Autor Wątek: Pomoc dla początkujących: Falcon BMS  (Przeczytany 109058 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
Odp: Pomoc dla początkujących: Falcon BMS
« Odpowiedź #255 dnia: Marca 02, 2015, 12:53:50 »
DMS zgadza się ;)
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #256 dnia: Kwietnia 18, 2015, 13:44:59 »
Mam pytanie o przeciągnięcia w Falconie. W manualach pojawiają się pojęcia: stall, departure i deep stall. Czym one się różnią?

Z góry dzięki  :)

Offline Qba

• VFA-313
  • *
« Odpowiedź #257 dnia: Kwietnia 21, 2015, 18:14:43 »
Mam pytanie o przeciągnięcia w Falconie. W manualach pojawiają się pojęcia: stall, departure i deep stall. Czym one się różnią?

Hmm, dobre pytanie. Deep stall to stare dobre Falconowe przeciągnięcie, w którym jak liść spadamy w dół. Emergency Procedures strona B-5, BMS-Dash1 strona 180.

Stall. Podejrzewam, że chodzi o Engine Stall http://en.wikipedia.org/wiki/Compressor_stall . Emergency Procedures strona C-6. Silnik albo nagle gaśnie albo traci sporo mocy. Rzadko, ale zdarza się np. w dogfightach przy niskich prędkościach.

Departure. Wydaje mi się, że to słowo używane w kontekście utraty kontroli nad samolotem - departure from controlled flight. http://en.wikipedia.org/wiki/Departure_resistance

Virtual Strike Fighter Squadron 313

"Failure to remove TrackIR prior to ejection may cause injury. If unable to remove TrackIR, a proper ejection body position (head back against the seat headrest) reduces the chance of injury from the TrackIR."

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #258 dnia: Kwietnia 21, 2015, 21:46:15 »
Stall to typowe przeciągnięcie (o ile można mówić o typowym przeciągnięciu dla F-16) czyli gwałtowny spadek siły nośnej po przekroczeniu maksymalnego kąta natarcia. Ustaw sobie kąt wznoszenia na np 40 stopni ściągnij przepustnicę na idle i próbuj cały czas utrzymać ten kąt. W momencie jak już nie będzie się dało i maska będzie opadać to można powiedzieć że jest to stall. Oddanie drążka powoduje przywrócenie typowych kątów natarcia.

Deep stall, tak jak Qba napisał, w celu uproszczenia można dodać, że gdy nie da się wyprowadzić ze stalla przez oddanie drążka a samolot spada w dół jak kamień przy osiąganiu jednocześniej wysokich kątów natarcia (nawet do 120) to jest to deep stall.

Departure - tu jest dobry przykład na departure: https://www.youtube.com/watch?v=wZNaQuUGluk

« Odpowiedź #259 dnia: Maja 04, 2015, 20:13:48 »
Pytanko: Czym różni się degrees off bore-sight od gimbal limit?

W Tactical Reference pisze, że AIM-9X ma gimbal limit 90 stopni i 65 stopni off bore-sight. Gdzieś pisze, że gimbal limit to- maksymalny obszar w obrębie którego radar lub LOS (Line Of Sight) może funkcjonować. Przekraczanie limitu gimbal sprawia, że rakieta traci lock’a.

« Odpowiedź #260 dnia: Listopada 03, 2015, 10:56:43 »
Witam wszystkich. Podpowiecie co zmieniło się w 4.33 z bindowaniem klawiszy joya? Co to są "callbacks" i z czym to się je?

Poko

• Gość
« Odpowiedź #261 dnia: Listopada 03, 2015, 13:44:39 »
Chyba nie zrozumiałeś dokładnie info z manuala:
Cytat: BMS-Manual.pdf str 17
"4.32 key files can be used, but if you do so you will have to manually add in/change the new 4.33 callbacks. It is therefore strongly advised to start with a new 4.33 key file and customise it as desired."

"Callbacks" to są po prostu funkcje / czynności / akcje w simie, pod które można przypisać klawisze.
Wybacz, ale jest ich tyle, że trudno sczytać całość i porównać co się zmieniło względem wersji 4.32. Nie chce się ustawiać wszystkiego od nowa, co? ;)

« Odpowiedź #262 dnia: Listopada 03, 2015, 14:26:09 »
Nie chce się, nie chce  :D Dzięki za podpowiedź.
Czyli binduje się dokładnie tak samo tylko problem jest z funkcjami które zmieniły nazwy i trzeba szukać ich odpowiedników w nowej wersji?
P.S. Widzieliście że teraz widać nos efki z kokpitu? Mała rzecz a cieszy.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #263 dnia: Listopada 03, 2015, 15:02:39 »
Tak, dokładnie. ;)

Nos widać i pozycja skrzydeł w widoku z kokpitu też jest poprawiona. Te modele były już dostępne jako mod do 4.32 – LaunchVipers2 by JanHas – ale trzeba było się narobić, żeby je zainstalować.

« Odpowiedź #264 dnia: Listopada 03, 2015, 18:36:54 »
Wie ktoś może, gdzie znaleźć "klawiszologię" do różnych keyfiles, np.: basic lub full?

Pomyślałem że w oczekiwaniu na Nevady, Mirage i inne cuda od DCS, poznam bliżej to świeżo wydane cacko.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #265 dnia: Listopada 03, 2015, 19:50:21 »
Generalnie znalazłem teraz w ".../Falcon BMS 4.33/Docs/Key Files & Input/" różne pliki - np. o nowych callbacks'ach ("BMS Callback Updates.pdf") albo całą listę z klawiszologią nowa kontra strara ("BMS Keystrokes - old vs new.pdf"). W "BMS Key File Manual" też są na końcu "keyboard layouts".

« Odpowiedź #266 dnia: Listopada 03, 2015, 20:27:04 »
Dzięki, o coś takiego mi chodziło.

« Odpowiedź #267 dnia: Listopada 08, 2015, 13:00:30 »
Witam
Nie bardzo wiem czy to odpowiedni dział, ale do rzeczy.
Znalazłem taki filmik

https://www.youtube.com/watch?v=kOGbWk_sh4o

Zainteresował mnie ten dodatek, czyli wyświetlana w dolnym, lewym rogu informacja nt. horyzontu, prędkości, wysokości itd.
Bez względu na ruchy głową informacja jest. Czy można to gdzieś w Falconie uruchomić,  czy trzeba coś ściągnąć?

I druga sprawa, korzysta ktoś w Falconie z Opentracka? Od wczoraj usiłuję ustawić EDTrackera i Opentracka i jestem jak widać tak zdolny, że średnio mi to wychodzi :)
Może ktoś ma gotowe profile i zechciałby się podzielić.

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #268 dnia: Listopada 08, 2015, 13:07:23 »
Musisz popatrzeć na ustawienia klawiatury i tam znajdziesz opcję wyświetlania tego świństwa ;-)

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #269 dnia: Listopada 08, 2015, 13:22:57 »
Czy istnieje sposób na wyświetlanie Falcona na 2 monitorach ustawionych jeden nad drugim - czyli w rozdzielczości 1920 x 2160?