Dzięki projektowi z strony
http://www.benchmarksims.org/forum/showthread.php?15107-DIY-ICP-Module/page2 zrozumiałem koncepcję drejku sterowania przycisków w ICP (taką mam nadzieję). Jest sterownik Teensy++ 2.0, który umożliwia podłączanie przełączników bezpośrednio do pinów uP oraz masy układu bez stosowania diod. Naliczyłem 36 wyprowadzeń z tego kontrolera co oznacza, że można w ten sposób zaprojektować małą matrycę np. do ICP. Moje wnioski oparłem na schemacie montażowym oraz uwadze autora tego projektu. Wspomniany sterownik umożliwia także tworzenie klasycznej matrycy, decyduje o tym program. Nie znam tego kontrolera, ale się tego domyślam.
Co mogę powiedzieć na temat kontrolerów które znam osobiście lub z literatury które można zastosować w mojej wersji ICP. Kontroler Damosa DMKeys8 ma organizację matrycy 16x10 i może być podłączony do pcb, podobnie kontroler BU0836 (6x6).
Tak jak wspomniałem w poprzednich post są kontrolery, które mają diody blokujące umieszczone na pcb. Należy do nich stary MJoy. Można go zastosować do koncepcji 6x6 (kolumny wiersze), ale trzeba wyprowadzić z pcb MJoy 12 przewodów (nie posiadałem oryginału MJoy, dlatego nie miałem z tym problemów). Kolejny sterownik Master z OpenCockpits ma także diody na pcb i ma organizację 9 kolumn x 8 wierszy i podobny problem jak z MJoy.
Jest jeszcze SimIN w połączeniu z SimOut, który także posiada diody na pcb.
Reasumując przedstawiłem kilka sterowników z różnymi rozwiązaniami matryc. Nie da się zrobić uniwersalnego schematu pod różne kontrolery, dlatego wybrałem optymalne rozwiązanie dla ICP tzn. matrycę 6 kolumn i 6 wierszy, która może być realizowana przez większość kontrolerów.
Na koniec pytanie do drejku. Czy posiadasz konkretny kontroler dla ICP, który umożliwia połączenia przełączników bezpośrednio do uP oraz masy. Może ten kontroler posiada podobnie jak Teensy++ 2.0 dwie opcje sterowania matryc. Jest to istotne dla założeń do schematu ICP.