Dawno nie latałem w DCSa, a co dopiero Żabą, ale postaram się coś podpowiedzieć. Pierwszą rzeczą, jaką powinieneś sprawdzić, żeby wiedzieć, co robisz źle, to co Cię strąca. W zasadzie są 4 opcje.
1. Wrogi myśliwiec - ogólnie marne szanse w walce powietrznej ma Ropuch. Można zwiać wykorzystując teren, ewentualnie uciec do ziemi, ale to też nie jest bezpieczne. Ogólnie powinien być w powietrzu CAP, który osłania tyłek.
2. MANPAD (Sitngery i inne Strieły) - lecisz za nisko i nie wywalasz wystarczająco dużo flar. Żabcia w sumie musi czasem zejść nisko, żeby coś opluć, ale wtedy trzeba śmiecić flarami na prawo i lewo i szybko zawijać zad jak skończymy.
3. Artyleria p-lot, lecisz za wolno, za nisko, po prostej.
3. SAMy. Tutaj sprawy zaczynają się komplikować, bo trzeba ogarnąć bardzo dobrze RWR i wiedzieć z czym mamy do czynienia i jak blisko możemy tego podejść. Zasada jest ogólnie taka - przy misji SEAD włączamy muzykę (ECM) i staramy się trzymać poza zasięgiem SAMów, a żeby to robić skutecznie trzeba wiedzieć, co nas namierza i jaki ma ten zasięg. Jak odpala to ustawiamy się bokiem do kierunku skąd leci rakieta, puszczamy śmieci i spit-s do ziemi.
Szczerze mówiąc, na temat SEAD wiem mało, głównie dlatego, że nie mam kiedy porządnie usiąść i poczytać o taktyce i rodzajach SAMów. Inna sprawa jest taka, że DCS w ogóle jest trudny w kwestii tego, jak wiele rzeczy z ziemi do Ciebie strzela. Eagle Dynamics bardzo realistycznie odwzorowało współczesne środowisko walki i ma chyba najlepiej odwzorowane rakiety. Niestety to jak skontruowane są misje w ich kampaniach to nawet nie jest wrzucanie na głęboką wodę, tylko od razu Rów Mariański, bo najczęściej Ty i skrzydłowy macie zadanie na poziomie Razgriz Squadron (no może i nieco przesadzam). Polecam poszukać sobie na YT filmików z tutorialami jak i z zapisami misji online (bo tam ludzie wiedzą co robią, a nie grają misję na pamięć).
Na początek całkiem niezłe abecadło Su-25T:
http://www.youtube.com/watch?v=aZT878RylhwTu chłopaki całkiem nieźle rozkminiają SEAD:
http://www.youtube.com/watch?v=38EpwhR0RSE