z namiarami GPS do lotniska do którego leciałem, aby ułatwić sobie nawigowanie zanim wleciałem w strefę nadawania danego TACANU-u.
Mimo wpisywania nowej wartości i zatwierdzania ENTEREM (na przedniej konsoli, nie klawiaturze oczywiście), nie mogłem wpisać właściwego formatu.
Rozumiem że wpisuje się cały ciąg, czyli stopnie, minuty, sekundy razem, bez żadnych przerw, czy innych znaków przestankowych?