Autor Wątek: Pomoc dla początkujących: Falcon BMS  (Przeczytany 103564 razy)

sunrrrise

• Gość
Odp: Pomoc dla początkujących: Falcon BMS
« Odpowiedź #435 dnia: Lutego 09, 2018, 16:51:11 »
"Dość blisko"? "3-4 weeks" w sensie? Ja obstawiam raczej Q3-Q4 2019... tyle było między 4.32 a 4.33.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #436 dnia: Lutego 09, 2018, 19:57:36 »
Nie sugerowałbym się - tu nie ma żadnej reguły. 4.34 może uderzyć w każdym momencie jak grom z jasnego nieba. ;)

« Odpowiedź #437 dnia: Lutego 12, 2018, 08:52:06 »
Panowie po paru pierwszych tygodniach z BMS urodziło mi się trochę pytań na które ciężko mi znaleźć odpowiedz, więc pomęczę Was :evil:

-kto mówi Pitbull po odpaleniu 120? Czy jest to „mój” głos? Głos niebios, czy wingman? I gdzie na HUD jest info, że rakieta przeszła w tryb aktywny?

-jeżeli celem jest np lotnisko wroga, na którym mam zaatakować dwa pasy startowe, wieże, oraz radar, to jak przypisać poszczególne cele wingmanom na poziomie planowania, żeby nie atakować tego samego celu? Wiem jak ustawić sobie steerpoint do ataku, ale jak wskazać cel innym?

-czy w AGM88 działają inne tryby prócz EOM?(gdzieś znalazłem, że nie a potem, że jednak tak)

-czy w BMS istnieje coś w rodzaju killboxów znanych choćby z książki Viper Pilot?

-do czego służą komendy „check in”, „check out” oraz najbardziej mnie intrygujące „relieve me(coś jakby tak chyba), oraz „send rescue chopper”?
Ta ostatnia wiem co znaczy, ale chodzi mi o ich realny wpływ na grę.

Z góry dziękuje.
Śmigłowce nie mogą latać - są po prostu tak brzydkie, że ziemia je odpycha.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #438 dnia: Lutego 12, 2018, 10:13:09 »
– Różnie. "Pitbull" mówi ten, kto przed chwilą deklarował "Fox 3". Jeśli masz ustawione w opcjach, by słyszeć "swój" głos, to może być to też twój "Pitbull". Dolna wartość pod DLZ na HUD zaczynająca się albo od A, M lub T oznacza w jakim trybie jest rakieta i ile sekund zostało do przejścia w kolejny tryb. "A" to MPRF (radar prowadzi rakietę), "M" to HPRF ("pół" pitbull), a "T" to "time to impact" (pełen pitbull). Musisz na prawdę uderzyć w manual.

– Chyba się nie da.

– Działają wszystkie. Jeśli twój block ma możliwość podwiesić HTS to działa też i HAD po podwieszeniu poda. Czytaj manual.

– Możesz sobie rozrysować takie killboxy liniami na mapie i zapisać na DTC, a potem wgrać w kokpicie. Takie rzeczy generalnie stosuje się w misjach MP np. na Falcon-Online. Sim Ci tego sam nie ustali.

– "Check In" stosuje się chyba przy misjach CAS, by AWACS/JSTARS podawał stale namiary na cele naziemne. "Check Out" to odwołanie tek funkcji. "Relieve me" to chyba prośba o wcześniejszy RTB w misji CAP ze względu np. na bingo lub winchester. "Send rescue chopper" to mayday, gdy jesteś w zasięgu wzrokowym ze strąconym friendly pilotem wiszącym na "szmacie". Dzięki temu komputrowy pilot może zostać uratowany (rescued) zamiast skończyć ze statusem MIA. To chyba mało istotna rzecz dla kampanii. Może poprawić morale w nieznacznym stopniu.

Offline B3rNO

• *
  • B3 all day
    • http://www.youtube.com/user/b3rno
« Odpowiedź #439 dnia: Lutego 12, 2018, 12:20:50 »

-jeżeli celem jest np lotnisko wroga, na którym mam zaatakować dwa pasy startowe, wieże, oraz radar, to jak przypisać poszczególne cele wingmanom na poziomie planowania, żeby nie atakować tego samego celu? Wiem jak ustawić sobie steerpoint do ataku, ale jak wskazać cel innym

Najprostsze rozwiązanie jakie pierwsze przychodzi na myśl to przypisanie wyżej wymienionych celów do swoich sterpoint-ów, zalokowanie ich radarem i wydanie rozkazu "attack my target".
Przypisanie celów skrzydłowemu i elementowi na poziomie UI jest niemożliwe.

« Odpowiedź #440 dnia: Lutego 12, 2018, 16:33:09 »
Ponieważ jestem na etapie przypominania sobie BMS-a po 5 latach przerwy to pozwolę sobie na kilka uwag dotyczących 4.33u4. Po pierwsze są misje treningowe i bardzo dobry do nich podręcznik BMS-Training. Po drugie jest podstawowy podręcznik w doc. To-BMS1F-16CM-34-1-1. Rozpocząłem zabawę od misji TR433_12_Harm oraz TR433_11_LGB.
Jeśli chodzi o Harm to są dostępne wszystkie opcje dla POS oraz HAD. Można także pobawić się z skrzydłowym wydając polecenie atakuj mój cel. Dla mnie jedyny problem to interpretacja TOI (time of impact)  domyślam się, że jest to związane z ograniczeniem czasowym, ale może się mylę.
Ciekawa jest misja z LGB gdzie trzeba precyzyjnie zniszczyć 2 dźwigi w porcie o tym samym STPT, ale różnych współrzędnych. Tutaj także można zmusić skrzydłowego do ataku na jeden z dźwigów, ale to już inna bajka. Nie wspomnę o drugiej misji z LGB_Ramp  (może kiedyś ją przećwiczę), gdzie oświetlamy skrzydłowemu laserem cel. Reasumując można się dużo nauczyć z wspomnianych misji oraz podręcznika. Jeszcze na koniec o ile mnie pamięć nie myli to w OF była możliwość wyznaczania STPT dla obiektów w małej odległości po to aby wskazać je skrzydłowemu.

« Odpowiedź #441 dnia: Lutego 13, 2018, 12:35:49 »
Nadal jest możliwość wyznaczania STPT. Funkcja Mark Point. Nie ma znaczenia czy daleko czy blisko. Skrzydłowy dostaje koordynaty, dajesz mu rozkaz i tam śmiga. Możesz wskazać co chcesz - budynek, czołg, lotnisko, zestaw OPL, etc.

Spacje. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Lutego 20, 2019, 20:18:24 wysłana przez KosiMazaki »
Żeby latać Falconem BMS trzeba dorosnąć ... i nie mówię tu o wieku ...

« Odpowiedź #442 dnia: Lutego 13, 2018, 14:15:30 »
Dzięki Grooz tak myślałem. Z tego co pamiętam to robiąc scenariusz w TE przewidywałem większą liczbę celów naziemnych dodając STPT mając na uwadze skrzydłowego czy nawet większe formacje.

kwadrat

• Gość
« Odpowiedź #443 dnia: Lutego 20, 2019, 18:20:04 »
Przystępnie wytłumaczone podejście ILS.
https://www.youtube.com/watch?v=DPC8vRnGg2I

Offline petros13

• *
  • Zawsze jest dobrze, tak musi być.
Piotr1szy Nerwowy.

kwadrat

• Gość
« Odpowiedź #445 dnia: Marca 20, 2019, 19:22:33 »
Dobrze wiedzieć. :)

« Odpowiedź #446 dnia: Marca 20, 2019, 20:50:20 »
To raczej nie jest dla początkujących ale dla bardzo zaawansowanych deweloperów. Poza tym, poleganie na SEAD/DEAD może dobrze działać w teatrze EMF w innych już nie, gdzie scenariusze w których jedna strona nie ma lub ma bardzo ograniczone możliwości SEAD. 
Nie polecam grzebania w silniku kampanii początkującym bo można zrobić jedynie bałagan.

« Odpowiedź #447 dnia: Września 09, 2020, 08:38:48 »
Mam 2 problemy, zapytania w sprawie BMS 4.34.1.

Na rampie po przeprowadzeniu całej procedury uruchomienia silnika i całej reszty, pali mi się "Avionics Failure", które resetuje. W poprzednich wersjach ten błąd nie pojawiał się. Oglądając tutoriale widzę, że wszyscy kasują błąd, ale chcę zapytać czy tak na pewno powinno być.

Druga sprawa, w tej samej sytuacji na HUD wokół wskaźnika- krzyża mam 2 przerywane okręgi, które nie wiem dlaczego się pojawiają i jak je zlikwidować.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #448 dnia: Września 10, 2020, 15:45:17 »
BMS 4.34.1? Jest już wersja 4.34.4. :)

Z tego co pamiętam w poprzedniej wersji też trzeba było kasować błąd na stronie TEST. Tak powinno być.

Opisanego problemu na HUD nie kojarzę. Dasz screenshota?

« Odpowiedź #449 dnia: Września 10, 2020, 17:41:59 »
Te "2 przerywane okręgi", sprawdź czy przypadkiem przełącznik Depression Reticle Switch na panelu "HUD" nie jest w pozycji "PRI" lub "STBY". Ta druga daje właśnie 2 przerywane okręgi.