Autor Wątek: Pomoc dla początkujących: Falcon BMS  (Przeczytany 108916 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pomoc dla początkujących: Falcon BMS
« Odpowiedź #195 dnia: Stycznia 19, 2015, 19:05:21 »
Wielkie dzięki
Działa :)
Ale za to nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, od wczoraj lądowałem tylko z wyświetlaną na HUD-ie wysokością i prędkością i wszystkie lądowania udane.
Biorę się dalej za radar i nawigację.
Ale ten program jest świetny, odkąd kupiłem falcona 4.0 w 1998, a potem przeszedłem przez wszystkie patche, AF, FF itd. wciąż mnie tak samo cieszy.
Jeszcze raz dzięki

« Odpowiedź #196 dnia: Stycznia 20, 2015, 13:51:50 »
Witam i zwracam sie o pomoc. Probuje ogarnac Falcona BMS i po przerobieniu manuala i filmikow z instrukcja oraz krok po kroku cheklisty dalej jestem w kropce. :(
Chodzi mi o klapy chodz wiem ze dzialaja w automacie, u mnie chyba nie. Po prostym wcisnieciu A wlacza sie Auto,klapy wtedy sie wysuwaja,po ponownym wcisnieciu
wciagaja,jak wiadomo "przycisk A sam kieruje samolotem" a ja moge tylko patrzec.Doszedlem do wniosku ze cos mi umknelo i jak by ktos z kolegow
mogl mi pomoc to bym byl wdzieczny. Nie rozumie TAKEOFF TE i moze tu jest Problem. :cry:

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #197 dnia: Stycznia 20, 2015, 14:36:48 »
Coś się ostro zamieszałeś.
Primo - jeśli opcje w Settings BMS-a masz skonfigurowane w trybie realistic/acurate a Autpilot - 3-axis) to klawisz A odpowiada JEDYNIE za zmianę położenia prawego przełącznika (Pitch) na panelu Misc (czyli rozbudowanego panelu autopilota). Sam z siebie ot tak nie steruje samolotem - troszkę bardziej jest to zakręcone, ale po paru próbach do szybkiego ogarnięcia. Pełną kontrolę "autopilota" można uzyskać odpowiednio konfigurując ustawienia OBU przełączników na panelu Misc, czyli Roll (lewy) i Pitch (prawy).

W F-16 klapami w ogóle się nie przejmuj, żeby wręcz nie powiedzieć nie interesuj ;) Wiedz, że są i działają :)

Nie rozumie TAKEOFF TE i moze tu jest Problem

Szczerze, to ja z kolei nie bardzo rozumiem, o co Tobie chodzi. Nie rozumiesz jak wystartować? Jak dotoczyć się na pas? Jak uruchomić samolot? Sprecyzuj proszę, czego nie rozumiesz w procedurze startu?
Pisząc "po przerobieniu manuala" masz na myśli starego manuala do Falcona 4.0, czy manuala do BMS-a?
Jeśli to drugie, to polecam w razie napotkania ewentualnych trudności zerknąć także do opisów misji treningowych manuala ze starego, poczciwego Falcona 4.0.
Wbrew pozorom ;) podstawy z niego były, są i zawsze będą aktualne, bo to w końcu cały czas jest "tylko" symulator F-16.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #198 dnia: Stycznia 20, 2015, 17:23:24 »
Probuje i sie nad tym denerwuje wiec bardzo prawdopodobne ze Coś się ostro zamieszałem ale szczerze probowalem chyba wszystkiego. W ustawieniach jest wszystko odchaczone czyli wydaje mi sie ze   realistic/acurate.Raz probowalem tylko polaczyc sie online i wszystko bylo OK a w campani lipa.

cytuje:"W F-16 klapami w ogóle się nie przejmuj, żeby wręcz nie powiedzieć nie interesuj ;) Wiedz, że są i działają :) "

Chyba raczej nie.Podchodzac do ladowania z predkoscia ok.165 knots smolot  jak kamien,optymalnie w tej konf. to 195 i po paru odbiciach od pasa laduje czyli nic nie pasuje z instrukcjami

O TAKEOFF TE mialem na mysli ze to moze jakis modul albo jakas funkcja aktywuje klapy a dokladnie;
http://simhq.com/forum/ubbthreads.php/topics/3412932/1

Dobrze ze to dzial pomocy dla poczatkujacych :562:

« Odpowiedź #199 dnia: Stycznia 20, 2015, 18:53:24 »
Przyznam że kompletnie nie "czaje" jaki masz problem z klapami oraz treningiem "TakeOff TE". Przecież to tylko misja treningowa startowania.
Napisze jak ja ląduje. Wychodząc na "final" upewniam się że prędkość mam poniżej 300kts, wypuszczam podwozie i jeśli już mam nie więcej niż 200kts to nie wypuszczam hamulcy tylko pozwalam żeby samolot sam wytracił prędkość tak żeby przy przyziemieniu miał 155-165 kts. Nie interesują mnie żadne przyciski, klapy, autopiloty nic takiego. Pilnuje prędkości oraz glideslope na HUDzie.

Offline mj

• *
« Odpowiedź #200 dnia: Stycznia 20, 2015, 19:25:33 »
Prędkość przy lądowaniu zależy od masy samolotu. Z pełnym bakiem będzie znacznie większa, na oparach znacznie mniejsza. Przy lądowaniu nie patrz na prędkość, tylko na AOA bracket.

zobacz:
http://www.185th.co.uk/files/Training/Assessment/F-16_Landing_Tutorial.pdf

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #201 dnia: Stycznia 20, 2015, 19:46:20 »
Rzuć okiem też na to:

https://www.youtube.com/watch?v=0cXkzNJP3rQ

I powiedz też, bo już zupełnie się gubię: problem masz z lądowaniem, czy startem ?

Wiesz - temat jest dla początkujących, ale każda materia i człowiek ma swoją wytrzymałość :)
Jak się przekroczy "masę krytyczną" to nic już nie pomoże :P
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Poko

• Gość
« Odpowiedź #202 dnia: Stycznia 20, 2015, 20:02:57 »
Klapami zajmuje się automatycznie komputer (fly-by-wire). Z wysuniętym podwoziem klapy są wypuszczone non-stop (nie mówię tutaj o klapach natarcia skrzydeł tzw. leading edge flaps, bo z tym jest różnie).
Przy lądowaniu nie patrzę nawet na prędkość - dla mnie jest najważniejszy "E-bracket" (czyli kąt natarcia "AoA") i przed przyziemieniem linia "-2,5 stopnia".

Bardzo dobry tutorial jest tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=0cXkzNJP3rQ

[EDIT] Ożesz Ty bip3r - pobiłeś mnie z tym linkiem ;). Pietnaście minut pisałem posta na telefonie, bo miałem kolendę w międzyczasie. :D

Poko

• Gość
« Odpowiedź #203 dnia: Stycznia 20, 2015, 20:13:52 »
O TAKEOFF TE mialem na mysli ze to moze jakis modul albo jakas funkcja aktywuje klapy a dokladnie;
http://simhq.com/forum/ubbthreads.php/topics/3412932/1

Dobrze ze to dzial pomocy dla poczatkujacych :562:

Trochę źle zrozumiałeś chyba tą wypowiedź:
Cytat: Wedge
I notice that the flaps are down when going through the Takeoff TE and then they automatically raise upon takeoff/raising gear?

I tried mapping flaps increase and decrease to my TM Cougar. Then when trying to bleed speed I tried lowering flaps around 200kts (speed brakes worked just fine), but could not lower the flaps. Then when I lowered the gear the flaps automatically lowered as well. What am I doing wrong and how can I lower/raise the flaps?
"Take-off TE" to skrót od "Take-off Tactical Engagement" i oznacza misję (lekcję) z listy treningu , a nie system w samolocie. Wszystkie misje w Falconie stworzone edytorem, a nie przez dynamiczną kampanię, określa się mianem TE (Tactical Engagements).

« Odpowiedź #204 dnia: Stycznia 20, 2015, 21:05:07 »
Trochę źle zrozumiałeś chyba tą wypowiedź:"Take-off TE" to skrót od "Take-off Tactical Engagement" i oznacza misję (lekcję) z listy treningu , a nie system w samolocie. Wszystkie misje w Falconie stworzone edytorem, a nie przez dynamiczną kampanię, określa się mianem TE (Tactical Engagements).
Dzięki,takie wytłumaczenie jest w pełni wystarczające dla takiego ciemniaka jak ja.Zle się do tego zabrałem.Chyba mózg mi się przeparował.
Te filmiki przerobiłem pare razy i dochodzę do wniosku ze tylko TRENING.Moze coś robię źle.
Mam pytanie do kolegów czy stojąc na płycie gotowi do startu lub podczas podchodzenia do ładowania
fizycznie widzicie klapy wypuszczone bo u mnie są wciągnięte.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #205 dnia: Stycznia 20, 2015, 21:34:53 »
U mnie, gdy stoję na płycie gotowy do startu, klapy są "fizycznie" wyciągnięte. Tak samo podczas lądowania, gdy wysuwam podwozie. Dodam, że wszystkie ustawienia wizualne mam na maksa, bo być może nie ma tej animacji przy ograniczonych opcjach grafiki (nie sprawdzałem tego).

« Odpowiedź #206 dnia: Stycznia 21, 2015, 15:18:12 »
Dziękuje panowie za pomoc,problem naprawiła reinstalacja całego Falcona.
Teraz można ładować z bardzo małymi prędkościami i są klapy wypuszczone czego wcześniej nie było.
Co było przyczyną niewiem a za pomoc jeszcze raz DZIĘKI. :509: :509: :509: :509: :509: :banana: :banana:

Poko

• Gość
« Odpowiedź #207 dnia: Stycznia 21, 2015, 16:14:57 »
Nooo! Kolejny zadowolony klient.

« Odpowiedź #208 dnia: Stycznia 25, 2015, 15:33:34 »
Witam ponownie
Wczoraj w ramach ćwiczenia obsługi przedniej konsoli (bardzo mi się to podoba :) ) i szlifowania nawigacji i IFR latałem sobie po Korei, do Japonii i z powrotem, lądowałem, uzupełniałem paliwo (hot pit refueling) startowałem i dalej.
Przepraszam za może kolejne banalne pytanie, ale zarządzania paliwem jeszcze dokładnie nie przerobiłem. Każdorazowo przy wykorzystaniu HPR strzałki paliwa na wskaźniku zegarowym przesuwały się nieco za połowę skali, nigdy więcej, ale ponieważ startowałem, nawigowałem do kolejnej bazy, lądowałem i uzupełniałem paliwo więc strzałki generalnie oscylowały w 1/3 środkowej. Wracając z Japonii zaczęło mi się wyświetlać na HUD-zie powiadomienie FUEL wraz z sygnałem, pomimo że strzałki na wskaźniku paliwa w zasadzie cały czas poruszały się w w/w zakresie, znacznie przed poziomem minimalnym.
Jaki jest tego powód? Patrząc tylko na wskaźnik paliwa, to na pierwszym odcinku trasy (poszalałem z dopalaczem) strzałki rzeczywiście zeszły bardziej w kierunku zera, a mimo to przed strefą alarmu, potem na każdym kolejnym odcinku tak jak napisałem generalnie były w 1/3 środkowej.

I jeszcze jedno. Na dłuższych trasach chciałem sobie ułatwić i wpisać nowy steerpoint z namiarami GPS do lotniska do którego leciałem, aby ułatwić sobie  nawigowanie zanim wleciałem w strefę nadawania danego TACANU-u.
Mimo wpisywania nowej wartości i zatwierdzania ENTEREM (na przedniej konsoli, nie klawiaturze oczywiście), nie mogłem wpisać właściwego formatu.
Rozumiem że wpisuje się cały ciąg, czyli stopnie, minuty, sekundy razem, bez żadnych przerw, czy innych znaków przestankowych?

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #209 dnia: Stycznia 25, 2015, 15:59:15 »
Pytanie pierwsze:

Zdecydowanie łatwiej było by powiedzieć co jest nie tak gdybyś w opisywanej sytuacji zrobił print screen, bez tego można jedynie domniemywać. Ja obstawiam że udało Ci się doprowadzić do sytuacji Trapped Fuel. Sytuację taką może powodować długotrwały lot na AB, podwieszone zbiorniki, zagapienie się i zostawienie A/R Doors otwartych. W jakimś stopniu ta sytuacja jest wymodelowana w BMSie, nie umiem powiedzieć na ile. Każdy tego kiedyś doświadczył, w checklistach są procedury na wypadek wystąpienia omawianej sytuacji, ale sposobu na wywołanie jej ad hoc nie znalazłem.

Przy wystąpieniu tej sytuacji oprócz standardowego "FUEL" na środku HUD, w lewym dolnym rogu wyświetlana jest linijka "TRP FUEL".

Inny pomysł wiążę się z zdecydowanie prostszą przyczyną. Co rozumiesz przez poziom minimalny? W efie pojęcie "rezerwy" jest dość ruchome. Nie działa to tak jak w samochodzie, że poniżej pewnego poziomu świeci się żółta kontrolka - w zależności od typu lotu, zadania poziom rezerwy znany tutaj jako "Bingo Fuel" ustawia się samodzielnie. Robisz to poprzez ICP: LIST -> 2 (bingo). Tam definiujesz poziom alarmu. Poziom ten nie jest oznaczony na analogowym paliwomierzu.

Pytanie drugie:

Wpisujesz jednym ciągiem bez separatorów, sprawdzasz czy pierwsza wartość (stopnie) mieszczą się w okienku poprawnie - jeżeli nie to dopisujesz na końcu zero.