Autor Wątek: Spin Tires czyli każdy Kamazem jeździć może :).  (Przeczytany 26829 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Spin Tires czyli każdy Kamazem jeździć może :).
« Odpowiedź #90 dnia: Maja 27, 2025, 00:42:13 »
Cisza w temacie, a tu od niedawna jest RoadCraft: https://store.steampowered.com/app/2104890/RoadCraft/
Ostatnio jeździłem w błotku, SnowRunnera ominąłem, więc postanowiłem spróbować tworzyć drogi... ;)
Jest inaczej. Nie ma paliwa, nie ma uszkodzeń aut. Wyciągarka tylko w samochodzie zwiadowczym.
Za to dochodzi możliwość budowania dróg i mostów. W zasadzie tylko po obsługę konwojów - kolejna nowość. W zasadzie, bo na razie na dwóch mapach można się przebić w większość miejsc prowadząc ręcznie pojazdy.
Konwój, to przejazd pojazdów z jednego miejsca do drugiego sterowanych przez hmmm... nie za mądre AI. Dlatego przed zaplanowaniem trasy należy ją sobie przygotować (utwardzając drogi, budując mosty, itd.). W przeciwnym razie pojazdy się zablokują w błocie, wywrócą się, zakleszczą na przeszkodzie.
Za skuteczny przejazd zdobywa się doświadczenie, pieniądze, kanistry z paliwem. Te ostatnie służą do spawnu pojazdów przy mobilnej bazie (dedykowany pojazd).
Po 13 godzinach mam wymaksowane 2 mapy, z czego pierwsza to w zasadzie tutorial.

W kwestii optymalizacji, to mogło by być lepiej. 1440p na Ultra i jakieś 45 - 60 FPS bez DLSS.

Jako ciekawostka, to na starym padzie do XBoxa w zasadzie jedyne wibracje są przy uruchomieniu silnika. Na tym najnowszym padzie jest ich więcej - zmiana biegu, kolizja, itd. Nie wiem czy się pad zużył, czy kwestia softu.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Odp: Spin Tires czyli każdy Kamazem jeździć może :).
« Odpowiedź #91 dnia: Września 18, 2025, 22:13:22 »
Roadcraft Hotfix 2.4 naprawił w końcu zepsute sterowanie.
Chwilę nie grałem, spróbowałem niedawno coś zagrać i zonk... nie działało skręcanie kołami. Nieważne czy z klawiatury "A" i "D" czy z pada. Tylko przód/tył. Okazało się, że ludzie mają różne problemy ze sterowaniem. A to skręcanie a to nie działał gaz i hamulec. Na padach, na kierownicach. Problem występował gdy były podłączone różne kontrolery. Prawdopodobnie tak było od wersji 2.0.

A tak międzyczasie, to z wersją 2.0 doszły 2 mapy i nowe pojazdy, w tym samojezdne mosty (na podwoziu kołowym i gąsienicowym). Nie testowałem jak wygląda użytkowanie takiego mostu.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11