Autor Wątek: War Thunder - pierwsze wrażenia  (Przeczytany 96391 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: War Thunder - pierwsze wrażenia
« Odpowiedź #135 dnia: Stycznia 14, 2013, 14:10:39 »
No Rutkov ma rację, albo jak np. można się wyuczyć w realu większego zasięgu wzroku. Jak widzę na 10km do przodu, to jak mogę widzieć na 15km po jakimś czasie, chociaż Galland i nie tylko czasem latali w specjalnych okularach.

@Pinol. Tak to chyba byłeś Ty  :), nawet mam screena bo to mój pierwszy dzień latania online był, a poszło nawet nieźle (albo poziom taki słaby ;) ) . Można by się zgadać jakoś na TS'a i polatać. Ale co do tego gdzie nas pakuje losowo - dla mnie to bez sensu. Jak lubię latać na Racie, to po co mają mnie pakować na siłę do Meśka, którego mam na poziomie np. dużo niższym bo sobie go nie rozwijałem. To jest tylko rzut na kasę klienta, żeby pakować się zawsze w kilka stron i równocześnie to rozwijać za $ albo pkt. doświadczenia. To niebo w WT trochę mi się nie podoba. Jak mam 1944 i Obronę Rzeszy, to co tam robią Corsairy, Wildcaty, P26, Zero itd. Poroniony pomysł, jaki to zatem Historical Full Real Battles? Jeszcze tylko MiG-15 i Sabre brak - ale to pewnie za chwilę jak zobaczymy jak ktoś i na tym śmiga. Ale ta gra chyba po prostu taka ma być. Konsolwy pseudo symulator z elementami historii, ładny, szybki kolorowy, dający frajdę i wyciągający kaskę od potencjalnego gracza. Nie mówię, że to złe, inny target po prostu i swoje miejsce znajdzie na rynku. Mogłoby być jednak lepiej, bo graficznie nieźle to wygląda, a i płynność bardzo dobra (czasem jednak miałem lagi). Tak czy siak z braku obecnego "laku" sobie trochę w WT mam zamiar polatać i dojść do Me-262 co najmniej.  8)
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #136 dnia: Stycznia 14, 2013, 14:55:33 »
Kierowany namowami Piniola też odpaliłem WT. Hmmm wrażenia mam silnie mieszane. Z jednej strony fajna zabawa, a z drugiej bardziej mi do tej gry pasuje sterowanie myszką niż podpinanie kabli pod joya, sterownicę, Track-ira itp. No i te nabijanie expa itp. No fakt w WoT mamy mniej więcej to samo, ale po "lataniu" w iłka, FC, RoF jakoś mi to "doszkalanie" załogi nie pasuje. Nie mówię, że nie pośmigam, szczególnie na dwupłatowcach, albo wodnosamolotach, ale na pewno nie jest to symulator (nawet przez malusieńkie "s".

« Odpowiedź #137 dnia: Stycznia 14, 2013, 19:42:53 »
Wcale nie jesteśmy skazani na losowy wybór strony po której będziemy walczyć w FRB. Wystarczy się porozumieć i skorzystać z opcji "custom battles".

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #138 dnia: Stycznia 17, 2013, 00:59:43 »
Wcale nie jesteśmy skazani na losowy wybór strony po której będziemy walczyć w FRB. Wystarczy się porozumieć i skorzystać z opcji "custom battles".

No nie do końca tak. Może i tutaj wybór będzie, ale wtedy stawiamy serwer zdaje się, więc faktycznie musimy być "domówieni", bo w trakcie chyba nie będzie w stanie się dołączyć. Chodzi tu o główne ekran z bitwami ale może finalnie to zmienią.

Wczoraj w jakiś sposób zestrzeliłem swojego - ale najprawdopodobniej jak strzelałem do przeciwnika jakiś "swój" wleciał mi prosto w serię. Niestety, - 21.000 exp. czyli Lionki poszły się ... Opcja słuszna co by nie było. Musiałem wykonać dwie misje by to odrobić.

1/ A tak w ogóle czy jest opcja właśnie postawienia serwera z konkretnymi samolotami i mapką i ustawieniami serwera? Chyba to właśnie w custom battles?
2/ Szczerze - do tej pory nie mam ustawionych prop, mixture i radiatorów (Simulator), a wszystko dobrze działa. Ściema, czy automat jak się nie dotknie (iłek miał podobnie)?

www.yoyosims.pl

Offline Piniol

• JG300
  • *
« Odpowiedź #139 dnia: Stycznia 17, 2013, 15:18:13 »
Domyślnie jest na automacie. Aby przełączyć na manual musisz zbindować odpowiedni klawisz w sekcji engine. Sterowanie skokiem śmigła ma duży wpływ (nie to co w iłku).

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #140 dnia: Stycznia 17, 2013, 20:38:38 »
Domyślnie jest na automacie. Aby przełączyć na manual musisz zbindować odpowiedni klawisz w sekcji engine. Sterowanie skokiem śmigła ma duży wpływ (nie to co w iłku).

No ale tak dokładnie jak w iłku. Jak nie ruszysz sterowanie silnikiem odbywa się na auto.  Nie jest to zatem rozwiązanie jak w IL-2 CoD, który pod tym wzgl. jak dla mnie to mistrzostwo świata.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #141 dnia: Stycznia 19, 2013, 11:02:22 »
Pojawiły się w FRB nowe dwie mapki. Jedna Guadalcanal, ale start z powietrza :\ US vs Japan, oraz Kuban Rosja vs Niemcy.

Raz było pole wyboru strony, a tak to nie. Czyli trzeba rozwijać każdą stronę by tak naprawdę móc latać.

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #142 dnia: Stycznia 22, 2013, 10:23:27 »
Zainstalowałem to coś.

1. Przebrnięcie przez wizard do ustawień było straszne, ale o dziwo wszystko działało
2. Gra ustawiona maksymalnie działa bardzo płynnie, wygląd jest jakiś taki dziwny dla mnie, ale ilość detali, drzewek etc. dość wysoka. Kontakty widać z daleka, z bliska na tle ziemi znikają, ale to standard.
3. TrackIR i wszystkie joysticki działają z marszu, bezproblemowo.
4. Mam na dzień-dobry same maszkarony dwupłatowe, to jest OK, ale te celowniki w tubkach... masakra, nic nie widać. Jak przez dziecięcy kalejdoskop! Nic nie widać, nic nie trafiać.
5. Podłączenie się do serwera w wersji Real: tylko strona niemiecka i sowiecka, a gdzie reszta? Duży minus.
6. W wersji Real początek wyglądał przekomicznie! Jakieś pandemonium i hekatomba na starcie, połowa drużyny nie wystartowała, maszyny porozwalane o przeszkody na lotnisku i inne samoloty. :) Potem zostało po parę maszyn z każdej strony i 40+ minut misji. Szukaj wiatru w polu.
7. Innym razem: wystartowałem, lecę, już się tam jacyś naparzają, widzę 3-4 niebieskich goniących jednego czerwonego, i po bólu, chwila później koniec. I co widzę na liście? Dosłownie po dwie osoby żywe po każdej stronie, pewnie i tak się zabili przy starcie, a reszta "graczy" ma prefix AI. Nieładnie!
8. Wersja Arcade - no tam to się przynajmniej dzieje, każdy ma po parę maszyn, air start, i naparzanka, kręcą się wszyscy jak muchy nad łajnem... Nie trzeba się męczyć, żeby przeżyć, wystarczy trochę separacji, straszne. Ciekawe, czy większość tam gra myszką?
9. Prawie wszędzie latałem na max mocy. Nie przegrzewają się silniki? Czy po prostu za krótko to wszystko trwało? Albo poziom nie ten.
10. Wejść się nie da na serwery graczy, coop, czy jak się to zwie. Pewnie też za niski level
11. Ile to trzeba się nalatać ruskim lub niemieckim dwupłatem, co by dostać coś bez tubki? I odblokować sobie Japończyków, jeśli to w ogóle możliwe? Z takim tempem zdobywania punktów, jak u mnie, bez zestrzałów, to potrwa latami :)
12. Czekanie na podłączenie do serwera nawet do dwóch minut, najszybciej na najprostszym poziomie, pewnie najwięcej graczy.
12. Pingi do serwerów na poziomie 80-100. A niby wybrałem serwery EU. A może lepiej rosyjskie? Więcej ludzi?

PS: Wie ktoś jaki dla FreeTrack'a / TrackIR'a NaturalPoint numer ma ta gra? Taki numer identyfikacyjny, po którym FreeTrack i NaturalPoint rozpoznają co to za gra. Podobno to ten sam numer jak Birds of Steel, ale jaki? Potrzebne, by nie przełączać bez sensu ręcznie profili...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #143 dnia: Stycznia 22, 2013, 22:14:44 »
Witaj w WT ;). Ogolnie duzo trafnych uwag, dodaj jeszcze ze przy starcie maszyny przechodza przez siebie, ale moze w takim wydaniu - ze to bitwy, a nie serwer to moze i dobre, bo zaraz ktos by w Ciebie wkolowal. Ogolnie nosze sie z dluzszym tekstem, ale na razie czasu nieco brak.

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #144 dnia: Stycznia 24, 2013, 20:41:15 »
1. Da się latać. :) Mapy, szczególnie do trybu Arcade są dość specyficzne, tarasy, kaniony, piękne ukształtowanie, powinszować twórcom.

2. Warto dokupić sobie jeszcze jednego ludzika - mamy wtedy czasami do 4 dostępnych maszyn

3. Ustawienia joystick'a - ważna sprawa! Polecam ustawienie na każdej osi nieliniowości, dla mnie optimum na 5%. Od razu lepiej "wchodzi".

4. Uszkodzoną maszyną wracajmy do bazy - extra +1000 punktów za lądowanie zdemolowanym samolotem.

5. Może i dla graczy WOT wszystko jest jasne, ale dla takiego nieprzyzwyczajonego ramola jak ja, to interfejs, cała ta sprawa z research'em, kupowaniem, dodawanie jakiś punktów załodze, zamienianie samolotów i tym podobne. jest dość niejasna na dzień dobry - albo nie wiadomo jak, albo nie wiadomo co to daje i po co jest.

PS: Ciekawe, ile robili tą grę. (C) jest od 2009 do 2012, ale wierzyć się nie chce. Że tak dużo... I tak mało. :)

Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #145 dnia: Stycznia 24, 2013, 21:42:49 »
To sie wyodzi z Wings of Prey i pewnie dlatego taka data. Nawet niektore mapki, np. Stalingrad, sa identyczne.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #146 dnia: Stycznia 24, 2013, 23:46:51 »
Sorbifer
Ad. 5. Właśnie nie jest to dla mnie jasne. W ogóle nie wiem o co chodzi i to również mnie zniechęciło do tej gry. Niby podobnie, ale zupełnie inaczej. W WoT jest moim zdaniem bardziej przejrzysty układ i niejako intuicyjny, ale to może moje wrażenia po dłuższym już czasie grania czołgami.
:)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #147 dnia: Stycznia 29, 2013, 00:12:29 »
Troszkę punkcików po misji się uzbierało  :D :

W sumie lata dość sporo Polaków z tego co widzę. Tylko jakoś system latania razem wydaje się żałosny.

A dziś pojawił się taki news, że oficjalnie ruszyła Open Beta: http://warthunder.ru/en/news/75/current/

A to w co ja gram jak nie w Open betę, która jest już dostępna od dłuższego czasu?  :icon_wink:

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #148 dnia: Stycznia 29, 2013, 00:25:43 »
A coś się zmienia?
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #149 dnia: Stycznia 29, 2013, 03:54:11 »
YoYo! Twój wynik jest imponujący. Czy mógłbyś jeszcze przybliżyć dolarową stronę tego zagadnienia?