Autor Wątek: IL-2 Sturmovik: Battle of Stalingrad by 777!  (Przeczytany 104304 razy)

Odp: IL-2 Sturmovik: Battle of Stalingrad by 777!
« Odpowiedź #120 dnia: Lipca 26, 2013, 06:08:46 »
Lista samolotów...
Zrobiłem kawę by przy niej poddać wnikliwej analizie listę dostępnych samolotów, rozsiadłem się w fotelu, otworzyłem załączony link i...
USSR:
IL-2 (one- & two-seater version)
Pe-2 (version?)
Yak-1
Lagg-3
Germany:
He-111
Ju-87
BF-109 F4
BF-109 G2
Iłek (1946) niczym Lenin, wiecznie żywy!

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #121 dnia: Lipca 26, 2013, 07:24:15 »
Spokojnie, będzie więcej. Reszta będzie za $ od głowy ;).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #122 dnia: Lipca 26, 2013, 11:01:29 »
Płacić za Jaka 7? Za Ła-5 to pewnie będzie krocie, to nie były tanie samoloty, nie, nie...
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

« Odpowiedź #123 dnia: Lipca 26, 2013, 11:09:11 »
Spokojnie, będzie więcej. Reszta będzie za $ od głowy ;).

Mieli przecież odejść od stylu zakupów znanego z RoF'a, czyli pojedyncze samoloty/dodatki, na rzecz "paczek", ale na tym etapie to jak wróżenie z fusów.

« Odpowiedź #124 dnia: Lipca 26, 2013, 13:33:07 »
Kto się skusi?  8)
http://il2sturmovik.com/

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #125 dnia: Lipca 26, 2013, 14:01:39 »
Aircraft at Launch: Buyers of the Standard and Premium Editions will get the same base set of 6 aircraft (LaGG-3 s.29, Bf-109F-4, IL-2 AM38 (model 1942, single-seat), Ju-87 D-3, Pe-2 s.87/s.110 and He-111 H-6) with the possibility to earn 2 more aircrafts in the game (Yak-1 and Bf-109G-2).
Samoloty jako nagroda w grze? Już mi się to nie podoba... Czyli obowiązkowo karierę np w WWS zaczynam na Trumnie, Jakowlewa może zarobię... W Jagdwaffe F-4 i czekam na G-2...
Przyznaję, że nie czytałem dokładnie zapowiedzi ale czy w grze AI też będzie offline dysponowało tylko 6-8 typami samolotów? W samym WWS latem 1942 r nad Donem i Wołgą wykorzystywano co najmniej ponad 10 typów maszyn, w tym z L-L...

PS
Co z Rumunami?
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

« Odpowiedź #126 dnia: Lipca 26, 2013, 14:17:56 »
Na to wygląda - na starcie może być trochę ubogo. Też miałem nadzieję na samoloty z "L-L".

Na pocieszenie trailer:
http://www.youtube.com/watch?v=c4014tNwcao

« Odpowiedź #127 dnia: Lipca 26, 2013, 14:40:43 »
Co z Rumunami?
Co z Corpo Aereo Spedizione, może burdello bum bum, ale Regia Aeronautica trzyma się dzielnie!

Wygląda na to, że drugiego WT robią, nawet ten trailer jakiś taki efekciarsko-plastikowy, jakieś gifty, jakieś wygrywanie samolotów, chcesz być miszczem kup La-5 czy Fw-190 A3 i zabij wszystkich na serwerze.
Co gorsza, by takie duractwa były możliwe, muszą położyć łapę na multiplayerze by ludzie nie mogli konstruować własnych serwerów frontowych.

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #128 dnia: Lipca 26, 2013, 14:55:40 »
Gdzie te czasy, kiedy (nie tylko w symulatorach) wystarczyło odpalić grę, ustawić nick w opcjach i wejść sobie na serwer, z dostępnym całym sprzętem który dana gra oferuje. Bez żadnych rejestracji, achievementów, odblokowywania czy kupowania dodatkowych rzeczy...

Offline Misiek

• JG300
  • *
« Odpowiedź #129 dnia: Lipca 26, 2013, 16:00:20 »
Minamir - dziś każdy chce zarobić jak twórcy WOTa czy ROFa. Wypuścili COD i zobacz co się dzieje? Gdyby w WT podeszli poważniej do FM, DM to mogłaby to być gra idealna - lecz ilość graczy FRB może o tym nie przesądzić. Na pewno jednak twórcy WT zdają sobie sprawę, że BOS powstaje i lada chwila przeciągnie na swoją stronę tych z WT, którzy latają na full real battles i mają zasobniejszy portfel.
Z drugiej strony - lataliśmy jeszcze sobie radośnie w lutym, kietniu, maju z Piniolem, Yoykiem i kilkoma innymi w WT codziennie wieczorami we trzech, czterech. Obecnie nie wymieniają map za często i pomimo dziesiątek samolotów nikomu się nie chce latać tych samych map. BOS to będzie tylko stalingrad i szczerze to już mnie nudzą te zimowe scenerie jak patrze na shoty i filmy. Do tego 8 samolotów na krzyż... Mam nadzieję, ze chociaż mapy będą "frontowe" na kilka dni.

Offline Yarden

• *
  • Wirtualny Dywizjon 316
« Odpowiedź #130 dnia: Lipca 26, 2013, 17:22:18 »
To są jakieś kpiny. Szczególnie cena pre-orderów. Do zaakceptowania byłoby zrobienie drogiej w cholerę gry, w której jednak mamy dostęp do absolutnie wszystkiego, albo taniej podstawki, do której można dokupić samoloty jako dlc. Tu zaś widzę połączenie obu systemów - zapłać nam fortunę, a potem jeszcze parę mniejszych fortunek. Ja podziękuję, już WT wolę.
"Nie mogę patrzeć na bitego człowieka, nie mogę! Jeżeli bije ktoś inny." - Hermann Brunner

Offline Blakhart

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #131 dnia: Lipca 26, 2013, 17:55:29 »
Idźcie się utopić...

+20 za prowokacje. Grover
« Ostatnia zmiana: Lipca 26, 2013, 18:48:29 wysłana przez Grover »

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #132 dnia: Lipca 26, 2013, 18:26:04 »
Wg ODB LW i WWS opublikowanych przez Bergstroma w listopadzie/grudniu 1942 r.  LW w regionie Stalingradu operowało Bf 109, Bf 110, Fw 189, Ju 88, Do 17, He 111, Hs 123, Hs 129 (bez podziału na typy i modyfikacje) a WWS (tylko 8 WA) Jak-1, Jak-7B, Ił-2 (różnych wersji), ŁaGG-3 (różne serie), Ła-5, Pe-2 (różne serie), Pe-3, SB, Ił-4, R-5, U-2, dodatkowo w jednostkach np 102 IAD PWO służyły jeszcze I-15bis, I-16, P-40, Hurricane... Mamy ponad 20 typów maszyn, które można było spotkać na niebie Stalingradu (nie dzieląc na wersje), nie wliczając samolotów obsługujących niemiecki most powietrzny... 
Oleg mnie rozbisurmanił jednak ;). Be sure, historycznie 6, czy nawet 8, to lipa, straszna lipa...

PS
Like in “Rise of Flight” there won´t be non-flyable AI planes as they use the same FM & DM the player does. The effort needed to make a flyable plane is probably equal to a non-flyable plane.
O ile powyższe się sprawdzi...
Marcin Widomski

Zefirro

• Gość
« Odpowiedź #133 dnia: Lipca 26, 2013, 18:45:06 »
W RoF też na początku narzekano na małą liczbę samolotów, a z czasem się to zmieniło. Tu będzie pewnie podobnie. Chodzi o to, żeby wydać produkt, który może na siebie zarabiać, a potem powoli rozwijać. Poza tym z Waszego punktu widzenia - graczy - większości osób powinno to odpowiadać. Gdyby zadano Wam pytanie - "Co powinniśmy zrobić:
a) Wydać produkt z mniejszą liczbą samolotów (około 5 na stronę) ale o rok wcześniej - resztę będzie można dociągnąć później w postaci DLC i to tylko te samoloty, które będą interesować danego gracza,
b) Wydać produkt z prawie kompletną liczbą samolotów o rok później?"
- To na takie pytanie większość wybrałaby odpowiedź a). Wbrew pozorom model biznesowy też nie jest aż tak tragiczny dla konsumenta. Firma oczekuje konkretnego przychodu, biorąc pod uwagę popyt i koszty wytworzenia. Wydając produkt ze wszystkimi samolotami "flyable" musiałaby postawić wysoko poprzeczkę cenową (tym bardziej, że wysoka cena ograniczyłaby sprzedaż, więc ten efekt też musieliby skompensować). Wydanie taniej podstawy i dokupowanie samolotów pod tym względem przyciąga więcej klientów - także ze względu na efekt psychologiczny.
Poza tym spójrzcie na klasyczną serię Ił-2 Sturmovik. Podstawa, potem FB, potem Ace, dalej PF, jeszcze Pe2, 1946 (pomijające te edycje "complete" czy jakoś tak). Sześć razy sprzedawano to samo - taka forma płatnych patchy. W nowym produkcie, co znamy z RoF, nie będzie płacenia za przejście z poziomu "podstawa" do "Pacific Fighters", bo aktualizacje całego silnika i AI są darmowe
Jedyny problem to cena za te pakiety "preorder/early access". Jest nieco kosmiczna - oczekiwałbym, że zakup w fazie alfa/beta jest tańszy.

Tak na podsumowanie. Ile osób mówiło w przeszłości, że szmaty z RoF to nie to samo co Iłek i druga wojna. Że 777 powinno zrobić nowego Iłka. Teraz macie to właśnie - doświadczenie z RoF przeniesione do świata Iłka - ba, nawet tytuł jest właściwy! W tej chwili nie ma doniesień o takich niedoróbkach jak w CloD, więc ja cieszę się bardzo. Powraca stara formuła w dostosowanej do współczesnych warunków formie biznesowej (cieszcie się, że nie ma kont premium i abonamentów).

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #134 dnia: Lipca 26, 2013, 19:04:31 »
OK, wszystko rozumiem, ale wydanie produktu w taki sposób (RoF mnie ani grzał ani ziębił, spróbowałem gdy podstawa była darmowa i odinstalowałem), umożliwia jedynie zabawę online. Rekonstrukcja rzeczywistych walk z zimy 1942/43 będzie poprzez brak samolotów niemożliwa. Tak samo gra offline. Kampania historyczna, a zazwyczaj to mnie najbardziej interesuje (chyba nic dziwnego w tym, że moja ocena będzie subiektywna), z tego co wyczytałem ma zawierać:
1) Phase 1 - On the eve of the counter-offensive
2) Phase 2 - Operation "Uranus"
3) Phase 3 - Fight against air bridge
4) Phase 4 - Operation "Winter storm"
5) Phase 5 - Operation "Ring"
Do czego ma strzelać gracz latający po czerwonej stronie w Fazie 3? Jeżeli nie wykupił Ju 52, czy Fw 200? Zakladając, że samoloty te będą gotowe na czas.
Po prostu mi się to nie podoba...

PS
Stalingrad daje po jednej maszynie na stronę tak naprawdę, jeden myśliwiec, jeden szturmowiec/bombowiec nurkujący, i jeden bombowiec horyzontalny ;). Niby trzy, ale to jak jedna ;).
Marcin Widomski