Na początek krótkie wyjaśnienie. Powracam do latania w Falconie po dłuższej przerwie około 5 lat. Ostatnie latanie było na 4.32, teraz mam 4.33u4 oraz ten stary. Nauka polega na budowaniu moich starych misji z 4.32 w nowym 4.33u4. Latanie odbywa się w środowisku mojego fizycznego kokpitu wyposażonego w monitory oraz przełączniki. W trakcie nauki w nowym 4.33u4 natrafiam na problemy, które staram się rozwiązać, ale z niektórymi mam kłopot dlatego będę prosił co jakiś czas o pomoc.
Pierwszy problem udało się rozwiązać dotyczył nagrywania misji (AVTR). Zauważyłem pliki vhs , pojawiające się po zakończeniu misji. Sprawdziłem co piszą w manualu i faktycznie na str. 24 jest mowa o AVTR w powiązaniu z instrukcją set g_bACMIRecordMsgOff 1 , gdzie 1 ozn. enable AMCI a 0 disanable. Zmieniłem defaultowe 1 na 0 i mam teraz kontrolę na moim panelu AVTR.
Drugi problem dotyczy zmiany pilota prowadzącego podczas lotu. Mam np. 3 pary wykonujące OCE, SEAT oraz Strike czy mogę wirtualnie przejść z jednego samolotu do drugiego i przejąć jego zadanie. Z tego co pamiętam to było to możliwe, ale pamięć jest zawodna.
Kolejny problem dotyczy HUD a konkretnie okienka z prawej strony na dole przy napisie R lub AR oraz wyświetlania AL 300. Zrobiłem pierwszą misję w 4.33u4 i zauważyłem okienko, ale bez wpisanej liczby oraz brak napisów R lub AR czy AL 300.
Sprawdziłem jak to jest w przykładowych misjach w 4.33u4. W misjach 02, 03 oraz 04 jest ok., ale w innych już brak tej informacji np. w misji 11. Mam u siebie panel HUD z przełącznikiem 3 poz. Alt Radar, Baro oraz OFF. W wspomnianych misjach 02, 03, 04 przełącznik działa prawidłowo podobnie jak pozostałe w tym panelu. Sprawdziłem także w kokpicie 3D. Nie mam pojęcia gdzie należy zmusić HUD aby wyświetlał wartość wysokości w pustej ramce oraz AL 300. Szczególnie AL 300 jest przydatne przy lądowaniu. To tyle na początek moich problemów. Może ktoś zna rozwiązanie wspomnianych problemów.