Autor Wątek: Projekt panelu ICP dla Falcona.  (Przeczytany 21623 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Projekt panelu ICP dla Falcona.
« Odpowiedź #75 dnia: Czerwca 06, 2013, 13:42:07 »
@vito, nasz będzie ładniejszy ;)
Swoją drogą ciekawe czy ktoś z forum byłby zainteresowany zakupem takiego komponentu, bo puki co nikt oprócz nas nie chce się wychylać i uczestniczyć w tej dyskusji ;) Ceny komponentów na viperpit bywają zabójcze, a niektóre z nich bez odpowiedniego sprzętu trudno wykonać w domu. Czemu musimy kupować w Stanach, Holandi czy Hiszpanii?

Popieram w 100% to co napisałeś :) Powinniśmy wspierać nasze rodzime projekty i być dumni że ktoś w naszym kraju podchodzi ambitnie do takich tematów. Od samego początku śledzę Twój wątek budowy kokpitu i zawsze czekam z ciekawością na kolejne newsy... To samo z wątkiem dotyczącym budowy ICP...
Często przeglądam różne projekty na viperpits i jestem pod ogromnym wrażeniem tego co ludzie tam robią  Imponuje nie tylko wiedza ale także poziom wykonania, dostęp do maszyn i urządzeń co w naszym kraju często jest już spalone na etapie projektowania... Ciężko to zrozumieć że inni na świecie mogą a u nas nic się nie da, nie opłaca itp...
Fakt że nikt nie wychyla się w dyskusji budowy ICP wynika pewnie z tego że przy Waszej wiedzy i doświadczeniu mało kto może wnieść do tematu cos wartościowego ;) Ja również nie będę nabijał bezsensownie postów bo nic to nie wniesie do tematu...
Druga sprawa że projekt ICP jest raczej dedykowany pod konkretny sim i to też może ludzi odstrasza, chociaż moim zdaniem to nie jest problem żeby korzystać z niego w innych tytułach...
Wszystko jest uzależnione od docelowego kontrolera (projekt Damosa), który tutaj będzie grał kluczową rolę w funkcjonowaniu panelu, niestety wciąż nie wiadomo na jakim etapie są prace związane z DMjoy i DMkeys8... Mnie również dotyczy ten temat bo cały czas czekam na możliwość reanimowania mojego Cougara.
Sam pewnie też był bym zainteresowany zakupem Waszego ICP. Wszystko zależy od ceny końcowej i realizacji docelowego kontrolera jakim ma być projekt Damosa, bez niego panel będzie dla większości zainteresowanych (w tym dla mnie) nie do wykorzystania :|
Można pomyśleć też nad zbiorowymi zamówieniami poszczególnych podzespołów tak jak to się robi na innych forach w realizacji projektów DIY... Załóżmy że projekt jest już gotowy, wtedy w osobnym wątku tworzymy zapisy na zbiorowe zamówienia podzespołów i wykonanie poszczególnych elementów przez podwykonawców. Wtedy przy większej ilości można by pertraktować ceny, terminy wykonania itp...
Ja ze swojej strony mogę zaoferować pomoc w postaci montażu części elektronicznej, posiadam w firmie urządzenia wymagane do zaawansowanego lutowania (BGA/SMD) więc nie ma problemu żeby to wykorzystać ;)

Vito-zm czytając twój ostatni post w temacie zastanawiam się nad jedną kwestią... Dla Was zaawansowanych pitbuilderów kwestia połączenia interfejsu z kontrolerem nie ma dużego znaczenia, bo i tak macie wszystko obudowane w kokpicie... Natomiast jeżeli projekt miał by być przewidziany dla userów którzy nie chcą isc w kierunku budowy kokpitu to trzeba by pomyśleć nad bardziej uniwersalnym rozwiązaniem połączenia obydwu urządzeń. Można to zrobić moim zdaniem na dwa sposoby, pierwszy to całość jako samodzielne urządzenie (ICP+DMkeys8). Wtedy użytkownik ma możliwość umiejscowienia panelu gdzie mu się podoba i podłączenia do PC jednym przewodem. Drugi wariant to budowa modułowa, czyli wychodzimy z ICP jednym wielożyłowym przewodem zakończonym odpowiednim złączem które wpinane jest do kontrolera, ale to moim zdaniem ma sens tylko wtedy gdy kontroler miał by docelowo obsługiwać jeszcze dodatkowy interfejs...Wtedy powiedzmy taki DMkeys w osobnej obudowie miał by zainstalowane kilka gniazd do których można by podłączyć dodatkowe panele…

« Odpowiedź #76 dnia: Czerwca 06, 2013, 17:47:31 »
Drugi wariant to budowa modułowa, czyli wychodzimy z ICP jednym wielożyłowym przewodem zakończonym odpowiednim złączem które wpinane jest do kontrolera, ale to moim zdaniem ma sens tylko wtedy gdy kontroler miał by docelowo obsługiwać jeszcze dodatkowy interfejs...Wtedy powiedzmy taki DMkeys w osobnej obudowie miał by zainstalowane kilka gniazd do których można by podłączyć dodatkowe panele…
Tutaj masz moje aktualne rozwiązanie o którym piszesz. Odpowiedź# 271 oraz #274
http://il2forum.pl/index.php/topic,13149.270.html
Dlatego napisałem o płytach przejściowych dla różnych typów kontrolerów. Ja zrobiłem swoją pod moje potrzeby. DMKeys8 jest już zakończony i nie będzie modyfikowany. Może w pełni kontrolować ICP (wersja z enkoderami). DMJoy jest w fazie projektowania. Można zastosować stary MJoy lub dowolny kontroler, który potrafi sterować matrycę diodową 6x6.
Gdy budujemy panele niezależnie od symulatora oraz kontrolera musimy zrobić płyty przejściowe (rozdzielacze sygnałów). Jest to temat na od dzielny wątek.

« Odpowiedź #77 dnia: Czerwca 06, 2013, 18:38:24 »
Widziałem Twoje wcześniejsze rozwiązanie, pomysł z płytą przejściową nie jest zły szczególnie dla kontrolera DMKeys8. Jeśli nie da się tego zrobić inaczej (tzn. w prostszy sposób żeby nie komplikować konstrukcji) to jest to do zaakceptowania. Ja bym to widział w ten sposób że płyta przejściowa wraz z kontrolerem znajdowały by się na "plecach" ICP. Oczywiście ICP musiał by być w wersji z enkoderami bo inaczej konstrukcja komplikuje się o dodatkowy kontroler dla analogów. Dodatkowo można by wtedy tył ICP zasłonić dopasowaną pokrywą z aluminium czy tworzywa aby wszystko razem tworzyło zgrabną całość (oczywiście z uwzględnieniem otworu dla gniazda USB  ;)). Wtedy użytkownik montuje sobie panel gdzie mu się podoba i jednym kablem wpina do pc. Myślę że w takiej formie znalazło by to więcej chętnych... Nie zagłębiałem się za bardzo w to jakie zasoby DMKeys8 wykorzystuje ICP ale jeśli sensowna cześć jego potencjału nie zostanie wykorzystana to na płycie przejściowej można by to uwzględnić i na tyle wspomnianej obudowy umieścić gniazdo do którego w przyszłości można by podłączyć dodatkowy panel itp...

« Odpowiedź #78 dnia: Czerwca 06, 2013, 22:11:43 »
Oczywiście ICP musiał by być w wersji z enkoderami bo inaczej konstrukcja komplikuje się o dodatkowy kontroler dla analogów. Dodatkowo można by wtedy tył ICP zasłonić dopasowaną pokrywą z aluminium czy tworzywa aby wszystko razem tworzyło zgrabną całość (oczywiście z uwzględnieniem otworu dla gniazda USB
Każde rozwiązanie jest dobre pod warunkiem, że koledzy Tomu i drejku zrobią mechanikę szeroko rozumianą. Część elektryczna jest najłatwiejszym elementem tego projektu. Problemy są w rozwiązaniach mechanicznych ICP i tutaj moja rola się kończy. Trzeba także uwzględnić fakt, że ICP będzie umieszczone w boksie, gdzie będzie optyka HUD. Najlepiej to widać na przykładzie kokpitu EGHI.
Ja stosuję w swoich projektach metodę dekompozycji sterowania, dlatego mam u siebie dużo niezależnych sterowników, które nie są w 100% wykorzystane. Ta metoda jak każda inna ma swoje wady oraz zalety, ale jest to inny temat.

« Odpowiedź #79 dnia: Lipca 04, 2014, 23:09:43 »
A jednak udało się :)

Projekt płytki Kuba + @drejku, projekt PCB @vito, montaż @drejku ;)

To pierwszy prototyp (ale w liczbie 2 szt.). Jeszcze tylko wajcha DCS osadzona na nakrętkę i z zewnątrz na razie koniec.
Teraz robię kółka na mini-enkoderach ALPSa wbudowanych w środek kółka.

« Odpowiedź #80 dnia: Lipca 05, 2014, 08:52:54 »
Moje gratulacje. Moim zdaniem jest to bardzo ładny i optymalnie zrobiony projekt ICP. Jest porównywalny z drogimi rozwiązaniami na Viperpits, jednocześnie jego konstrukcja jest prosta w porównaniu do innych. Sterowanie jest oparte na rozwiązaniu Damosa DMKeys8 i nie potrzebuje dodatkowego oprogramowania, działa autonomicznie. Jeszcze raz gratulacje dla Drejku i Kuby.

« Odpowiedź #81 dnia: Maja 28, 2015, 08:52:53 »
Pojawił się na forum nowy projekt ICP w cenie 400 $ http://www.viperpits.org/smf/index.php/topic,10099.0.html
Autorem jest Raider z Poznania. Wzbudził duże zainteresowanie na zachodzie.

« Odpowiedź #82 dnia: Maja 28, 2015, 10:48:29 »
Wzbudził duże zainteresowanie na zachodzie.

Wcale mnie to nie dziwi. Kwota jest na zachodzie spokojnie do przyjęcia, biorąc pod uwagę jakość wykonania, itd.

Poza tym bardzo ładne jest to ICP Raidera. Widziałem to już jakiś czas temu i w sumie to czekałem na jakieś info z oficjalną ceną. Szkoda tylko że znowu nie jest ona w żaden sposób dostosowana do naszych realiów, pozostaje jedynie obejść się smakiem. 
Z drugiej strony gdyby miał to sprzedawać za powiedzmy 800-1000zł to pewnie szybko musiał by przenieść produkcję do Chin, bo nie nadążył by z realizacją zamówień z zagranicy  ;)

« Odpowiedź #83 dnia: Maja 29, 2015, 09:14:47 »
Szkoda tylko że znowu nie jest ona w żaden sposób dostosowana do naszych realiów, pozostaje jedynie obejść się smakiem.
Ponieważ ten temat mnie interesował to wypada napisać krótki komentarz. Podziwiam Raidera za jego operatywność oraz wiedzę. Potrafił wejść na rynek i zdobyć klientów. Sprawdziłem w sieci pod hasłem Marek Szozda (Raider) i jest tego dużo.
 Jeśli chodzi o ICP to jego rozwiązanie jest podobne do naszego. Zasadnicza różnica polega na tym, że my robimy tylko prototypy a on całe serie. Nie liczyłem kosztów naszego rozwiązania, ale jeśli chodzi o płytkę pcb z elementami oraz sterownik DMKeys8 to jest to ułamek ceny ICP Raidera. Pozostają klawisze, płyta czołowa, kółka i pozostałe elementy. Tutaj Drejku może się wypowiedzieć. Problem z naszymi pomysłami polega na tym, że przedstawiamy projekty prototypów na forum umożliwiając ich realizację a nie oferujemy gotowego produktu to co robi Raider, ponieważ dla nas jest to hobby a nie sposób zarabiania pieniędzy.

« Odpowiedź #84 dnia: Września 21, 2015, 17:28:07 »
Witam po przerwie. Jest szansa na zakończenie pomyślnie tematu ICP. Dostałem od drejku elementy ICP, które muszę uzupełnić, złożyć i dopasować do mojego boxu. Dostałem od drejku gotowe pcb, płytę czołową, przyciski oraz kółka. Kółka są podwójne w jednym  jest umieszczony enkoder. Trzeba było umocować te kółka z enkoderami do płaskownika. Widać to na załączonych zdjęciach.

Problem polegał na precyzji umieszczenia kółek tak aby po złożeniu nie haczyły o płytę czołową i były umieszczone symetrycznie. Na ostatnim zdjęciu widać pcb oraz płytę czołową umieszczoną pod pcb. Na płycie czołowej jest 5 śrub fi 3 mm (widać je na zdjęciu). Te śruby łączą obie płyty oraz dają odpowiedni dystans (nie widać na zdjęciach) tak aby działały prawidłowo klawisze na przyciski. W następnym post napiszę o innych szczegółach. Już teraz mogę stwierdzić, że koncepcja się sprawdziła. Projekt jest prosty i można go zrobić w własnym zakresie. Raider obecnie wykonuje swój projekt ICP za około 400 $. Myślę że nasze rozwiązanie jest tańsze i prostsze. Realizacja trwała trochę długo, ale w końcu jest już finał.

« Odpowiedź #85 dnia: Września 21, 2015, 19:53:45 »
Ciąg dalszy opisu projektu. Kolejny problem do rozwiązania to sposób połączenia z sobą kółek. Początkowo zastosowałem śruby fi 2 mm. Nie miałem odpowiednich nakrętek dlatego zastosowałem rurę termokurczliwą. Widać to na załączonych zdjęciach. Po jakimś czasie doszedłem do wniosku, że najlepiej połączyć kółka za pomocą "kropelki". Jest to prosty sposób, który ma więcej zalet od wad.

Kolejny problem to zablokowanie okrągłych przycisków, tak aby się nie obracały. Rozwiązanie jest pokazane na kolejnych zdjęciach.

W obecnej chwili drejku ten problem rozwiązał profilując otwory pod przyciski, ale w moim przypadku zostanie tak jak na zdjęciu. Piszę o tych problemach, ponieważ mogą się przydać dla przyszłych wykonawców ICP.

« Odpowiedź #86 dnia: Września 21, 2015, 20:49:37 »
Vito świetnie to wygląda! Panel do ICP drukowany w 3D czy z plexi ? Mnie też czeka w najbliższym czasie zmierzenie się z ICP, póki co walczę z PCB pod przyciski do paneli.  ;)

« Odpowiedź #87 dnia: Września 22, 2015, 07:27:43 »
Panel zrobił drejku z dwóch warstw (trzecia dla 6 okrągłych klawiszy). Myślę, że drejku poda więcej szczegółów.

« Odpowiedź #88 dnia: Września 22, 2015, 11:03:39 »
Nie ma problemu, podzielę się wiedzą ;) jak tylko uruchomię serwer na którym są zdjęcia.
Płytkę zaprojektował @vito, ja dograłem jedynie wymiarowanie + projekt płytek i klawiszy w ICP w Corel. To oczywiście nasze prototypy, więc nowa wersja jest już troszkę inna.

« Odpowiedź #89 dnia: Września 22, 2015, 13:22:46 »
Kolejna porcja informacji. Na zdjęciach jest pokazany stary i nowy ICP. Nowy jest mniejszy zgodnie z oryginałem.

W związku z czym musiałem dopasować mój box do nowego ICP.

Na tych zdjęciach jest podłączone oświetlenie.

Świecenie z boków panelu zostało usunięte prostą metodą. Pomiędzy pcb oraz płytą czołową umieściłem po bokach szarą gąbkę, która blokuje i rozprasza światło. Na ostatnim zdjęciu widać jak jest rozprowadzane światło. Jeśli porównamy z sobą dwa ostatnie zdjęcia to widać, że światło jest tłumione na ostatniej warstwie. Dotyczy to okrągłych klawiszy, dlatego napisy nie są podświetlane. W kwadratowych klawiszach ten problem występuje w mniejszym zakresie. Można to poprawić. Ja jestem z projektu zadowolony, widać różnicą pomiędzy moim starym i nowym ICP na korzyść nowego.