Autor Wątek: Projekt panelu ICP dla Falcona.  (Przeczytany 21622 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Projekt panelu ICP dla Falcona.
« Odpowiedź #60 dnia: Maja 26, 2013, 22:17:14 »
Bardzo się cieszę z tego powodu. Przesłałem do Ciebie pocztę z informacjami. Tomu także się włączył do projektu, będziemy na bieżąco konsultować na pw. Co do diod to mogą być 1Nxx. Ponieważ druk jest dwustronny to będą lutowane po stronie elementów. Zrobię optymalny druk dwustronny w Eagle jako wzorzec wg. którego można zrobić ścieżki w np. DesignSparkPCB. Matryca jest uniwersalna zbudowana na minimum tzn. 6x6 co wystarczy dla ICP. Jest wprawdzie opcja np. dla BUO836 bez diod, ale tylko dla małej matrycy tak jak na zdjęciu.

Jest problem poszukania odpowiednich potencjometrów tak jak na zdjęciach załączonych w moich post.

« Odpowiedź #61 dnia: Maja 27, 2013, 06:43:53 »
Chciałbym uzupełnić ostatni mój post. Po uwadze drejku na temat matrycy przypomniałem sobie, że faktycznie są sterowniki, gdzie diody matrycy są umieszczone na płycie. Ja nie miałem z tym do czynienia, ponieważ sam projektowałem pcb na podstawie schematów i zapomniałem, że taki problem może istnieć. Wyjaśnię o co chodzi. Większość kontrolerów ma wyprowadzone na piny kolumny i wiersze. Matrycę diodową buduje się w tym przypadku na zewnątrz kontrolera. Tak jest w przypadku DMKeys8 czy BU0836. Niektórzy projektanci umieszczają diody na płycie np. płyta Master z OC. Wspomniana płyta ma 72 wejścia. Są one wyprowadzone na łączówki tworząc grupy 9x8. Ja płytę Master (pcb) zrobiłem sam wyprowadzając na łączówki tylko 9 kolumn oraz 8 wierszy. Podobnie jest z płytą MJoy. Zrobiłem sam pcb wyprowadzając tylko 8 kolumn oraz 11 wierszy. Reasumują dla ICP trzeba zastosować kontroler z wyprowadzonymi kolumnami oraz wierszami. Teoretycznie można zastosować kontroler z matrycą, ale to nie ma sensu (duża liczba doprowadzonych sygnałów oraz duża liczna ścieżek na druku).
Jeśli chodzi o problem czy zastosować diody prostownicze powierzchniowe czy przewlekane to z mojego doświadczenia wynika, że do montażu lepsze są przewlekane. W tych ostatnich można zmieniać rozstaw otworów pod montaż, co daje pewną elastyczność przy projektowaniu pcb.
Jak zauważyliście na moim schemacie diody LED są pogrupowane po 4. Jest to związane z doprowadzonym napięciem 12V. Wszystkie 21 LED pobiera około 35.5 mA prądu.
Na koniec przypominam o potencjometrach. Ich umieszczenie w kółkach ułatwia projektowanie pcb, ale wymaga dodatkowej łączówki np. DB9 i jej umocowanie. To takie moje ogólne uwagi. O szczegółach napiszę osobno.

« Odpowiedź #62 dnia: Maja 29, 2013, 09:21:01 »
Nastąpiło przyspieszenie w realizacji projektu. Decyzja drejku o włączeniu się do projektu oraz wykonanie druku dwustronnego zwiększyło możliwości technologiczne wykonania ICP. Kolejna decyzja o wyprowadzeniu sygnałów sterujących pots lub enkoderów na osobną łączówkę daje możliwość wygospodarowania wolnej powierzchni na pcb dla kątowników. Sprawdziłem ponownie jak jest to rozwiązane w oryginale. Jest to pokazane na zdjęciu w odpowiedzi #56. Konsekwencją umieszczenia z tyłu dodatkowej osłony jest zastosowanie dodatkowych przewodów z łączówkami.
W naszym projekcie nie potrzeba tylnej osłony. Elementy z druku jednostronnego (diody, mostki) przejdą na stronę elementów. Trzeba tylko wykonać dwa dłuższe kątowniki z lewej i prawej strony do przymocowania czterech kółek. Myślę, że jest możliwe wykonanie dwóch opcji tych kątowników dla pots oraz enkoderów. Kółka także byłyby w dwóch wariantach. Pozostaje problem umocowania łączówki np. DB9 dla pots lub enkoderów. Można pomyśleć o dodatkowym kątowniku umocowanym do lewego kątownika lub umocować tylko przewody do strony pcb do kątowników a sznur z DB9 zostawić luźny.
Zrobiłem wstępny projekt pcb pod nowy mod. Prawdopodobnie trzeba przesunąć doprowadzenie do przełącznika GAIN, ale to nie jest problem. Ścieżkami nie musimy się martwić, można podłożyć pod kątownik izolację. Na kolejnym zdjęciu widać na jakiej wysokości znajduje się enkoder. Dla opcji z pots ta odległość będzie mniejsza, ale to są szczegóły.

« Odpowiedź #63 dnia: Maja 31, 2013, 18:41:41 »
@Vito, to ja podziwiam twoje zaangażowanie. Zobaczymy co się udało po weekendzie.
Co do matrycy - może zostać 6x6 z diodami blokującymi, natomiast na kolumnach dołożymy dipswitch, którym będzie można zewrzeć wszystkie kolumny do masy, tylko wtedy trzeba dodać 36 ścieżek bezpośrednio od przycisków. Warstwa "niebieska" jest w zasadzie pusta.
Co ty na to??

« Odpowiedź #64 dnia: Maja 31, 2013, 20:15:31 »
Swój projekt pcb zrobiłem przy pewnych założeniach. Druk jednostronny (wyjaśniłem dlaczego) i w związku z czym minimalna liczba połączeń mostkowych (niebieski kolor). Minimalna liczba sygnałów sterujących z kontrolera (14 pin), dlatego tak zrobiona matryca 8x6 (8 kolumn 6 wierszy) oraz zastosowanie enkoderów (brak opcji z pots). Połączenia  LED  równoleglo-szeregowe daje minimum ścieżek oraz mniejszy prąd. Cztery diody z matrycy sterującej przełączniki GAIN i RES są na zew. pcb (połączone z przewodami). Te założenia dały możliwość minimalizacji liczby ścieżek oraz umieszczenie 4 kątowników dla enkoderów.
Druk dwustronny daje większe możliwości i nie musimy tak mocno ograniczać powierzchni pcb (mam na uwadze ilość ścieżek), ale musimy pamiętać o kątownikach z lewej i prawej strony oraz otworach mocujących pcb z płytą czołową.
Mam prośbę dotyczącą proponowanej modyfikacji kolumn (zwieranie do masy). Czy możesz podać aplikację gdzie to jest zastosowane. Pamiętam, że kiedyś Damos miał koncepcję budowy matrycy bez stosowania diod. Chętnie się temu przyjrzę, tym bardziej, że znalazłem uwagę do innego projektu ICP pod tym linkiem  http://www.benchmarksims.org/forum/showthread.php?15107-DIY-ICP-Module/page2
The buttons on the PCB board use a common ground and each one is individually connected (+) to an input on the Teensy++ 2.0 (see the PCB board for the teensy in the pictures on the first page). The buttons themselves are micro-switches with tactile feedback
Nie znalazłem dla tego projektu schematu ideowego.

« Odpowiedź #65 dnia: Czerwca 01, 2013, 09:16:46 »
Dzięki projektowi z strony  http://www.benchmarksims.org/forum/showthread.php?15107-DIY-ICP-Module/page2 zrozumiałem koncepcję drejku sterowania przycisków w ICP (taką mam nadzieję). Jest sterownik Teensy++ 2.0, który umożliwia podłączanie przełączników bezpośrednio do pinów uP oraz masy układu bez stosowania diod. Naliczyłem 36 wyprowadzeń z tego kontrolera co oznacza, że można w ten sposób zaprojektować małą matrycę np. do ICP. Moje wnioski oparłem na schemacie montażowym oraz uwadze autora tego projektu. Wspomniany sterownik umożliwia także tworzenie klasycznej matrycy, decyduje o tym program. Nie znam tego kontrolera, ale się tego domyślam.
Co mogę powiedzieć na temat kontrolerów które znam osobiście lub z literatury które można zastosować w mojej wersji ICP. Kontroler Damosa DMKeys8 ma organizację matrycy 16x10 i może być podłączony do pcb, podobnie kontroler  BU0836 (6x6).
Tak jak wspomniałem w poprzednich post są kontrolery, które mają diody blokujące umieszczone na pcb. Należy do nich stary MJoy. Można go zastosować do koncepcji 6x6 (kolumny  wiersze), ale trzeba wyprowadzić z pcb MJoy 12 przewodów (nie posiadałem oryginału MJoy, dlatego nie miałem z tym problemów). Kolejny  sterownik Master z OpenCockpits ma także diody na pcb i ma organizację 9 kolumn x 8 wierszy i podobny problem jak z MJoy.
Jest jeszcze SimIN w połączeniu z SimOut, który także posiada diody na pcb.
Reasumując przedstawiłem kilka sterowników z różnymi rozwiązaniami matryc. Nie da się zrobić uniwersalnego schematu pod różne kontrolery, dlatego wybrałem optymalne rozwiązanie dla ICP tzn. matrycę 6 kolumn i 6 wierszy, która może być realizowana przez większość kontrolerów.
Na koniec pytanie do drejku. Czy posiadasz konkretny kontroler dla ICP, który umożliwia połączenia przełączników bezpośrednio do uP oraz masy. Może ten kontroler posiada podobnie jak  Teensy++ 2.0 dwie opcje sterowania matryc. Jest to istotne dla założeń do schematu ICP.

« Odpowiedź #66 dnia: Czerwca 01, 2013, 09:59:57 »
Proponowany schemat po wprowadzeniu nowej organizacji matrycy

« Odpowiedź #67 dnia: Czerwca 01, 2013, 12:44:28 »
podłączenie każdego przełącznika oddzielnie możliwe jest nie tylko w Teensy, ale również BBI-32 LeoBodnara, a przede wszystkim w naszym wypadku, w elektronice Sheparda, gdzie możemy podłączyć matrycę lub 1-1. nakład pracy przy zrobieniu płytki uniwersalnej będzie pewnie niewiele większy, a da nam znacznie większe możliwości - myśląc również o innych pitbuilderach.
@vito - ale masz tempo ;) Ja zdołałem jedynie pogrzebać przy chutebox do ACESA (nawet zrobiłem blachy do rurek Pitota kiedy przez burze i wichury nie było ani prądu, ani internetu tym bardziej :) ).

« Odpowiedź #68 dnia: Czerwca 01, 2013, 15:53:22 »
U nas na szczęście jest prąd, ale pada. Faktycznie sprawdziłem płytę 40 Digital I/O PCB JShepherd. Jest tam możliwość podłączenia np.do 40 przycisków opartych na masie układu. Mamy trzy możliwości realizacji ICP pod względem sterowania. Pierwsza ukierunkowana na wyspecjalizowane kontrolery takie jak  40 Digital I/O PCB JShepherd. Ta opcja nie wymaga diod blokujących,  jest oparta na masie układu i wymaga do realizacji łączówkę z 32 pinami.
Druga opcja współpracuje z kontrolerami w których diody blokujące są w kontrolerach np. stary MJoy oraz Master z OC. Tutaj trzeba dostarczyć 27 sygnałów do każdego przycisku (bez GAIN oraz RES) oraz 5 sygnałów dla wierszy.
Trzecia opcja uniwersalna wymaga 12 sygnałów 6 kolumn oraz 6 wierszy, gdzie diody blokujące są na pcb ICP. Nie brałem pod uwagę enkoderów oraz pots aby nie komplikować.
Logika podpowiada, że powinny być dwie niezależne wersje pcb dla ICP. Można jedynie tak zrealizować pcb aby był dla opcji JShepherd oraz starego MJoy. Dla JShepherd wiersze na zew. pcb połączyć i podpiąć do masy. Moim zdaniem nie ma sensu dodatkowo komplikować układu tak aby zrealizować trzecią opcję.
Dla tych którzy mają kontrolery oparte na zew. matrycy diodowej można wykonać prosty druk jedno lub dwustronny tak jak ja to zrobiłem.
Drejku realizuj druk pod JShepherd ale z rozdzieleniem wierszy (w MJoy do wierszy są podłączone katody do kolumn anody diod). Powinien powstać prosty druk.
Niezależnie pod jaką opcję będzie realizowane pcb w ICP nie powinno mieć to wpływu na płytę czołową oraz rozwiązania mechaniczne

« Odpowiedź #69 dnia: Czerwca 01, 2013, 18:46:52 »
Jest możliwość zrobienia uniwersalnego druku dla wspomnianych trzech opcji, ale jest to związane z dołożeniem dodatkowej łączówki. Idea jest bardzo prosta. Jeśli stosujemy kontroler np. JShepherd to podłączamy sygnały do łączówki pin 1-31. Na łączówce drugiej zwieramy wszystkie wiersze row 1-6 i podłączamy do masy układu kontrolera JShepherd. Jeśli mamy starego MJoya to wiersze podłączamy do odpowiednich wierszy sterownika, sygnały z łączówki pin 1 -31 do odpowiednich łączówek w Mjoy. Dla DMkeys8 korzystamy tylko z łączówki C1-C6, row 1-6.

Na załączonym rysunku pokazałem jak to można połączyć. Uwzględniłem sygnały dla przełączników GAIN oraz C0-RES. Enkodery lub pots są na zew. łączówce.
Myślę, że na dzisiaj wystarczy. Teraz przekazuję pałeczkę drejku. Trzeba zadecydować czy jesteś w stanie zaprojektować taki uniwersalny pcb. Jeśli zainteresowani projektem koledzy mają jakieś uwagi to jest odpowiedni moment. Ja to robię od ręki i mogę coś istotnego przeoczyć.

« Odpowiedź #70 dnia: Czerwca 04, 2013, 15:56:08 »
Właśnie wyczytałem na forum ile będzie kosztować ICP. http://www.viperpits.org/smf/index.php?topic=8871.45
The price is 250.00 USD plus shipping.
Jest to dodatkowy argument aby dokończyć nasz projekt. Uwzględniając kontroler Damosa DMKeys8 oraz pozostałe elementy naszego  projektu jesteśmy w bardzo korzystnej sytuacji cenowej.

« Odpowiedź #71 dnia: Czerwca 05, 2013, 22:27:47 »
@vito, nasz będzie ładniejszy ;)
Swoją drogą ciekawe czy ktoś z forum byłby zainteresowany zakupem takiego komponentu, bo puki co nikt oprócz nas nie chce się wychylać i uczestniczyć w tej dyskusji ;) Ceny komponentów na viperpit bywają zabójcze, a niektóre z nich bez odpowiedniego sprzętu trudno wykonać w domu. Czemu musimy kupować w Stanach, Holandi czy Hiszpanii?

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: Czerwca 06, 2013, 08:23:29 »
Ja jestem chętny tylko wcześniej ustalcie cenę  :)
Z dyskusji trochę odpadłem, bo Wasz pomysł przyćmił mój, który zakładał wykorzystanie G-13.  :evil:

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

« Odpowiedź #73 dnia: Czerwca 06, 2013, 09:12:50 »
Czemu musimy kupować w Stanach, Holandi czy Hiszpanii?
Dlatego od dłuższego czasu reklamuję rozwiązania Damosa oraz Codeking. Wracając do projektu hiszpańskiego ICP to moim zdaniem jest on  funkcjonalny, ale jest trochę "amatorski" w porównaniu do innych na viperpits. Jedną z zalet lub wad tego projektu jest dołączenie kontrolera do płyty pcb (są dwie płyty pcb). Podobny projekt zrobił u nas EGHI mam na myśli umieszczenie kontrolera  BU0836 w ICP.
Moje długie opisy w tym wątku miały na celu sprowokowanie dyskusji na temat założeń do nowego projektu ICP. Tak się złożyło, że Tomu potrzebuje ICP dla swojego kokpitu, dlatego zaprojektowałem dla niego pcb na druku jednostronnym. ICP jest sterowane z DMKeys8 Damosa.
Pojawił się na forum drejku z ambitnym projektem kokpitu, dlatego wypadało zrobić profesjonalny druk dwustronny. To daje okazję dla zainteresowanych  zamówienia druku w zakładzie i ułatwia samodzielny montaż. Przy okazji wyszedł problem z różnymi typami używanych platform w panelach lub kokpitach. Pisałem o tym szczegółowo. Jeśli ktoś ma jakieś pytania można zapytać. Zdaję sobie sprawę, że moje opisy różnych wariantów sterowania ICP mogły wywołać pewien chaos, dlatego proponuję najprostrze uniwersalne rozwiązanie sterowania ICP. ICP jest widziane jako matryca diodowa 6x6. Sygnały są wyprowadzone na łączówkę 14 pin. DMKeys8 jest umieszczony na płycie przejściowej z której jest przewód taśmowy 14 żyłowy do ICP. Sygnały z czterech enkoderów są wyprowadzone na łączówkę 10 pin lub DB9 i połączone z płytą przejściową z DMKeys8.
Tak samo można zrobić z starym MJoy tylko trzeba zrobić inną płytę przejściową i wyprowadzić z MJoya kolumny i wiersze. Można także wyprowadzić cztery pots, taka opcja jest też przewidziana.
Jeśli zastosujeny do sterowania BU0836 to musimy także zrobić płytę przejściową. W tym wypadku mamy tylko możliwość zastosowania pots.
To tyle przypomnienia. Teraz wszystko zależy od drejku oraz Tomu.

Offline mj

• *
« Odpowiedź #74 dnia: Czerwca 06, 2013, 11:52:34 »
Śledzę postępy Waszych prac od początku i sam też jestem zainteresowany zbudowaniem ICP. Jeśli okaże się trudny w montażu, to wolałbym wersję gotową. Nie obiecuję tylko, że od razu kupię - to zależy od ceny i moich możliwości w danej chwili :). Przy okazji chciałem zapytać, czy będzie można regulować jasność podświetlenia (jakiś zewnętrzny potencjometr - najlepiej "globalny", gdyby udało się rozbudować kokpit). Ostatnio kupiłem ramki MFD i bardzo doceniam tę funkcję.