Autor Wątek: IL-2 Sturmovik: Battle of Stalingrad by 777!  (Przeczytany 104057 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: IL-2 Sturmovik: Battle of Stalingrad by 777!
« Odpowiedź #315 dnia: Października 18, 2013, 21:02:04 »
Chłopaki a czy po listopadowej premierze, będzie można kupić STANDARD EDITION w obecnej cenie i dostępem na gwiazdkę?
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #316 dnia: Października 18, 2013, 21:10:44 »
Chłopaki a czy po listopadowej premierze, będzie można kupić STANDARD EDITION w obecnej cenie i dostępem na gwiazdkę?

Nie, będzie jedynie Premium za 95$ jak zakończą pre order (11.11), a potem już to "We've also set the price for the game at launch in spring 2014: $59,99 for Standard edition", czyli na wiosnę 2014 Standard za 60$.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #317 dnia: Października 18, 2013, 21:26:34 »
Panowie, trochę mnie dziwi to narzekanie na cenę i sugestie, że zdzierają. Byłbym zaskoczony mniej gdyby nie trzy sprawy. Po pierwsze, temat cen symulatorów i kosztów ich tworzenia był już wałkowany. Po drugie, patrząc przez pryzmat profilu tego forum, każdy z jego członków powinien być zorientowany w przykrej rzeczywistości charakteryzującej naszą niszę. Po trzecie, w zasadzie od początku było wiadomo, że tanio nie będzie - wystarczyło zerknąć jak to wyglądało w przypadku RoF albo poczytać wypowiedzi deweloperów, którzy niczego nie ukrywali.

Według mnie taki model jaki zastosowali kolesie z 777 jest świetny. Daje im możliwość sprawdzenia na jakie zainteresowanie mogą liczyć, jaki jest potencjał symulatora i dzięki temu są w stanie w realistyczny sposób dostosować zakres prac do oczekiwań. W ten sposób unikną strzału ostro nad poprzeką (vide Cliffs of Dover). Nam takie podejście do sprawy daje wgląd w proces powstawania tytułu. Ba, nawet możemy na ten proces wpływać bezpośrednio testując wersję beta.
Buląc za grę przed premierą nie kupujemy kota w worku, płacimy po prostu za wcześniejszy dostęp do gry. Nie jest to kampania na Kickstarterze gdzie nie ma nic oprócz paru rysunków koncepcyjnych i masy obietnic. Nie jest to też standardowy preorder gdzie informacje o tytule można zaczerpnąć ze stosunkowo niewielkiej ilości materiałów przygotowanych pod ścisłą kontrolą działu marketingu. Nikt tutaj nikogo do niczego nie zmusza ani nie robi w konia. Niestety nie wygląda to tak jak w przypadku Project C.A.R.S. (z okresu kiedy jeszcze nie dobrali im się do tyłków kolesie z brytyjskiego FSA) ale w sumie nie ma co się dziwić. W końcu ekipa Slightly Mad Studios rzuciła się na naprawdę głęboką wodę i wszyscy zainteresowani czekają na wynik eksperymentu zanim zaczną kombinować z podobnym rozwiązaniem.

Jeśli chodzi o wysoką cenę to, jak już parę osób wyżej wspomniało, docelowo ma to być całkiem przyzwoite 60$. W materii cen "przedpremierowych", no cóż, dzisiaj nie da się zrobić prawdziwego symulatora (nie tylko lotu) i sprzedać go za podobną cenę co Call of Duty czy Need for Speed. To jest zbyt niszowy produkt, którego potencjalni odbiorcy maja gigantyczne oczekiwania i są bardzo krytyczni. Wypada też zwrócić uwagę na fakt, że przeciętny fan symulatorów lotniczych ma całkiem niezły sprzęt za niemałą kasę (dobry komputer, joystick, przepustnica, często pedały do orczyka, często TrackIR, czasem dodatkowy panel konfigurowalnych klawiszy tudzież analogowych dźwigni) i myślę, że można spokojnie zakładać, że taki zawodnik woli jak zostanie mu zaoferowany droższy ale dobrze przygotowany produkt niż przeciętny "dobrze wyceniony" tytuł (vide Cliffs of Dover). Pamiętajcie też, że stworzenie gry w 2013 roku wymaga wielokrotnie większego nakładu pracy niż w czasach pierwszego Szturmowika. To oznacza znacznie większe koszta a rynek odbiorców raczej się skurczył przez te 12 lat (takie odnoszę wrażenie). Więc jeśli chcemy się bawić symulatorami z prawdziwego zdarzenia to musimy być przygotowani na to, że będziemy solidnie trzepani po kieszeniach. :)

« Odpowiedź #318 dnia: Października 18, 2013, 22:16:29 »
Już dobrze, dobrze. Mam kupiłem. Można płacić zwykłą kartą debetową.

« Odpowiedź #319 dnia: Października 18, 2013, 22:30:26 »

Cena 60 zielonych jest jak najbardziej do przyjęcia.A można przecież polatać jeszcze w tym roku jak wspomniano
          za 49.99. Ryzyko kupowania kota w worku raczej niewielkie.
             Czy to dużo? W żadnym wypadku, mam przed sobą fakturę z FS Pilot Shop za mojego RoFa  z 2009 roku, cena
         44,95 dolara plus przesyłka razem 53,90, cena zbliżona a minęły w końcu cztery lata.
             Oceńcie sami czy się opłaca.

« Odpowiedź #320 dnia: Października 18, 2013, 23:26:01 »
Ja ładnych parę tygodni temu stwierdziłem, że się opłaca i dałem się oskubać z 90$. Alternatywy w zasadzie nie ma a kolesie z 777 przekonali mnie swoimi streamami na Twitchu oraz częstym smarowaniem długich, ciekawych "raportów". Mam nadzieję, że w listopadzie nie wyjdę na totalnego łosia. :D

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #321 dnia: Października 19, 2013, 01:17:39 »
Ja tam łyknąłem droższą opcję już dawno, bo jak poweszechnie wiadomo jarają mnie złote ikonki na forum i Ławoczkiny. Myślę, że nie jest to aż taki kot w worku jak się mówi - wiemy jaki engine, i za friko każdy może sobie sprawdzić jak działa (RoF), wiemy jakie samoloty i sporo pokazali w filmikach już. Jedyna zagadka to FMy, ale gorzej jak w starym Iłku nie będzie. Jedynym zgrzytem jest jak dla mnie to właśnie delikatne zdzieranie, bo nie czarujmy się, to nie jest kwestia kosztów sima - po 11 listopada będzie dostępna tylko droższa opcja, ale bez bonusów, czyli płacone będzie dodatkowo za wcześniejszy dostęp tylko i to dość sporo. Lepiej by zrobili jakby wciąż dawali te 2 samoloty i armaty do Mieczysława, tak byłoby po prostu w porządku bardziej.

Tak czy siak, moim zdaniem warto skorzystać z oferty teraz... Przecież i tak wszyscy to kupicie. ;) Nawet Empeck, który przecież nie lubi symulatorów z uzbrojeniem się zastanawia! :D

_michal

• Gość
« Odpowiedź #322 dnia: Października 19, 2013, 09:58:54 »
Nawet Empeck, który przecież nie lubi symulatorów z uzbrojeniem się zastanawia! :D

Ale jak to nie lubi skoro lubi? Zarówno DCS jak i Falcona. Iłek to taka bardziej zaawansowana strzelanka, a nie symulator, już to uzgodniliśmy, trololo. ;)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #323 dnia: Października 19, 2013, 10:24:38 »
Iłek to taka bardziej zaawansowana strzelanka, a nie symulator, już to uzgodniliśmy, trololo. ;)

A co to za herezje? IL-2 czy to stary, czy ten to symulator, tak samo jak RoF, SF itp. To, że w grze można dodatkowo klikać sobie jak leci wcale nie oznacza, że to dopiero wtedy symulator. Symulator symuluje zachowania i oddaje rzeczywistość w innym środowisku niż naturalne - taka jest rola symulacji, a to czy w 60% czy 90% to po prostu znaczy, że coś jest lepsze lub gorsze. Koniec kropka.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Symulator_lotu

www.yoyosims.pl

_michal

• Gość
« Odpowiedź #324 dnia: Października 19, 2013, 10:49:00 »
Yoyo, to był żart, dowcip. Krótka forma humorystyczna, podkreślona dodatkowo emotikonką ";)" i słowem "trololo".

« Odpowiedź #325 dnia: Października 19, 2013, 11:12:42 »
_michal blefował  :evil:.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline PIT

• PAT
  • *
  • PAT , EKG_PIT
« Odpowiedź #326 dnia: Października 19, 2013, 11:13:19 »
Panowie, dzięki za te rzeczowe wypowiedzi ( szczególnie od RashbaNor) po wywołaniu"do tablicy".
Ja również z utęsknieniem czekam na pojawienie się następcy wspaniałego, jak sądzę kultowego IŁA-2.
Tylko stały trening czyni Cię Mistrzem. Niech Moc będzie z Wami wirtualni lotnicy.
WSP dla Orłów. - od EKG_PIT

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #327 dnia: Października 19, 2013, 15:55:54 »
A żeby was ... :P
Kupiłem ....

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #328 dnia: Października 20, 2013, 10:01:12 »
Mogliby też szybko dołożyć teatr Battle of Britain. W sumie mapkę to przecież mają tę z RoF'a. Trochę ją powiększyć, dołożyć modele i nowy BoB gotowy.

Ja jestem jednak ciekaw jak będzie wyglądał edytor. IŁek miał prosty, aż do bólu, ale dzięki temu było masę kampanii, misji, coopów itd. RoF ma za to tragicznie zrobiony, który jest zupełnie nieintuicyjny (jak chociażby w DCS).

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #329 dnia: Października 20, 2013, 12:29:19 »
Dodanie mapy BoB zabiłoby serwer od razu Kłodę z jej nowymi modami i serwer ATAG, ale byłby to chyba najlogiczniejszy ruch. Edytor misji ma być chyba takim z ROF'a. Moim zdaniem "nieintuicyjność"  narzędzia to nie taki wielki problem na serwerach, gdzie liczba misji i tak jest limitowana (a tu będzie jeszcze bardziej przez ograniczenie teatru działań i planeset'u). Problem będą mieli ci, którzy będą chcieli robić kampanie, a to już nie moja bajka...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.