Zainstalowałem to coś.
1. Przebrnięcie przez wizard do ustawień było straszne, ale o dziwo wszystko działało
2. Gra ustawiona maksymalnie działa bardzo płynnie, wygląd jest jakiś taki dziwny dla mnie, ale ilość detali, drzewek etc. dość wysoka. Kontakty widać z daleka, z bliska na tle ziemi znikają, ale to standard.
3. TrackIR i wszystkie joysticki działają z marszu, bezproblemowo.
4. Mam na dzień-dobry same maszkarony dwupłatowe, to jest OK, ale te celowniki w tubkach... masakra, nic nie widać. Jak przez dziecięcy kalejdoskop! Nic nie widać, nic nie trafiać.
5. Podłączenie się do serwera w wersji Real: tylko strona niemiecka i sowiecka, a gdzie reszta? Duży minus.
6. W wersji Real początek wyglądał przekomicznie! Jakieś pandemonium i hekatomba na starcie, połowa drużyny nie wystartowała, maszyny porozwalane o przeszkody na lotnisku i inne samoloty.

Potem zostało po parę maszyn z każdej strony i 40+ minut misji. Szukaj wiatru w polu.
7. Innym razem: wystartowałem, lecę, już się tam jacyś naparzają, widzę 3-4 niebieskich goniących jednego czerwonego, i po bólu, chwila później koniec. I co widzę na liście? Dosłownie po dwie osoby żywe po każdej stronie, pewnie i tak się zabili przy starcie, a reszta "graczy" ma prefix AI. Nieładnie!
8. Wersja Arcade - no tam to się przynajmniej dzieje, każdy ma po parę maszyn, air start, i naparzanka, kręcą się wszyscy jak muchy nad łajnem... Nie trzeba się męczyć, żeby przeżyć, wystarczy trochę separacji, straszne. Ciekawe, czy większość tam gra myszką?
9. Prawie wszędzie latałem na max mocy. Nie przegrzewają się silniki? Czy po prostu za krótko to wszystko trwało? Albo poziom nie ten.
10. Wejść się nie da na serwery graczy, coop, czy jak się to zwie. Pewnie też za niski level
11. Ile to trzeba się nalatać ruskim lub niemieckim dwupłatem, co by dostać coś bez tubki? I odblokować sobie Japończyków, jeśli to w ogóle możliwe? Z takim tempem zdobywania punktów, jak u mnie, bez zestrzałów, to potrwa latami

12. Czekanie na podłączenie do serwera nawet do dwóch minut, najszybciej na najprostszym poziomie, pewnie najwięcej graczy.
12. Pingi do serwerów na poziomie 80-100. A niby wybrałem serwery EU. A może lepiej rosyjskie? Więcej ludzi?
PS: Wie ktoś jaki dla FreeTrack'a / TrackIR'a NaturalPoint numer ma ta gra? Taki numer identyfikacyjny, po którym FreeTrack i NaturalPoint rozpoznają co to za gra. Podobno to ten sam numer jak Birds of Steel, ale jaki? Potrzebne, by nie przełączać bez sensu ręcznie profili...