Autor Wątek: Czy wszechświat jest symulacją?  (Przeczytany 11387 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Czy wszechświat jest symulacją?
« dnia: Stycznia 12, 2013, 18:19:14 »
Jakiś czas temu oglądałem w tv Planet pewien ciekawy film dokumentalny.
W filmie tym profesorowie z zachodnioeuropejskich i amerykańskich uniwersytetów mówią przed kamerą, iż jest bardzo prawdopodobne, że żyjemy w rzeczywistości wygenerowanej komputerowo czyli w symulacji komputerowej.
W pewnym momencie tego filmu pada nawet stwierdzenie, że to iż żyjemy w symulacji jest bardziej prawdopodobne niż to że tak nie jest.
Ten film należy do serii "Bliżej prawdy" jego tytuł to "Czy wszechświat jest symulacją" można go znaleźć w internecie, na pewno wiecie gdzie szukać.

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
Odp: Czy wszechświat jest symulacją?
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 12, 2013, 18:36:42 »
Nie, gdzie?
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 12, 2013, 18:50:22 »
Mekki wysłałem Ci priva z odpowiedzią.

« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 12, 2013, 19:38:20 »
Jakiś czas temu oglądałem w tv Planet pewien ciekawy film dokumentalny.
W filmie tym profesorowie z zachodnioeuropejskich i amerykańskich uniwersytetów mówią przed kamerą, iż jest bardzo prawdopodobne, że żyjemy w rzeczywistości wygenerowanej komputerowo czyli w symulacji komputerowej.
W pewnym momencie tego filmu pada nawet stwierdzenie, że to iż żyjemy w symulacji jest bardziej prawdopodobne niż to że tak nie jest.
Ten film należy do serii "Bliżej prawdy" jego tytuł to "Czy wszechświat jest symulacją" można go znaleźć w internecie, na pewno wiecie gdzie szukać.
To Twoim chłopkiem, musi niezły luj kierować w tych Simsach. He, he, he
Oczywiście żartowałem. Twoim chłopkiem kierujesz ty sam... chyba. Pamiętaj o tym! ;)
He, he, he :evil:

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 12, 2013, 20:29:04 »
Symulacja nie oznacza ingerowania w nasze działania. Pamiętaj o skrzyniach Corcorana. Ci z tamtego filmu robią za profesora z jednej ze skrzyń, którego biorą za wariata, a który twierdzi, że ich nie ma, a cały świat naokoło jest wymyślony ;)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 12, 2013, 20:51:33 »
Dobrze, że moja skrzynia Kormorana nie wygląda jak np. Sudan, bo bym miał ciepło. ;)
A tak na poważnie, chyba sobie obadam ten dokument.

Int. Mekki.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 12, 2013, 20:54:09 wysłana przez Mekki »

« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 12, 2013, 22:10:10 »
Temat świata jako symulacji/hologramu już jest dość szeroko w gronie fizyków rozpowszechniony. Kilka ciekawych książek tez już wyszło, ogólnie ciekawa sprawa, ale nie oszukujmy się... żeby to zrozumiec to trzeba naprawde nielichej głowy :D

« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 13, 2013, 10:34:12 »
ale nie oszukujmy się... żeby to zrozumiec to trzeba naprawde nielichej głowy
Spokojnie, ten film jest jak najbardziej zrozumiały dla przeciętnego widza.

Zdania zaczynamy wielką literą, a kończymy kropką. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 13, 2013, 11:27:58 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 13, 2013, 11:55:17 »
Ale nie mówię o filmie, tylko o tym co się aktualnie dzieje w fizyce kwantowej i co wymyślają panowie teoretycy. A film chętnie sobie zobaczę.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 13, 2013, 23:25:36 wysłana przez Leon »

« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 13, 2013, 15:13:10 »
Wiadomo, żeby zrozumieć, skąd się biorą współczesne teorie, trzeba_by znać matematykę wyższą i to dobrze, a film jest skierowany do przeciętnego widza i ma na celu przybliżenie mu aktualnego stanu wiedzy.

Ort. Zfrr
« Ostatnia zmiana: Stycznia 13, 2013, 15:53:30 wysłana przez Zefirro »

Offline Jeremak

• *
  • It's full of stars...
    • Moje profile
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 14, 2013, 13:15:58 »
Zastanawiam się tylko nad jednym: jeśli nasza symulowana rzeczywistość uzyskuje samoświadomość, tj. (przynajmniej częściowo), zrozumiała że jest symulacją, to chyba najwyższy czas nas wyłączyć, bo jeszcze rozwiniemy się w jakiś SkyNet i zniszczymy twórcę symulacji...
Czemu w Eurodisneylandzie nie można odpalać fajerwerków? Po pierwszej próbie poddał się garnizon Paryża.
http://jeremak-j.deviantart.com/

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 14, 2013, 13:19:05 »
Może już jest za późno  ;D

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 14, 2013, 13:56:20 »
Phi... w filozofii już dawno zastanawiano się, "czy świat istnieje tylko w mojej wyobraźni?" itp. bzdury.

Czy marnowanie czasu/pieniędzy(!) na tym podobne dywagacje doprowadziło kiedykolwiek do czegoś sensownego?
"Każdy kilogram nowego samolotu szczególnym dobrem Narodu"

« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 14, 2013, 14:07:29 »
Dało pracę niezliczonym rzeszom (nomen omen) naukowców którzy utracili już kontakt z symula... znaczy światem :)
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 14, 2013, 14:27:52 »
Rola, Miron z waszym podejściem to najlepiej tylko znać drogę do pracy, do lodówki, do kibla i do łóżka tego czy innego, jak wam to wystarcza to proszę bardzo, a tak swoja drogą to nie sądzę, żebyście obejrzeli ten film. To nie są rozważania czysto filozoficzne, to się wypowiadają fizycy, ludzie dzięki którym macie komputery, telewizory, internet i choćby elektronikę w samochodach.
Zresztą nie dziwi mnie to co piszecie, ja przed obejrzeniem tego filmu miałem podobny stosunek do tej teorii.