Autor Wątek: War Thunder - pierwsze wrażenia  (Przeczytany 96406 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mmaruda

• Gość
War Thunder - pierwsze wrażenia
« dnia: Marca 31, 2012, 20:45:03 »
Mam dostęp do bety od dziś i mogę wam dokładnie powiedzieć co to jest - Wings of Prey MMO. Wygląda jak wygląda - ładnie, chodzi super płynnie w porównaniu do innych simów, a gra się... No cóż tak samo. Mamy kilka ustawień realizmu i sterowania, przy czym na pełnych ustawieniach lotu można się bawić skokiem śmigła, mieszanką, sprężarką itp. Niestety nie dane mi było nacieszyć się tym wszystkim, bo ustawienie sterowania to, podobnie jak w poprzedniej grze Gaijin, koszmar. Do tego nie ma jak sobie potestować, bo żeby wsiąść do samolotu, trzeba od razu jechać online. Efekt był taki, że wybrałem ustawienie simplified i konfigurację pod X-52 i zaryłem przy starcie w ziemię, bo domyślnie wszystkie osie były poodwracane. Pewnych funkcji natomiast w ogóle nie można ustawić pod guziki, tylko pod osie (choćby chłodnica, na którą osi mi już zabrakło, podobnie jak na hamulce kół).

Jak się lata? Modele są takie same jak w WoP, może nieco uproszczone, tryb simplified to arcade, ale dość rozsądny. Misje są na zasadzie zdobywania lotnisk (nie mam pojęcia czy trzeba lądować, ale chyba wystarczy się pokręcić nad pasem), w planach widać też inne tryby ale na razie nie działają.

Walki toczą się nisko nad ziemią, ale to w sumie fajnie, bo wszyscy jeszcze i tak latają na Fiacikach, Ratach i innym szajsie, a teren jest przepiękny. Mamy też ikonki, więc nie trzeba wysilać wzroku, speedbar też jest, ale przyrządy działają poprawnie i kokpity są naprawdę świetne. Dominuje walka kołowa, mam wrażenie, że nikt tu nie umie latać, ani poprawnie walczyć (zapewne ludziska grają na myszce i klawie), ale to dopiero początki. Póki co, tylko 2 kolesi mnie zestrzeliło i zużyli na to wiadra amunicji, mnie udało się bez stresu strącić 3 maszyny w jednej misji.

Jak oceniam tę grę? To bardzo wczesna beta i póki co Iłka nie przebije. Jednak jeśli panowie poprawią kwestię konfiguracji sterowania, to może być całkiem przyjemnie, jest spory potencjał, zobaczymy co z tego wyjdzie.
« Ostatnia zmiana: Lutego 23, 2013, 17:04:40 wysłana przez Zefirro »

Offline macras

• *
  • JG300
    • Agencja Reklamowa
Odp: War Thunder - pierwsze wrażenia
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 31, 2012, 21:59:28 »
No to mnie ucieszyłeś :)....jeśli juz tyle jest w becie to jest to dobra prognoza na przyszłość.
co do różnorodności sterowania i w ogóle wszystkiego to tu troszkę pisze.... http://warthunder.ru/en/game/features/

pozdr
mac
Geschwader  Kommodore

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 31, 2012, 22:43:04 »
Gra obsługuje masę urządzeń, problem w tym, że nikt nie zadbał o ich poprawną konfigurację ani też o możliwość obsługi tego, na co nie mamy osi za pomocą klawiatury.

« Odpowiedź #3 dnia: Marca 31, 2012, 23:47:18 »

Czy działa Track Ir ?

Offline raugust

• *
  • Anytime, Baby...!
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 01, 2012, 00:35:48 »
Tak, trackir działa  :001:.  Gra to tak jak napisał mmaruda Wings of Prey MMO i w nowych kolorkach, nieco bardziej cukierkowych niż poprzednio. W menu jest Mission Editor ale na razie niedostępny. Offline można sobie polatać wybierając w hangarze test flight. Jest sporo nowych maszyn w stosunku do WoP, niestety bombowce wciąż nie mają kokpitów  :015: Mam wrażenie że wydajnośc jest nawet poprawiona w stosunku do WoP.
http://img525.imageshack.us/img525/6027/su7attackfv3.gif

"...a jeśli z Nas ktoś padnie wśród szaleńczych jazd, czerwieńszy będzie kwadrat, nasz lotniczy znak..."

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 01, 2012, 08:57:28 »
Mam wrażenie że wydajnośc jest nawet poprawiona w stosunku do WoP.

Nie, tylko pewnie od czasow WoPa juz zmieniles co najmniej raz kompa? Maruda, pisales ze startowales z ziemi, ja zaznacze ze to progres w stosunku do WoP bo tam juz online zaczynalo sie w powietrzu. Ja tam latalem online nawet sporo i tak jak piszesz, brak wyszukanych technik powodowal ze ludzie schodzili tak nisko jak sie dawalo i krecili kola. Jesli ktos sadzi ze to bedzie drugi ilek to niech zapomni ale troche radochy pewnie bedzie mogl dac.

Zreszta np. taka ilosc maszyn dla jednej ze stron , tu nowe dla RAF http://warthunder.ru/upload/image/TREES/uk_planes.png, mowi sama za siebie o realizmie. Do tego nasza postac bedzie mogla wykonywac bardziej zaawansowane ewolucje jak zdobedzie odpowiednia ilosc pkt. To znaczy, tak skrajnie na przyklad beczka bedzie zablokowana chyba ze pare razy wystartujesz i wyladujesz?  :005: Graficznie jak WoP bedzie wymiatal ale to bedzie taka lepsza arcadowka, chociaz poczekamy zobaczymy. Team jednak na pewno nie pojdzie w strone sima, juz z WoPem pokazali ze mieli potencjal i cale community pisalo zrobcie cos z tym, zeby chociaz bylo jak w il 2. To zrobili, Apacha  :001:. Tu ma byc ladnie, lekko i przyjemnie.

Macras, jak rozumie Ty w WoP nie latales? Kup sobie, pobaw sie, wroc po tym zimnym kuble.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline macras

• *
  • JG300
    • Agencja Reklamowa
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 01, 2012, 13:42:01 »
Gra obsługuje masę urządzeń, problem w tym, że nikt nie zadbał o ich poprawną konfigurację ani też o możliwość obsługi tego, na co nie mamy osi za pomocą klawiatury.

Dlatego to nazywa się BETA...... tak mi sie wydaje.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 01, 2012, 14:49:08 wysłana przez KosiMazaki »
Geschwader  Kommodore

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 01, 2012, 15:05:19 »
Napiszę jeszcze parę słów. Yoyo ma rację drugi Iłek to to nie będzie, ale ma potencjał, może kiedyś... Udało mi się też uporać ze skonfigurowaniem sterowania i teraz latam na pełnym realizmie. Żeby pobawić się silnikiem, trzeba przełączyć guzikiem na manual, bo niezależnie od ustawień zawsze domyślnie jest automat. Skok, mieszanka i chłodnica, wszystko fajnie, ale nie zauważyłem efektów - nie żebym się bardzo starał, ale ciągłe latanie na WEPie powinno przegrzać silnik. Ale to w końcu MMO. Dalej model lotu - trzeba się mocno postarać, żeby przeciągnąć maszynę (I-153 przynajmniej), wszystkie inne iłkowe efekty są też stonowane, o ile w ogóle są.

Mamy też asystę celowania, czyli stale wyświetla się punkcik, w który trzeba strzelać, żeby trafić. Nie jest jednak wcale tak prosto, balistyka jest dość realnie oddana, natomiast nie zauważyłem, że ammo się kończyło.

Co do startów i lądowań, zależnie od misji (dziś grałem jakąś bitwę z czołgami itp, czyli jest więcej niż tylko CTF z lotniskami), ale chyba strona atakująca zawsze zaczyna w powietrzu. Same start natomiast są dziwne, ot gaz do dechy i lecimy, maszyny stojące na ziemi się przenikają, wiec nikt się z nikim nie zderzy i nie trzeba czekać na swoją kolej.

Ogólnie to... spodziewałem się czegoś nieco bardziej realistycznego, albo chociaż takiego jednolitego arcade (Crimson Skies poproszę!), gra się fajnie, płynnie to wszystko działa, ślicznie wygląda, nie ma lagów, ale to wszystko. Po kilku misjach wróciłem do Iłka.

Niemniej jednak, trzeba pamiętać, że to beta i sporo się jeszcze może zmienić. I tak szacun dla twórców, że ślicznie odwzorowali tyle samolotów i masę terenu.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 01, 2012, 15:13:49 »
Wiesz, tylko oni mają swoją niestety wizję. Przy WoP pokazali co umieli, kurcze, ten przelot przez chmury i krople wody na owiewce... mniam. Ludziska pisali, pisali, pisali, żeby zrobić z tego drugiego iłka, nawet nie jakiś uber sim, ale by było chociaż jak w iłku, a oni swoje. Liczę na poziom WoP i tyle i raczej się nic więcej nie spodziewam - ps. tam nawet nie było podążającego celownika na expert czy jakoś tak, oby to zmienili.

Macras: http://yoyosims.pl/WingsofPrey_opis.html i http://yoyosims.pl/WingsofPrey_recenzja.html

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 02, 2012, 09:26:56 »
Napiszcie coś, jeżeli możecie, o modelu zniszczeń. Przyznam, że był to jeden z elementów, który odrzucał mnie w WoP-ie, ze względu na, że tak powiem, binarne podejście autorów do tematu. Jak się trafiało to: albo pojawiała się cienka, ciemna smużka, a pacjent dalej ganiał po niebie, albo czarny gęsty dym z płomieniami, i samolot szedł w piach. W zasadzie nie było nic pomiędzy.
Czy coś się zmieniło w tym temacie?

Offline raugust

• *
  • Anytime, Baby...!
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 02, 2012, 09:53:09 »
Nie zauważyłem żadnych zmian w modelu zniszczeń w stosunku do WoP  :005:
http://img525.imageshack.us/img525/6027/su7attackfv3.gif

"...a jeśli z Nas ktoś padnie wśród szaleńczych jazd, czerwieńszy będzie kwadrat, nasz lotniczy znak..."

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 02, 2012, 22:29:57 »
Wizualnie wygląda to super, ale fizycznie ciężko powiedzieć, chociaż jeden celny pocisk potrafi skutecznie zapalić maszynę.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 20, 2012, 22:00:47 »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #13 dnia: Maja 19, 2012, 22:11:16 »
Sprawdzać maile, dzisiaj poszły zaproszenia do zamkniętej bety... oczywiście jak ktoś wcześniej wyraził chęć uczestnictwa.

Klient już się zasyyyyyyysa. :)

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 19, 2012, 22:19:52 »
Pierwszy raz w życiu zostałem wybrany betatesterem. No to zobaczymy :)
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM